Site icon svakodnevno.me

Mario Vušković doping skandal kazna

Hrvatski nogometaš Mario Vušković (21) bio je pozitivan na doping testu zbog čega su ga suspendirali od 15. studenog prošle godine, a prvi put je pred sud Njemačkog nogometnog saveza izašao u petak nakon što su testovi pokazali da je bio pozitivan. 

Mladi stoper Hamburgera prošlog je tjedna bio na poligrafskom ispitivanju u Engleskoj, a kako je izvijestio njemački Bild, Vušković je prošao detektor laži, koji sugerira da je vjerojatnost za namjerno korištenje dopinga u njegovom slučaju manja od jedan posto. Ipak, poligraf nema presudnu težinu na njemačkom sudu, a u četvrtak je bio na saslušanju. 

Na suđenju su bili i stručnjaci koje je angažirao HSV, koji su uvjereni u nevinost 21-godišnjeg stopera.

– Iz moje perspektive vjerojatnost da je uzorak lažno pozitivan je između 80 i 90 posto – izjavio je stručnjak Lorenz Hofbauer iz Dresdena pred sudom.

Njegove tvrdnje odbacio je dr. Sven Voss, čelnik Nade (Nacionalna antidopinška agencija):

Foto: Frank Rumpenhorst/DPA

– Prema svim kriterijima vjerujem da bi uzorak opet bio 100 posto pozitivan. Jako smo oprezni prije nego što objavimo da je uzorak pozitivan. Naš ugled i posao ovise o tome.

Ipak, sud je angažirao i vanjskog stručnjaka, a riječ je o Kanađaninu Jean Francoisu Naudu koji će razmotriti cijeli slučaj, odnosno razjasniti je li Vušković bio dopingiran ili ne. 

Foto: Frank Rumpenhorst/DPA

“Odluka suda izazvala je ljutnju, razočaranje i negodovanje u HSV-u”, prenosi Bild apelirajući da HSV ne vjeruje u Naudovu neutralnost s obzirom na to da je on član radne skupine pri Wadi (Svjetska antidopinška agencija). 

Uzorci A i B bili su pozitivni, što je rezultat iz laboratorija u gradu Kreischa, u pokrajini Saskoj, južno od Dresdena, a četiri međunarodna stručnjaka iz Europe i Kanade, u ime Hamburgera, ocijenila su ih drugačije nego laboratorij Nacionalne dopinške agencije odnosno vide ih kao negativne. 

Ipak, sud je odlučio angažirati kanadskog stručnjaka za kojeg iz kluba smatraju da nije dovoljno nepristran. 

Hrvatski stoper je na ispitivanju pred sudom rekao da je nevin i da to želi dokazati. Rekao je da misli kako je čašica u koju je dao urin nije bila propisno zatvorena te da nije bio dobro informiran o svojim pravima jer ne zna toliko dobro njemački jezik.

Vuškovića čeka treći krug saslušanja koji je zakazan tek u ožujku, a u slučaju da mu se dokaže krivnja, prijeti mu suspenzija do četiri godine, a u najtežem slučaju i zatvorska kazna. 

Foto: Frank Rumpenhorst/DPA

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version