Site icon svakodnevno.me

Fifa odlučila: VAR komunikacija sudaca može postati javna!

Možeš li, molim te, vratiti kameru broj 5? Hvala, govori jedan sudac u slušalice, dok svi igrači obje momčadi mirno stoje udaljeni desetak metara. Drugi mu sudac pokazuje traženo, što vide na semaforu i gledatelji na stadionu, i nakon kraće komunikacije, glavni sudac poziva kapetane obje momčadi da mu priđu te im obrazlaže svoju odluku. Što istovremeno čuju TV gledatelji:

– Gospodo, igrač s brojem 5 napravio je (neki) prekršaj i zato je kazna (neka).

00:55

Komisija nogometnih sudaca HNS-a o slučaju ‘VAR’

|
Video: 24sata/Video

Rasprave nema, svi su sve vidjeli i čuli. I nema VARgatea i sličnih afera. Pa ni psovki u slušalice i kočijaško-birtijaške razine razgovora, jer suci znaju da njihove riječi idu u eter.

Moguće je to u ragbiju, moguće je i u američkom nogometu, pa nema razloga da ne bude i u nogometu.

IFAB, Fifino tijelo koje odlučuje o pravilima, na skupštini je u Škotskoj izglasalo da se na svim natjecanjima omogućuje da sudac objasni javno gledateljima odluku koju je donio uz VAR. To su testirali na klupskom Svjetskom prvenstvu i očigledno je proba uspjela.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL – ILUSTRACIJA

Čim Fifa to izglasa, prihvatit će i Hrvatski nogometni savez jer i predsjednik Marijan Kustić i suci i klubovi i navijači žele da ta komunikacija bude javna, kao još jedan korak ka transparentnosti.

Za razliku od javne komunikacije, ideja o uvođenju plavog kartona, koji bi značio deset minuta ‘hlađenja’, nije prošla. A ostale zanimljivije novosti su da suci za slučajno igranje rukom neće davati žuti karton, da se penal neće ponavljati zbog preranog ulaska igrača u kazneni prostor osim ako ti igrači utječu na igru…

Foto: Hannah Mckay

Razgovarali su i o mogućim idućim koracima, nakon testiranja. Primjerice, da samo kapetan smije razgovarati sa sucem, što je također pravilo koje vrlo uspješno egzistira u ragbiju, zatim da sudac dobije razdoblje za razmišljanje, u kojem se igrači moraju povući u svoj kazneni prostor, pa da golmani smiju držati loptu osam sekundi, a ne kao dosad šest…



Source link

Exit mobile version