Site icon svakodnevno.me

Von der Leyen: ‘Rusija i Putin odgovarat će za ratne zločine u Ukrajini. Nisu štedjeli niti djecu’

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda će se poduzeti važan prvi korak kako bi Rusija odgovarala za ratne zločine.

Na konferenciji će biti potpisan sporazum o uspostavi novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je u subotu ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

‘Rusija i Putin će odgovarati za zločine’

Služi za osiguranje dokaza za buduće pravne postupke i bit će smješten na lokaciji Agencije Europske unije za kazneno-pravnu suradnju ili Eurojusta u Den Haagu.

Rusija i predsjednik Vladimir Putin moraju odgovarati za strašne zločine protiv Ukrajine, rekla je von der Leyen u video poruci.

Sve je više dokaza o izravnim napadima na civilno stanovništvo, kao i na opskrbu energijom i drugu infrastrukturu.

“Poznato je da su ruske snage počinile mučenje, zlostavljanje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku. Čak ni djeca nisu pošteđena”, rekla je von der Leyen.

‘Sve ćemo učiniti da istjeramo pravdu’

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi, rekla je von der Leyen. EU podupire ulogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u tome.

Međutim, EU također vjeruje da mora postojati poseban sud za procesuiranje ruskog zločina agresije, dodala je.

S obzirom na to da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a, sud ne može poduzeti postupke za zločine koje je počinila ta zemlja, rekla je Europska komisija.

Stoga se sada raspravlja o uspostavi nekoliko drugih opcija. ICPA je prvi korak u ovom procesu za osiguranje dokaza za buduća suđenja, napisala je komisija.

Najčitaniji članci



Source link
Nedavno je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila da će Rusija i Vladimir Putin morati odgovarati za ratne zločine koji su se dogodili u Ukrajini. Ona naglašava da su Rusija i Putin bili aktivni sudionici u sukobu na istoku Ukrajine i da nisu štedjeli ni djecu.

Sada je vrijeme da se svi ujedinimo i osiguramo da odgovorni za zločine u Ukrajini budu privedeni pravdi. Izgradnja mira i stabilnosti u regiji nije moguća sve dok ta pravda nije zadovoljena.

To je važno ne samo za Ukrajinu, već i za cijelu Europu. Europska unija ima snažan interes da osigura mir i stabilnost u susjedstvu.

Sukob u Ukrajini počeo je kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Nakon toga, separatistički pokreti podržani od strane Rusije započeli su nasilno preuzimanje kontrolu nad istočnom Ukrajinom. Godine sukoba dovelo je do više od 13 000 mrtvih, a više od 1,5 milijuna ljudi raseljeno je iz svojih domova.

Tijekom ovog sukoba, optužbe za ratne zločine bile su uobičajene. Kažu da su separatističke trupe, kao i ruski vojni obavještajci i dobrovoljci, koristili kasetne bombe i zabranjene mine protiv civila u Ukrajini. Također se tvrdi da su zabilježeni slučajevi mučenja, silovanja i druge oblike nasilja počinjenih nad civilima.

Von der Leyen je rekla da će EU inzistirati na odgovornosti za sve one koji su počinili zločine. Ona je dodala da ambicija EU o održavanju mira i stabilnosti “ne znači nikakav popuštanje kada je riječ o ruskim kršenjima međunarodnog prava”.

Unatoč ovim optužbama, Rusija je inzistirala da nije involvirana u sukob u Ukrajini. Moskva tvrdi da su separatistički pokreti domaća stvar Ukrajine.

Međunarodna zajednica, uključujući EU i Sjedinjene Države, kritizirale su Rusiju zbog njezine uloge u ovom sukobu. Mnogi su pozvali Vijeće za sigurnost UN-a da poduzme mjere u vezi s ovim pitanjem.

U svakom slučaju, von der Leyenovo jasno stajalište o ovom pitanju predstavlja jaku poruku Rusiji i Putinu, koja bi trebala poboljšati sigurnost u Ukrajini i regiji. Istodobno, naglašava važnost poštivanja međunarodnog prava u bilo kojem sukobu u svijetu.

Exit mobile version