Site icon svakodnevno.me

Luka Vušković, transferi 16-godišnjaka | 24sata

Trebaju li Hajduk i Luka Vušković prihvatiti ponudu Manchester Cityja od 12 milijuna eura pitanje je o kojem se polemizira posljednjih dana, ali i koje sa sobom vuče dodatna pitanja.

Naprimjer, hoće li ostati još pokoju sezonu u Splitu ili igrati za mladu momčad ‘građana’. Također, postoji opcija odlaska u jednu od filijala Manchester Cityja ili će ga Pep Guardiola odmah ‘gurnuti u vatru’, što je najmanje vjerojatno…

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kad govorimo o (pre)ranim odlascima iz HNL-a, prvo se sjetimo Alena Halilovića, svojevremeno najvećeg dragulja hrvatskog nogometa, koji je s navršenih 18 godina potpisao za Barcelonu, a ostatak priče svi dobro znamo. Danas, devet godina kasnije, Halilović nema klub.

Ispostavilo se da je Halilović bio ‘zelen’ za tako ogroman korak u karijeri, a što onda reći za Vuškovića koji je tek navršio 16. Jer kada pogledamo u povijest, stvari ne moraju nužno ispasti bajne za 16-godišnjake koji u milijunskim transferima napuste matične klubove.

Najbolji primjer jest Pietro Pellegri, talijanski napadač koji je u siječnju 2018. za 20,9 milijuna eura prešao iz Genoe u Monaco, za koji je odigrao tek 23 utakmice prije nego što je prošlog ljeta za pet milijuna eura preselio kod Ivana Jurića u Torino. 

Foto: Ettore Griffoni / ipa-agency.net

Drugog je također doveo Monaco. Valjda im je ostalo viška novca od Mbappéovog transfera u PSG… Radi se o Francuzu Willemu Geubbelsu koji je, također 2018., došao u Kneževinu iz Lyona za 20 milijuna eura. Danas vrijedi tek 2,5 milijuna eura i nastupa za švicarski St. Gallen.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Treći na popisu je Pedri, koji je prešao za 17,5 milijuna eura iz Las Palmasa u Barcelonu i opravdao svaki uložen cent. U Top 5 transfera 16-godišnjaka još su Theo Walcott (10,5 mil. eura) i Karim Adeyemi (10,1 mil. eura). Kad su u pitanju Hrvati, rekorder je Rocco Živković kojeg je RB Salzburg platio Istri 1961 dva milijuna eura.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version