Site icon svakodnevno.me

Srbi će imati predstavnika u Ligi prvaka iduće dvije sezone

Hrvatska nogometna reprezentacija daleko je ispred po rezultatima posljednjih godina u odnosu na sve druge susjede, no kad gledamo klupski nogomet, situacija je drugačija. HNL drži tek 19. mjesto i daleko je od mjesta koje mu donosi dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka, što je bio slučaj u sezoni 2020/21.

Srbija je, pak, u četvrtak praktički osigurala izravno mjesto u grupnoj fazi elitnoga klupskog natjecanja u iduće dvije sezone. Pomogla joj je Fiorentina koja je izbacila turski Sivasspor pa je sačuvala 11. mjesto. Ako Uefa ne ukine suspenziju Rusiji, najbolja momčad srpske Superlige ići će direktno u skupinu, a osvajač kupa u play-off Europske lige pa će imati osiguranu najmanje grupnu fazu Konferencijske lige.

Što su postigli srpski klubovi u Europi?

Crvena zvezda u posljednjih je pet sezona dvaput igrala grupnu fazu Lige prvaka i triput Europske lige. Pritom je iz slabijeg natjecanja dvaput prošla skupinu i ispadala od Milana, odnosno Rangersa.

Partizan je dvaput zapinjao u kvalifikacijama Europske lige, jednom igrao skupinu, a u zadnje dvije sezone izborio je proljeće u Konferencijskoj ligi s drugog mjesta gdje je ispadao u osmini finala odnosno šesnaestini finala.

Za to vrijeme hrvatski koeficijent držao je uglavnom Dinamo koji je dvaput igrao grupnu fazu Lige prvaka i triput Europske lige, pri čemu je svaki put prošao skupinu i ispadao u osmini finala, četvrtfinalu, odnosno šesnaestini finala. Od ostalih je klubova jedino Rijeka uspjela izboriti jesen u Europi u sezoni 2020/21. u Europskoj ligi, gdje je završila na začelju skupine.

Što čeka hrvatske klubove?

Prvak HNL-a na ljeto će krenuti iz drugog pretkola Lige prvaka, osvajač Kupa ili doprvak iz trećeg pretkola Konferencijske lige, a preostala dva kluba iz drugog pretkola trećerazrednog Uefina natjecanja.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version