Site icon svakodnevno.me

Potres u Turskoj: Izraelski spasioci odlaze iz Turske zbog “ozbiljne prijetnje”

Izraelska volonterska organizacija za pružanje hitne medicinske pomoći United Hatzalah priopćila je u nedjelju da prekida operacije u Turskoj zbog “ozbiljne prijetnje” sigurnosti njezine ekipe na terenu.

Organizacija je navela u priopćenju da je odlučila “prekinuti misiju i čim prije se vratiti u Izrael” zbog “ozbiljne prijetnje izraelskoj spasilačkoj misiji u Turskoj”.

POGLEDAJTE VIDEO:

United Hatzalah je tu odluku bio objavio na Twitteru, ali je poslije uklonio objavu.

Spasioci ovih dana dijele na društvenim mrežama video snimke i fotografije svojih spasilačkih operacija u Kahramanmarasu, epicentru potresa u Turskoj.

“Nažalost, primili smo informacije o konkretnoj i neposrednoj prijetnji izraelskom timu i ne smijemo ugroziti sigurnost našeg osoblja”, navodi nevladina organizacija.

No nije htjela otkriti pojedinosti o naravi prijetnje ni o izvoru informacija.

Spasilačke ekipe izraelske vojske nastavljaju svoje operacije spašavanja i pružanja pomoći u Turskoj, gdje imaju poljske bolnice, reklo je za AFP izraelsko veleposlanstvo u Ankari.

POGLEDAJTE VIDEO:

I Magen David Adom, izraelski Crveni križ, nastavlja djelovati u Turskoj, rekao je glasnogovornik za francusku novinsku agenciju.

U razornom potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju u nedjelju je bilo 33.179 mrtvih: više od 29.605 na jugu Turske i više od 3.500 u Siriji. Po podatcima UN-a, taj broj mogao bi se “udvostručiti”.

Vijest o odlasku izraelske nevladine organizacije dolazi nakon odluke austrijske vojske i njemačke organizacije o privremenom prekidu operacija.

OVDJE PRATITE SITUACIJU IZ TURSKE I SIRIJE IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci



Source link
U Turskoj je izraelsko spašavanje u potresu napustilo zemlju zbog “ozbiljne prijetnje” upućene njihovim članovima.

Izraelska humanitarna grupa za spašavanje u potresu, koja je otišla u Tursku nakon potresa koji je pogodio Istanbul u petak, napustila je zemlju zbog “ozbiljne prijetnje” upućene njezinim članovima.

U saopćenju koje je objavila izraelska vlada, navodi se da su članovi grupe bili izloženi “ozbiljnim prijetnjama” i da su se odlučili povući iz Turske u interesu njihove sigurnosti.

U saopćenju se također navodi da je Izrael ponudio pomoć Turskoj nakon potresa, ali da je turska vlada odbila ponudu.

Izraelska vlada je izrazila žaljenje zbog zbivanja i izrazila je nadu da će Turska nastaviti surađivati s Izraelom u humanitarnim misijama.

Turska je u subotu potvrdila da su izraelski članovi spašavanja u potresu napustili zemlju, ali nije dala nikakve detalje o prijetnjama.

Turska je u petak pretrpjela potres magnitude 6,8, koji je pogodio Istanbul i okolne gradove. Prema turskim vlastima, više od 20 ljudi je poginulo u potresu, a više od 1.000 je ozlijeđeno.

Izraelska vlada je u saopćenju izrazila sućut za žrtve potresa i pozvala vlasti Turske da nastave raditi na spašavanju i pružanju pomoći žrtvama.

Exit mobile version