Site icon svakodnevno.me

Gvardiol: Što mi je rekao Guardiola? Zadržat ću to za sebe, a Sosa je najzgodniji

Dva su dana ostala do prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Euro protiv Walesa na Poljudu (subota, 20.45). Utakmicu u Splitu najavili su dvojica predvodnika nove generacije “vatrenih”, Joško Gvardiol (21) i Borna Sosa (25).

POGLEDAJTE VIDEO: Trening ‘vatrenih’

POGLEDAJTE VIDEO:

Joško Gvardiol

Kakav je osjećaj biti najskuplji stoper?

– To nije sigurno, vidjet ćemo. U klubu nisu zainteresirani za moju prodaju ovo ljeto, svaka druga priča ne bi imala smisla. Najvažnije je završiti ovu sezonu na najbolji mogući način pa ćemo vidjeti što dalje.

Nedavno ste se ogledali s Guardiolom, je li vas probao vrbovati?

– Nije bilo razgovora. Pružio sam mu ruku i čestitao, dobacila se koja riječ od strane velikog trenera, ali to ću zadržati za sebe.

Koliko se teško koncentrirati na nogomet?

– Nije mi teško koncentrirati jer sam 100 posto u njima, to je moj posao. Što se tiče članaka, i ne bavim se time. Livaja i tetovaža? Ha ništa, bio je zabavan tip intervjua, očigledno moja greška, ali ne bih puno pričao o tome. Bilo pa prošlo.

Koliko ti se život promijenio?

– Dobivao sam takva pitanja i za vrijeme SP-a. I dalje sam isti ja, bar se nadam. Ništa, držati fokus i raditi ono što volim, to je najvažnije. Pritisak? Ha, nažalost ne mogu izbjeći takve situacije. Jednostavno moram pripaziti u budućnosti što ću izjaviti. Nekad zaželim da je to sve u manjim količinama, ali OK, moram to prihvatiti i živjeti s tim.

Očekivanja?

– Ne bismo si htjeli ništa dozvoliti osim dvije pobjede, ali slažem se s Bornom.

Tko bi ti pasao kao kolega na stoperu?

– Sasvim je svejedno. Moram se izboriti za svoju poziciju. Sa Šutalom se znam od mlađih dana, s Erlićem iz mlade reprezentacije, Vidu iz A reprezentacije. Svi se dobro slažemo i razumijemo na terenu, to je najvažnije.

Kako protiv Walesa?

– Moramo držati protiv fokus 90 minuta, njihov je forte duga lopta na centralnog napadača, ali bitno je dobro postavljanje i biti u utakmici, mislim da možemo to riješiti.

Kako komentiraš Luku Vuškovića?

– Vidio sam ga, drago mi je vidjeti da se tako razvija. Nadam se da će se razviti u vrhunskog stopera, ima sve da postane jedan od najboljih. Na njemu je da radi, ima brata koji je napravio velike stvari. Ja mu ne trebam puno pričati, on sve zna. Bilo bi mi drago da jednog dana zaigramo skupa.

Koliko je respekt protivnika drugačiji nakon osvojene bronce?

– Na terenu se ne osjeti. Ali osjetim među suigračima, kako gledaju na treće mjesto, pogotovo jer dolazimo iz tako male zemlje.

Gdje još možeš napredovati?

– Huh… Zanimljivo pitanje. Pa nastojim kao igrač poboljšati se u svakom segmentu igre. Možda igra glavom i pozicioniranje na terenu.

Kakvu atmosferu očekuješ?

– Veselim se, kao ja tako i suigrači. Znamo kako je bilo protiv Rusije. Nadam se da će se atmosfera ponoviti, ako ne i biti bolja.

Što si naučio od poraza od Cityja 7-0?

– Uh… Znali smo da neće biti lagano, igrali su kod kuće, znamo kakva su momčad. Kad bismo komentirali penal, ne bi imalo smisla, pa ni faul na golmanu… Ali kad primiš dva gola dosta rano, ne smiješ gubiti glavu i pokušati izgurati do poluvremena. Mi nismo, primili smo još gol, raspali smo se u drugom i to je to.

Je li ta utakmica promijenila tvoje razmišljanje o Premiershipu? Koliko si spreman?

– Nije, nisam sam na terenu. Ne igram sam protiv 11 protivnika. Mišljenje mi je i dalje isto, najbolja liga na svijetu. Tko zna, danas-sutra možda se i okušam u toj ligi. Vidjet ćemo.

Smatraš li Bornu Sosu konkurentom za najzgodnijeg člana “vatrenih”?

– Ja bih mu prepustio postolje, neka nosi sve. Mogu mu i dati medalju.

Borna Sosa

Jeste provjerili ruke i vene, je li puklo što?

– Provjerili smo mikrofone sve, haha. Nismo vidjeli taj video dok nije izašao na internetu. Kad je izašao, mislim da su ga svi vidjeli.

Kakva je atmosfera?

– Nakon uspjeha na SP-u kao kolektiv smo svi zadovoljni. Neki igrači morali su ispunjavati drugačije zahtjeve, igralo se protiv različitih protivnika. Mogao sam igrati ofenzivniji nogomet, ali bio je drugačiji stil igre zbog protivnika. Najvažnije je kolektivni uspjeh, nadam se da ćemo u ove kvalifikacije ući uspješno.

Je li ovo ljeto vrijeme za iskorak i transfer?

– Ovo ljeto moglo bi biti vrijeme za novi iskorak, nadam se da ću ostati zdrav i da ću se uspjeti dogovoriti. Bitno mi je da je i klub sretan jer sam tamo pet godina. Ali ja bih volio doživjeti Premier ligu jednom, je li to sad ili za koju godinu, ne znam. Premiership je jedna od destinacija gdje bih mogao doći.

Wales?

– Zna se da je prva utakmica bitna, početak kvalifikacija. Bitno je što igramo prvu utakmicu doma, odmah protiv konkurenta za Euro. Mi smo favoriti, moramo se tako postaviti. Najvažnije je da to pokažemo na terenu. Mi kao momčad i država ne možemo ništa drugo prihvatiti nego da se kvalificiramo. Čim smo se okupili, fokus je bio na Walesu. Istina je da oni imaju dosta promjena u momčadi, ali to im je i dodatni motiv, ovima koji su došli, dodatna energija. Doći će u Split i pokušati uzeti nešto. Moramo se postaviti kao i dosad. Imamo dovoljno kvalitete da pobijedimo utakmicu.

Poljud je rasprodan.

– Svi znamo da je Poljud pokazao da ima najbolju atmosferu u Hrvatskoj. Radi toga Hrvatska obožava igrati u Splitu. Drago nam je da je rasprodan stadion dugo vremena, to pokazuje svima koliko im je stalo, prva je nakon SP-a. Svi jedva čekamo doživjeti tu atmosferu ponovo kao i protiv Rusije, to se ne zaboravlja. Nadam se da će biti isto i u subotu.

Koji rezultat bi vas zadovoljio?

– Ulogu favorita imamo u svakoj utakmici, šest bodova želimo, ali nećemo se postaviti bahato u tim utakmicama. Dvije pobjede.

Fali im Davies?

– Jako je bitna karika u reprezentaciji, bit će im hendikep što ga nema. Na nama je da iskoristimo to. Što će promijeniti, još ne znamo. Pokušat ćemo to iskoristiti na najbolji mogući način.

Koliko je respekt protivnika drugačiji nakon osvojene bronce?

– Na terenu se to baš i ne vidi. Bundesliga, ne znam za druge, liga je u kojoj se ide na glavu, malo tko razmišlja protiv koga se igra. U svlačionici možda čak i da jer je jednostavno svima nevjerojatno kako uspijevamo s tako malim brojem stanovnika postizati takve rezultate kao mi u Hrvatskoj. Drago nam je to čuti, pokušavamo promovirati našu zemlju kroz nogomet i ostale ljepote. Šok je bio ostalim reprezentacijama, pogotovo u Njemačkoj jer dosta njihovih reprezentativaca nije uspjelo ništa napraviti zadnja dva SP-a. Tim je i nevjerojatnije, ali na terenu nije.

Trebat će puno trke?

– Protiv otočkih momčadi uvijek je dosta trke i borbe. Ali ne pamtim u kojoj utakmici nije bilo trke, nogomet se razvio da bez trke nema ničega. Nijedna momčad ne može ništa postići. To je sastavni dio.

Kako pomiriti želje publike s terenom?

– Ne smijemo se prepustiti emocijama, bit će emocionalno. Znamo svoj posao, ne smijemo glavinjati bez plana, znamo točno što trebamo raditi. Držati se plana i bit će sve OK.

– Ja najzgodniji? Ne znam što bih rekao. Dogovorit ću se s njime nasamo – završio je Sosa.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version