Jaja su zdrava, odliÄan su izvor bjelanÄevina (jedno jaje sadrži oko 6 g proteina), jeftina su, ali ako ih jedete svaki dan normalno je da vam dosade. Zato donosimo popis namirnica kojima ih možete povremeno zamijeniti.
GrÄki jogurt – sadrži 10 g proteina na 100 g. Ako vam treba neÅ¡to za oporavak miÅ¡iÄa odaberite grÄki jogurt, ukusan je, jednostavan za konzumaciju i pun proteina.
BuÄine sjemenke – sadrže oko 10 g proteina na koliÄinu od 1/4 Å¡alice. Poznate su po tome Å¡to sadrže puno magnezija, a manje su poznate kao bogat izvor bjelanÄevina. Dobar naÄin da obogatite svoj ruÄak proteinima je da ih dodate na salatu.
Slanutak – sadrži 19 g proteina na 100 g. Slanutak sadrži željezo, kalcij, magnezij, mangan, cink, vitamin K koji su važni za zdravlje i ÄvrstoÄu kostiju.
Tofu – ovisno o proizvoÄaÄu sadrži od 9 g do 20 g proteina na 100 g. Tofu sadrži svih osam važnih esencijalnih aminokiselina i idealna je namirnica za konzumaciju u svako doba dana. Sadrži i magnezij, bakar, cink i vitamin B1.
Foto: Thinkstock
Bademi – sadrže 21 g proteina na 100 g. Bademi su visokoproteinska namirnica i izvrstan izbor za snack jer su bogati vitaminom E, bakrom i magnezijem.
GraÅ¡ak – sadrži 5 g proteina na 100 g. Sadrži željezo, vitamin B1 i B6, vitamin C, vitamin K.
Zob – sadrži oko 7 g proteina na 100 g. Istina je da zob pretežno sadrži ugljikohidrate, ali nije zanemariva niti koliÄina proteina, a osim toga dio tih ugljikohidrata otpada na vlakna koja su neophodna za zdravu probavu. Zob sadrži i vitamine, minerala i antioksidanse.
Sejtan – sadrži 75 g proteina na 100 g. Sjajan je izvor proteina, pogotovo za vegane i vegetarijance, a dobiva se od glutena pÅ¡enice, tako da nije primjeren za osobe osjetljive na gluten.
Zrnati sir – sadrži oko 11 g proteina na 100 g. Sadrži nezasiÄenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina. Ako osoba ima veÄu razinu ove kiselina u krvotoku, ima tri puta manje Å¡anse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je studija na Harvardu.
Možda te zanima…
20 biljnih namirnica koje sadrže najviše proteina
Hrana
Source link
[gpt3]rewrite this content and keep HTML tags
Jaja su zdrava, odliÄan su izvor bjelanÄevina (jedno jaje sadrži oko 6 g proteina), jeftina su, ali ako ih jedete svaki dan normalno je da vam dosade. Zato donosimo popis namirnica kojima ih možete povremeno zamijeniti.
GrÄki jogurt – sadrži 10 g proteina na 100 g. Ako vam treba neÅ¡to za oporavak miÅ¡iÄa odaberite grÄki jogurt, ukusan je, jednostavan za konzumaciju i pun proteina.
BuÄine sjemenke – sadrže oko 10 g proteina na koliÄinu od 1/4 Å¡alice. Poznate su po tome Å¡to sadrže puno magnezija, a manje su poznate kao bogat izvor bjelanÄevina. Dobar naÄin da obogatite svoj ruÄak proteinima je da ih dodate na salatu.
Slanutak – sadrži 19 g proteina na 100 g. Slanutak sadrži željezo, kalcij, magnezij, mangan, cink, vitamin K koji su važni za zdravlje i ÄvrstoÄu kostiju.
Tofu – ovisno o proizvoÄaÄu sadrži od 9 g do 20 g proteina na 100 g. Tofu sadrži svih osam važnih esencijalnih aminokiselina i idealna je namirnica za konzumaciju u svako doba dana. Sadrži i magnezij, bakar, cink i vitamin B1.
Foto: Thinkstock
Bademi – sadrže 21 g proteina na 100 g. Bademi su visokoproteinska namirnica i izvrstan izbor za snack jer su bogati vitaminom E, bakrom i magnezijem.
GraÅ¡ak – sadrži 5 g proteina na 100 g. Sadrži željezo, vitamin B1 i B6, vitamin C, vitamin K.
Zob – sadrži oko 7 g proteina na 100 g. Istina je da zob pretežno sadrži ugljikohidrate, ali nije zanemariva niti koliÄina proteina, a osim toga dio tih ugljikohidrata otpada na vlakna koja su neophodna za zdravu probavu. Zob sadrži i vitamine, minerala i antioksidanse.
Sejtan – sadrži 75 g proteina na 100 g. Sjajan je izvor proteina, pogotovo za vegane i vegetarijance, a dobiva se od glutena pÅ¡enice, tako da nije primjeren za osobe osjetljive na gluten.
Zrnati sir – sadrži oko 11 g proteina na 100 g. Sadrži nezasiÄenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina. Ako osoba ima veÄu razinu ove kiselina u krvotoku, ima tri puta manje Å¡anse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je studija na Harvardu.
Možda te zanima…
20 biljnih namirnica koje sadrže najviše proteina
Hrana
[/gpt