Site icon svakodnevno.me

9 vege namirnica koje imaju više proteina od jaja

9 vege namirnica koje imaju više proteina od jaja

Jaja su zdrava, odličan su izvor bjelančevina (jedno jaje sadrži oko 6 g proteina), jeftina su, ali ako ih jedete svaki dan normalno je da vam dosade. Zato donosimo popis namirnica kojima ih možete povremeno zamijeniti.
Grčki jogurt – sadrži 10 g proteina na 100 g. Ako vam treba neÅ¡to za oporavak miÅ¡ića odaberite grčki jogurt, ukusan je, jednostavan za konzumaciju i pun proteina.
Bučine sjemenke – sadrže oko 10 g proteina na količinu od 1/4 Å¡alice. Poznate su po tome Å¡to sadrže puno magnezija, a manje su poznate kao bogat izvor bjelančevina. Dobar način da obogatite svoj ručak proteinima je da ih dodate na salatu.
Slanutak – sadrži 19 g proteina na 100 g. Slanutak sadrži željezo, kalcij, magnezij, mangan, cink, vitamin K koji su važni za zdravlje i čvrstoću kostiju.
Tofu – ovisno o proizvođaču sadrži od 9 g do 20 g proteina na 100 g. Tofu sadrži svih osam važnih esencijalnih aminokiselina i idealna je namirnica za konzumaciju u svako doba dana. Sadrži i magnezij, bakar, cink i vitamin B1.

Foto: Thinkstock

Bademi – sadrže 21 g proteina na 100 g. Bademi su visokoproteinska namirnica i izvrstan izbor za snack jer su bogati vitaminom E, bakrom i magnezijem.
GraÅ¡ak – sadrži 5 g proteina na 100 g. Sadrži željezo, vitamin B1 i B6, vitamin C, vitamin K.
Zob – sadrži oko 7 g proteina na 100 g. Istina je da zob pretežno sadrži ugljikohidrate, ali nije zanemariva niti količina proteina, a osim toga dio tih ugljikohidrata otpada na vlakna koja su neophodna za zdravu probavu. Zob sadrži i vitamine, minerala i antioksidanse.
Sejtan – sadrži 75 g proteina na 100 g. Sjajan je izvor proteina, pogotovo za vegane i vegetarijance, a dobiva se od glutena pÅ¡enice, tako da nije primjeren za osobe osjetljive na gluten.
Zrnati sir – sadrži oko 11 g proteina na 100 g. Sadrži nezasićenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina. Ako osoba ima veću razinu ove kiselina u krvotoku, ima tri puta manje Å¡anse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je studija na Harvardu.

Možda te zanima…

20 biljnih namirnica koje sadrže najviše proteina

Hrana



Source link
[gpt3]rewrite this content and keep HTML tags
Jaja su zdrava, odličan su izvor bjelančevina (jedno jaje sadrži oko 6 g proteina), jeftina su, ali ako ih jedete svaki dan normalno je da vam dosade. Zato donosimo popis namirnica kojima ih možete povremeno zamijeniti.
Grčki jogurt – sadrži 10 g proteina na 100 g. Ako vam treba neÅ¡to za oporavak miÅ¡ića odaberite grčki jogurt, ukusan je, jednostavan za konzumaciju i pun proteina.
Bučine sjemenke – sadrže oko 10 g proteina na količinu od 1/4 Å¡alice. Poznate su po tome Å¡to sadrže puno magnezija, a manje su poznate kao bogat izvor bjelančevina. Dobar način da obogatite svoj ručak proteinima je da ih dodate na salatu.
Slanutak – sadrži 19 g proteina na 100 g. Slanutak sadrži željezo, kalcij, magnezij, mangan, cink, vitamin K koji su važni za zdravlje i čvrstoću kostiju.
Tofu – ovisno o proizvođaču sadrži od 9 g do 20 g proteina na 100 g. Tofu sadrži svih osam važnih esencijalnih aminokiselina i idealna je namirnica za konzumaciju u svako doba dana. Sadrži i magnezij, bakar, cink i vitamin B1.

Foto: Thinkstock

Bademi – sadrže 21 g proteina na 100 g. Bademi su visokoproteinska namirnica i izvrstan izbor za snack jer su bogati vitaminom E, bakrom i magnezijem.
GraÅ¡ak – sadrži 5 g proteina na 100 g. Sadrži željezo, vitamin B1 i B6, vitamin C, vitamin K.
Zob – sadrži oko 7 g proteina na 100 g. Istina je da zob pretežno sadrži ugljikohidrate, ali nije zanemariva niti količina proteina, a osim toga dio tih ugljikohidrata otpada na vlakna koja su neophodna za zdravu probavu. Zob sadrži i vitamine, minerala i antioksidanse.
Sejtan – sadrži 75 g proteina na 100 g. Sjajan je izvor proteina, pogotovo za vegane i vegetarijance, a dobiva se od glutena pÅ¡enice, tako da nije primjeren za osobe osjetljive na gluten.
Zrnati sir – sadrži oko 11 g proteina na 100 g. Sadrži nezasićenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina. Ako osoba ima veću razinu ove kiselina u krvotoku, ima tri puta manje Å¡anse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je studija na Harvardu.

Možda te zanima…

20 biljnih namirnica koje sadrže najviše proteina

Hrana

[/gpt

Exit mobile version