Site icon svakodnevno.me

Červar: Bravo, Perkovac, guštali smo. Duvnjaku kapa do poda, a o ovome sam vam ja govorio…

Jako sam zadovoljan. Ovo je bilo sjajno, uživali smo u jednoj kvalitetnoj utakmici i naši dečki nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Ovo je jako dobar početak, rekao je bivši izbornik Lino Červar.

O njemu se sve zna, najveći je hrvatski trener svih vremena, reprezentaciju koja je 2002. bila na dnu podigao je do naslova svjetskog prvaka, a potom i do Olimpa. U samo godinu dana od momčadi koja nije imala ni glavu ni rep napravio je šampione. Napravio je što nije ni jedan trener u povijesti rukometa. A kad Lino sije pohvale, onda znajte da je bilo stvarno dobro.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Ako se sjećate, pričao sam baš o tome i prije početka prvenstva, govorio sam kako vjerujem mladim igračima, kako vjerujem njihovoj mladosti, a opet, moram pohvaliti starije, Duvnjaka, Cindrića, Karačića… I to je ta kemija, to je ono što nam treba – kaže Červar.

Bivši izbornik često ističe kako je Hrvatska 2020. igrala najljepši rukomet. I to je točno. Igrali smo veličanstveno i stigli do finala u Stockholmu, gdje nas je pobijedila Španjolska…

– Čekajte, čekajte… Mi sad pričamo o finalistu Europskog prvenstva i momčadi koja je odigrala jednu utakmicu u skupini? Da se razumijemo, ja bih bio najsretniji da osvojimo prvenstvo, ali nije za njih dobro da sad radimo usporedbe s finalistima 2020. Daleki je još put. Perkovac je rekao najbolje, treba proslaviti pola sata i razmišljati o Austriji, dečki moraju ponoviti igru.

Kapetan Domagoj Duvnjak igrao je protiv Španjolske samo osam minuta.

– Duvnjaku treba skinuti kapu! Svaka čast. Prije svega, moramo biti sretni jer smo protiv Španjolske vidjeli jednu jaku Hrvatsku, koja nas je sve oduševila, koja je pobijedila Španjolsku. Vjerujem u mlade, to sam rekao i prije Eura, tu su iskusni igrači koji će im pomoći. Pa taj timski duh, stručni stožer… Svi su sjajni. Moramo biti ambiciozni i postaviti visoke ciljeve. Jer ako su ciljevi niski, bit će i rezultat skroman. Ja sam uvijek išao na prva mjesta, uvijek sam imao cilj ići na vrh. I ovo je dobro da su se nakon pobjede spustili na zemlju, da su shvatili da treba biti ponizan – kaže Lino.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Sjećate li se Španjolske čiji su golmani imali dvije obrane?

– Ma mene je kod Španjolaca začudilo da su pozvali dva stara igrača, Canellasa i Machedu. E, eto, kako su prošli.

Hrvatskoj su i u vaše vrijeme vjetar u leđa davali navijači.

– Kako da ne, bili su čudesni. Gdje god igra Hrvatska, oni su tu. I u moje vrijeme, gdje god bismo igrali, osjetili smo tu energiju s tribina, kad vidite sve te navijače, ne možete podbaciti. Mislim da je sve zajedno sjajna kemija, imamo zdravu djecu, poruka je bitna. Mi smo osuđeni stvarati igrače, mala smo zemlja i samo trebamo malo više vjerovati.

Foto: DPA/PIXSELL/PIXSELL

Naravno da ćemo vjerovati. Kao što smo vjerovali Lini, koji je ispisao najljepše stranice hrvatske rukometne povijesti.

– Baš sam ponosan. Smatram da je trener prvi čovjek sustava. Stoga, bravo Perkovac, bravo svim dečkima, bilo je gušt gledati. Ali polako dečki, idemo u drugi krug, a tamo… Tamo je oprez majka mudrosti, tamo treba imati puno samopouzdanja. Ali vidim zajedništvo i zato samo hrabro naprijed – poručio je bivši izbornik i najveći hrvatski rukometni trener svih vremena.



Source link

Exit mobile version