IDS UPUTIO U SABORSKU PROCEDURU Za “za dom spremni” do dvije godine zatvora, za petokraku – ništa!

“Prijedlogom zakona želimo u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje u Njemačkoj ili su pred usvajanjem primjerice u Italiji, koje su se jasno i nedvosmisleno odredile prema nacizmu i fašizmu, a vrijeme je i da Hrvatska to učini”, kazao Giovanni Sponza (IDS) na konferenciji za novinare u Saboru.

U Klubu smatraju da postojeće zakonsko uređenje ne rješava adekvatno tu problematiku budući da se propagiranje ustaškog režima tretira kao prekršaj.

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

“Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe glasat će za ovaj zakon”, poručio je Sponza.

Na novinarski upit hoće li se prijedlog odrediti i prema simbolima komunističkih režima poput petokrake Sponza je odgovorio da je antifašizam temelj suvremene Europe i da su  antifašisti u Hrvatskoj nosili petokraku. “Bilo kakvo izjednačavanje antifašizma s ustaštvom iz našeg kuta gledanja je deplasirano”, kazao je .

“Zvijezda petokraka je simbol Narodno oslobodilačke borbe (NOB) i ne može se izjednačavati s komunizmom”, dodao je Sponza.

Što se tiče četničkih simbola, kazao je, to se podrazumijeva pod zabranom fašističkih simbola.

Osvrnuo se i na rad Vijeća za suočavanje s prošlošću koje , kako je kazao, nakon 70 godina raspravlja o tome jesu li fašistički i nacistički režimi bili zlo . “To je neprihvatljivo i poražavajuće i zato danas imamo normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru”, zaključio je.

You must be logged in to post a comment Login