Home

9 najprljavijih predmeta u vašem domu

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/savjeti/naslovnajpg/7371555/ALTERNATES/LANDSCAPE_780/Naslovna.jpg

Svjesni smo da su nam domovi prepuni raznih bakterija. Uloga nekih bakterija je zaista zanemariva, dok druge mogu izazvati razne viruse i bolesti. Postoje i mjesta u domu koja zasigurno ne čistitmo onoliko često koliko bismo trebali, a pravi su izvori savkojakih bakterija.

U nastavku vam donosimo popis mjesta u domu koje trebate češće temeljito dezinficirati i čistiti.

1. Spužva za pranje posuđa

Spužve upijaju vodu, ostatke hrane i stoga su idealno stanište za bakterije. Grijanje spužava u mikrovalnoj pećnici i pranje u kipućoj vodi možda može smanjiti količinu bakterija, međutim, sigurnije je pobrinuti se da spužvu mijenjamo barem svaka dva tjedna.

 

Michael Norpellis

2. Sudoper u kuhinji

Budući da u njemu gotovo uvijek koristimo deterdžent i toplu vodu, na prvu ga zapravo i ne bismo stavili na ovaj popis. Međutim, budući da u sudoperu ispiremo prljavo posuđe, logično je da će se negdje stvoriti i prljavština. Zato barem jednom tjedno dezinficirajte cijeli sudoper.

3. Čašica za četkice za zube

Čašicu u kojoj držite četkice za zube također trebate redovito i temeljito prati. Osim vode koja se na dnu sakuplja od mokrih četkica za zube, prilikom puštanja vode u WC školjci, ta ista voda također putem zraka može završiti u čašici. I zato, osim što trebate redovito prati čašicu, svaki put kada puštate vodu, spustite poklopac WC daske.

Sander & Sons Kitchen and Bath

4. Stvari vaših kućnih ljubimaca

Posude za vodu i hranu te igračke vaših ljubimaca također su izvori bakterija. Pranje posuda se preporuča na gotovo dnevnoj bazi, dok se igračke preporuča prati svakih nekoliko tjedana.

5. Aparat za kavu

Vlažan i mračan prostor savršen je za stvaranje plijesni. I zato spremnik aparata za kavu trebate očistiti barem jednom u dva tjedna, i to ne običnim ispiranjem vodom jer će svejedno ostati vlažan. Umjesto toga, napunite ga s nekoliko šalica vinskog octa i uključite nekoliko puta. A zatim ga prije korištenja napunite s vodom i ponovite postupak kako bi se u potpunosti uklonio vinski ocat.

Enviable Designs

6. Vodokotlić i ručke od slavine na umivaoniku

Vodokotlić i ručke od slavine najčešće dotičemo upravo nakon korištenja WC-a i prije nego što ćemo uprati ruke. To ne znači da možemo nekako preskočiti ove aktivnosti (moramo pustiti vodu i oprati ruke), ali možemo češće dezinficirati ova mjesta.

7. Kuhinjske površine

Osim što na njima pripremamo hranu, jedan od velikih izvora bakterija i prljavštine kuhinjskih površina su zapravo vrećice koje donesemo iz dućana. Ne znamo gdje su prethodno bile i tko ih je sve dotaknuo, a moguće je da su na putu do vašeg doma bile na podu vašeg auta, travmaja i slično.

8. Mobitel

I sami ste svjesni da mobitel imate u ruci u raznim situacijama unutar i izvan svog doma, ponekad čak i dok ste na WC-u. Stoga nije ni čudo da se i mobitel našao na ovom popisu. Savjetujemo vam da ga s vremena na vrijeme prebrišete vlažnim maramicama za čišćenje naočala.

Izvor: fresh home

%d blogeri kao ovaj: