Site icon svakodnevno.me

Vedran Mlikota: ‘Zadnji dan života Ive Gregurevića nije slučajnost’


Sretan sam, ali malo i tužan, jer je ovo kraj puta dugog tri godine, i to u kući u kojoj je Ivo proveo 40 godina, rekao je glumac Vedran Mlikota (53), priređivač i inicijator nastajanja monografije o Ivi Gregureviću u srijedu popodne u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Foto: Neva Žganec/PIXSELL

Redatelj Branko Schmidt (65), glumica Zrinka Cvitešić (43), dr. sc. Ante Žužul (75), ravnatelj Školske knjige, u čijoj je nakladi knjiga izašla, složili su se s Mlikotom kad je rekao da je Gregurević najbolji hrvatski filmski glumac. Ivo Gregurević nas je napustio na Novu godinu 2019., a Mlikota se prisjetio kako je druženje na Silvestrovo potaknulo ideju o monografiji.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Zadnji dan njegova života nije slučajnost. Sjedili smo u Frankopanskoj 31. 12. 2018., upitao sam ga je li pročitao knjigu Rajka Grlića ‘Neispričane priče’ u kojoj ga Rajko spominje, rekao mi je da nije. Skoknuo sam do knjižare i poklonio mu knjigu, pa ga pitao zašto on nema monografiju – rekao je Mlikota, na što mu je Ivo tad odgovorio: ”Ma, tko će to napraviti…”.

– Hajmo nas dvoje zajedno – predložio mu je Mlikota i dodao kako je nakon Ivine smrti ta monografija za njega postala moralna i prijateljska obaveza.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ivo Gregurević u impozantnoj glumačkoj karijeri odigrao je 196 uloga, od kojih 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radiodramama i 38 u televizijskim serijama.

– Glumaca je takvih malo, ljudi još manje, Brando u Americi je bio jedan. Vremena više nema, ali tebe, Ivo, u svima nama ima. Zauvijek – pročitala je Zrinka Cvitešić svoj tekst iz monografije.

Glumica je ispričala kako joj je uvijek glupo kad je novinari pitaju kako joj je glumiti s velikim filmskim zvijezdama, jer je Zrinka s 24 godine s Gregurevićem dva mjeseca snimala film ”Što je muškarac bez brkova”. Odlučila je na njihova pitanja ubuduće odgovarati s uspoređivanjem dviju monografija. Cvitešić je zatim iz velike crne torbe izvadila monografiju Marlona Branda te su svi mogli vidjeti kako je knjiga holivudskoga glumca znatno tanja od Gregurevićeve.

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version