Site icon svakodnevno.me

Je li trening od 20 minuta dovoljan?

Za ovaj 20-minutni trening vam je potrebna samo stolica, a kako izvesti svaku vježbu pokazuje trenerica Kayla Itsines. Je li 20 minuta tjelovježbe dnevno dosta objašnjava Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica.
“Skloni smo razmišljanju da je potrebno u teretani provesti sate i sate kako bismo postigli željenu liniju tijela i zdravstvene dobrobiti vježbanje, no to nije potrebno”, objašnjava Andrea Bilandžija te nastavlja: “Vidimo da je 150 minuta tjedno umjerene aktivnosti dovoljno za osjetiti sve dobrobiti vježbanja ili pak 75 minuta intenzivne aktivnosti tjedno. Odradite li intenzivniji kružni trening ili HIIT  (visoko intenzivni intervalni trening, eng. high-intensity interval training) u trajanju od 20 minuta dnevno samo četiri puta tjedno vidimo da ste zadovoljili opće preporuke. Odlučite li se za umjereniju aktivnost ona bi ipak trebala trajati 30 minuta barem pet dana u tjednu ili malo više od 20 minuta svakodnevno. Dakle ovo nam je i više nego dovoljno informacija da zaključimo da ćemo od 20 do 30 minuta aktivnosti svaki ili svaki drugi dan imate itekako velike koristi”. 

Foto: Instagram

Andrea Bilandžija mag. nut. i fitnes trenerica

Trenerica dodaje da će biti bolje odraditi kraći trening više puta tjedno, nego intenzivan trening dva puta tjedno: “Razlog je u tome što se kroz svaku aktivnost pokreću naši mišići koji se aktiviraju i time potiču rad tijela, povećava se kalorijska potrošnja i bazalni metabolizam. Osim toga, vježbanjem ćemo si priuštiti oslobađanje hormona sreće i podizanje energije zbog čega ćemo se osjećati bolje”. Dodaje da redovito vježbanje doprinosi boljem snu i rješavanju stresa što znači da ćemo se vježbanjem nakon posla i obaveza osloboditi viška negativne energije i osjećati se bolje.
Iako je 20 minuta tjelovježbe dovoljno, ne bi trebala trajati manje od 10 minuta, dodaje Andrea. “Dakle, što god odlučite raditi, činite to barem toliko dugo! Razvijanje aktivnih životnih navika (tj. redovitog vježbanja) zahtijeva vrijeme, fleksibilnost i trud”, objasnila je i zaključila: “Bilo da se radi o 10-minutnim, 20-minutnim ili dužim treninzima, svaka aktivnost koju radite dovodi vas do bolje forme, čini vas zdravijim, sretnijim”.
Za više savjeta o prehrani i tjelovježbi posjetite web stranicu nutricionističkog savjetovališta i centra za mršavljenje Nutricentar te Andrein Instagram profil.
Kayla Itsines pokazala je 20 minutni trening
Samo 20 minuta i stolac potrebni su da odradite ovaj kratki, ali intenzivan trening koji će aktivirati cijelo tijelo. Trenerica i influencerica Kayla Itsines na svom Instagram profilu podijelila je 20-minutnu tjelovježbu koju možete napraviti doma ili pri idućem posjetu teretani. Sve što vam je potrebno je stolac ili ako ste u teretani, klupa. Cijeli set vježbi ponovite dva puta, a ako su vam vježbe jako naporne, malo predahnite između dva ponavljanja. Plan treninga je sljedeći:
Sklekovi: 12 do 15 ponavljanja
Podizanje koljena: 12 do 15 ponavljanja
Penjač: 12 do 15 ponavljanja
Dips ili propadanje: 12 do 15 ponavljanja
Dodirivanje nožnih prstiju: 12 do 15 ponavljanja
Modificirani burpee: 12 do 15 ponavljanja
Dodirivanje ramena: 12 do 15 ponavljanja 

Možda te zanima…

Kako treba dizati utege i što treba jesti da bi se kilogrami topili?

Fitness



Source link

Exit mobile version