Site icon svakodnevno.me

Damir Mikec, rođeni Splićanin koji nastupa za Srbiju

Prvu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio je rođeni Splićanin, Damir Mikec.

O osvajaču srebrne medalje u streljaštvu malo se toga znalo. Tek da se u djetinjstvu bavio karateom, plivanjem i veslanjem, te da za Srbiju nastupa od OI u Pekingu.

U Tokiju je samo kratko odgovorio da je otišao iz Dalmacije 1991. zbog dobro poznatih razloga, a nešto kasnije je detaljno opisao djetinjstvo i okolnosti u kojima je njegova obitelj napustila njegov rodni grad. Sada je, za službeni kanal Crvene zvezde, progovorio o odrastanju u Splitu i o tome kako je počeo navijati za ‘crveno-bele’ u ranom djetinjstvu.

Foto: Oliver Weiken/DPA

– Jednostavno se dogodilo, tada je Zvezda osvojila sve što se može osvojiti. Odmah sam osjećao ljubav prema Zvezdi. Rođen sam 1984. godine u Splitu i, naravno, tamo je Hajduk glavni, svi za njega navijaju, osim mene. Kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici sam morao govoriti da navijam za Hajduk – otkrio je Mikec, čiji je otac bio vojno lice u JNA.

Nakon što je počeo rat, s obitelji je otišao Herceg Novi, a zatim u Beograd.

– Sjećam se ja u Splitu i rata, aviona koji nadlijeću glavu i brodova koji su pucali sa mora na grad, kad se čulo ono bum-bum-bum. Čim se čuju sirene, gasilo se svjetlo i išlo pod stol. To mi je onako bilo najružnije iz mog odrastanja – ispričao je svojevremeno za Kurir.

Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

U Split se prvi put vratio 2003. godine.

–  I svega sam se sjećao iako sam otišao kad sam završio prvi razred i krenuo u drugi. Bio sam kod jednog prijatelja i iz centra grada sam došao do tog mog kraja Mertojaka, sjetio sam se i školskih dana, pa čak i nekih scena iz vrtića, recimo slikanje sa Djeda Mrazom… Imao sam uvijek veliku želju vratiti se, jake su bile uspomene i emocije. Otišao sam do osnovne škole, bilo je ljeto, praznici, a na ulaznim vratima spisak prvašića i sjetim se svojih prvih koraka, kako nas raspoređuju u vrstu kad smo ulazili u školu razred po razred i pogledam nazad u moju zgradu i tada kreću suze… Sjeo sam na klupu i plakao kao kiša. Tu sam se ispraznio i to je bilo baš jako emotivno, pogotovo zato što je tada i moja majka preminula. Sve se bilo skupilo. Ipak je to bio dio našeg života, a tamo više nemamo nikoga. 

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version