Site icon svakodnevno.me

Trikovi za bolji san | 24sata

Tijekom spavanja prolazi se kroz dvije faze – REM i ne-REM. Kada počinjemo tonuti u san, smanjuju se puls, udisaji, izdisaji i temperatura tijela. Tad ulazimo u ne-REM fazu. Iako se donedavno smatralo da je REM faza važnija i da se u njoj obavljaju važniji procesi, posljednja istraživanja pokazuju suprotno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tijekom spavanja mozak oslobađa toksine te se “čisti” od nepotrebnih tvari, znanstvenici smatraju da se većina tih procesa događa upravo u ne-REM fazi. Nakon nje dolazi REM faza ili san brzog kretanja očiju. Udisaji i izdisaji se povećavaju, a tijelo je paralizirano. Ciklusi se u prosjeku ponavljaju od 4 do 5 puta noću.

Preporučuje se spavati osam sati, a manjak sna, kažu stručnjaci uglednog Sveučilišta Johns Hopkins, može ubiti čovjeka. Gubi se koncentracija i pamćenje blijedi.

Dugoročne posljedice manjka sna su kardiovaskularne bolesti, a osim srčanog udara neispavanima prijeti i Alzheimerova bolest. U prosjeku, potrebno je 30 minuta da se utone u san, a spavanje ometaju svjetlost i temperatura u sobi viša od 25 stupnjeva. Malom djetetu je potrebno 11 do 12 sati, a odraslima od 7 do 9 sati sna.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Trikovi za bolji san:

POGLEDAJTE PRIČU MAROKANKE: HRVATI SU SLIČNI MAROKANCIMA, ŽELE BITI PODRŠKA ŽENAMA

 

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version