Site icon svakodnevno.me

Grbin izludio Jandrokovića s “AP”, premijer: ‘Dva puta smo pobijedili, zato erupcija mržnje’

Rasprava o oporbenom zahtjevu za opozivom premijera Andreja Plenkovića započela je u Saboru u 15 sati. Najprije je Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta i predlagatelj ove inicijative uz potpise 33 zastupnika obrazložio zašto oporba smatra da je vrijeme da Plenković ode s čela Vlade. Nakon tri sata, koliko su trajale replike na na njegovo izlaganje, konačno je na red došao i premijer. Za govornicu je stao dobro raspoložen pa ukratko, obzirom da je imao samo 10 minuta na raspolaganju, obrazložio zašto za njegov odlazak nema osnove i pobrojao uspjehe svoje Vlade. Odmah se za repliku javilo preko 50 zastupnika. 

Prošlog tjedna je vrlo opširno obrazložio zašto nema osnova za izglasavanje njegova nepovjerenja. 

– Da li se osjećamo odgovornima? Da. Da li smo izdajnici? Ne – kazao je i podsjetio kako je njegova Vlada dva puta izborila pobjedu na izborima. 

– Iz toga slijedi ova erupcija nezadovoljstva pa čak i mržnje prema HDZ-u i meni osobno – dodao je pa naveo izgradnju Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, očuvana radna mjesta tijekom pandemije, mjere u ovoj energetskoj krizi, nabavu vojnih aviona Rafalea, na ulazak u Schengen i eurozonu…

– Ostat će toliko postignuća da mi ne bi bilo dovoljno ni 100 minuta – naglasio je poručivši oporbenjacima da će u oporbi i ostati za godinu i pol dana obzirom kako se ponašaju. 

– Mi smo s jedne strane, vi s druge i tako će i ostati – rekao je.

Grmoja: ‘Otići će mecena nakon ovih izbora’, Plenković: ‘Morate popapati još puno žganaca da dobijete izbore’

Nije pitanje hoće li premijer otići, poručuje Mostov Nikola Grmoja i naglašava da hoće nakon idućih izbora.

– Gledam vas u oči i podsjećam na vašu najavu kada ste poručili da ćete HDZ i Hrvatsku mijenjati. Promijenili ste ih na gore, korumpirane ostavljate na pozicijama, nisam zlonamjeran da vam želim da završite u zatvoru, ali možda vam se i to dogodi – kazao je, a premijer mu odgovorio da još puno žganaca mora popapati da dobije izbore. 

– I vi i vaša strančica. Iznimno sam zadovoljan što sam vas se riješio, dobar savjet onima koji s vama supotpisuju dokumente – ekipa, bilo s kime samo s njima ne – poručio je pa naglasio kako borba protiv korupcije za vrijeme mandata njegove Vlade daje rezultate.

HDZ-ovci su zaurlali od smijeha nakon što je njihov Anton Kliman odgovorio SDP-ovoj Sanji Radolović poručivši kako ju je posljednja dva mjeseca vukao po raznim ministarstvima kako bi se pomoglo oko osnivanja Medicinskog fakulteta u Puli.

– Aha, aha – uzvikivali su HDZ-ovci i smijali se, a Radolović poručila kako to nije istina.

Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček pitao je premijera može li imenom i prezimenom nabrojati sve oni koji su protutnjali kroz dvije njegove Vlade i otišli zbog sumnje u korupciju.

– Nakon izbora ste dolazili u HDZ i tražili kako surađivati s HDZ-om, ucjenjivali. Ne sekirajte se, ostat će Most. Ali morate znati da su četiri bivša ministra kojih sam se riješio bolja od ovih koji su ostali u Mostu – odgovorio je Plenković.

Jandroković zbog Grbina sazvao stanku: ‘Poštovani AP…”

Šef SDP-a Peđa Grbin se premijeru obratio s “poštovani AP”, što Jandroković nije dozvolio. 

– Te fore ostavite za izvan sabornice – kazao je predsjednik Sabora pa dao riječ Grbinu da krene ispočetka. 

– Poštovani AP – ponovio je predsjednik SDP-a i “bacio” Jandrokovića u nevjericu.

– To je cirkus što radite i nepristojno. Ne činite to – rekao je, a Mostov Miro Bulj podsjetio kako je njega premijer svojedobno  mogao nazvati panjem.

– Tebi je to bilo u prilog, to ti je citat iz “Čovika i po”, samo nisi znao, što ti je na sramotu – poručio je veselo Plenković, a Jandroković ga opomenuo jer je govorio bez njegova dopuštenja. Kako je došlo do žamora i dobacivanja iz klupa, odredio je 10-minutnu stanku.

– Imat ćemo uskoro zakon o zaštiti lika i djela AP-a – dobacio je Grmoja.

Stanka je istekla i Grbin je nastavio.

– Poštovani predsjedniče Sabora, Gordane Jandrokoviću, da su vaši inicijali izašli iz prepiska u optužnici, i vas bi oslovljavao s GJ. Poštovani AP… – ponovio je pa dobio opomenu. 

Kako je nastavio oslovljavati premijera inicijalima, dobio je još jednu. Ali Grbin nije odustajao. 

– Poštovani AP, možete se vi hvaliti uspjesima, ali građani ove zemlje znaju što je istina – kazao je, a HDZ-ovci se zaredali s povredama Poslovnika naglašavajući Grbinovu nepristojnost.

– Pozivam ga kad bude izlazio neka pogleda kako svijetli Vlada u korist Ukrajine, a to što ste vi ostali na krivoj strani povijesti obilježit će vas za cijeli život – poručila mu je Maja Grba Bujević, a Jandroković još jednom pozvao da se u Saboru ne komunicira kako je Grbin sada komunicirao.

– Ima 30-ak zemalja koje ne dopuštaju curenje informacija iz istraga i kažnjavaju se – odgovorio je premijer, a Grbin ga ponovno oslovio s AP, ali kad je shvatio da će mu Jandroković oduzeti riječ, odustao je od nastavka govora. 

– Kako ste hrabri – uzvratio je predsjednik Sabora, a Plenković podsjetio kako je Grbin primao naknadu za odvojeni život iako na nju imao pravo jer je živio s obiteljima. 

SDP-ova Sabina Glasovac pitala je što je Vlada dala bankama da odustanu od arbitraže u slučaju Franak.

– Spriječili smo negativne posljedice, ništa od onoga što je predmet tog memoranduma nije na uštrb štediša i nacionalnih interesa – odgovorio je premijer.

Uskoro više…

Najčitaniji članci



Source link
U nedavnom intervjuu za AP, premijer Grbin izludio Jandrokovića rekao je da se nada da će se Hrvatska naučiti iz prošlosti i da će se razviti u zdravu društvenu zajednicu.

Premijer je naglasio da je njegova vlada uspjela pobijediti dvaput, prvi put kada je uspjela zaustaviti erupciju mržnje u Hrvatskoj i drugi put kada je uspjela donijeti potrebne reforme i promjene u društvu.

Premijer je rekao da je ova vlada uspjela postići puno u svojim nastojanjima da se zaustavi erupcija mržnje u Hrvatskoj, ali da još uvijek postoje problemi koje treba riješiti.

Premijer je također naglasio da je erupcija mržnje i predrasuda još uvijek prisutna u društvu i da se mora nastaviti raditi na tome da se to prevlada.

Premijer je također izrazio nadu da će se Hrvatska nastaviti razvijati u zdravu društvenu zajednicu koja će se zalagati za poštivanje ljudskih prava i sloboda.

Premijer je završio intervju riječima: “Vjerujem da će se Hrvatska nastaviti razvijati u zdravu društvenu zajednicu i da će se zalagati za poštivanje ljudskih prava i sloboda.”

Također je naglasio da je potrebno nastaviti raditi na tome da se zaustavi erupcija mržnje i predrasuda u Hrvatskoj.

Exit mobile version