Site icon svakodnevno.me

VIDEO: Hrvatski ovčari skaču na zvuke tambure! Nije to ni čudo, kad uz nju žive stoljećima…

Što čovjeku u životu treba više od tambure i hrvatskih ovčara?To se zapitao uzgajivač Ante Žeravica kad su mu na tamburi zasvirali sinovi Marko (14) i Antonio (16), a oko njega se počeli okupljati ponosni psi jedne drevne pasmine. Oba Antina sina nadareni su glazbenici, Antonio ide u drugi razred glazbene škole, a on je već dobro znani uzgajivač hrvatskih ovčara.

POGLEDAJTE VIDEO: Koncert za hrvatske ovčare

Svog je prvog hrvatskog ovčara nabavio 2013., bila je to Lenka koja je trebala biti radni pas na imanju sa stokom kraj Đakova. No, s Lenkom je počeo i uzgoj, a ona mu je već u prvom leglu dala 10 izuzetnih pasa, od kojh su neki kasnije postali i prvaci u ljepoti i koji su temelj njegove uzgajivačnice Đakovačka. 

Čim su čuli zvuke tambure, hrvatski ovčari prišli su sviračima, jer uz tamburu u Slavoniji oni žive stoljećima. Vjeruje se da najstariji zapis o hrvatskom ovčaru – “Canis pastoralis croaticus” potječe iz 1374. godine – pronašao ga je, u arhivama đakovačke biskupije “otac pasmine” – veterinar prof. dr. Stjepan Romić. U tom dokumentu đakovački biskup Petar navodi da je pas visok oko 3 pedlja (oko 45 cm), da je obrastao srednje dugom kovrčavom dlakom crne boje, da mu je glava obrasla kratkom dlakom, da je polustršećih i stršećih ušiju te da je vrlo dobar za čuvanje stada svih domaćih životinja.  

Hrvatski ovčari su radna pasmina, što znači da su izuzetno aktivni. Danas ih ima diljem svijeta, nalaze se i u Japanu gdje ih zbog njihove hrabrosti, žustrine i energičnosti uspoređuju sa samurajima! Prvog hrvatskog ovčara u Japan je uvezao kinolog Katsumi Imamura, a pasmini je nadjenuo ime Fu-rin-ka-zan ili vjetar-šuma-vatra-planina. To je borbeno pravilo samurajskog generala Takede Shingena, znači: “Kreće se hitro poput vjetra, tih je poput šume, napada žestoko poput vatre, a nepobjediv je kao i planina!”

Neke su zemlje, poput Irske ili Perua, uzgoj i rad sa svojim su nacionalnim pasminama zaštitile kao kulturnu baštinu UNESCO-a, pa bi bilo krajnje vrijeme da se isto učini i s hrvatskim psećim blagom- hrvatskim ovčarima, posavskim i istarskim goničima, dalmatinskim psima, tornjacima…  

Najčitaniji članci



Source link
Write an article about VIDEO: Hrvatski ovčari skaču na zvuke tambure! Nije to ni čudo, kad uz nju žive stoljećima… in Croatian

Exit mobile version