Site icon svakodnevno.me

Modne izložbe u Europi | 24sata

Ove zime moda osvaja muzejsku scenu Europe, donoseći presjek radova vodećih autora, ali i prezentaciju raznih kultura te stilskih inovacija. U Milanu je značajna izložba posvećena ekscentričnom fotografu Richardu Avedonu, dok Madrid secira stilsku vezu između Coco Chanel i slikara Picassa. Antwerpen, grad avangardne mode istražuje sličnosti avatara s našim stvarnim tijelom, Pariz otvara vrata radova Yvesa Sainta Laurenta, a London donosi presjek inspirativne i eklektične afričke mode.

POGLEDAJTE VIDEO: Izložba na TTF-u

Milanski Palazzo Reale otvara izložbu ‘Richard Avedon: Odnosi’, koja prezentira njegove radove za modne magazine te fotografije poznatih osoba kao što su Marilyn Monroe, Andy Warhol, Beatlesi, Rudolf Nurejev, Bob Dylan, Malcolm X i Sophia Loren. Kustosica Rebecca Senf posudila je stotinjak fotografija iz Centra za kreativnu fotografiju u Tucsonu i Zaklade Richard Avedon.

Posljednji dio izložbe posvećen je suradnji Avedona i Giannija Versacea koja je započela kampanjom za kolekciju proljeće/ljeto 1980., a završila kolekcijom proljeće/ljeto 1998., prvu koju potpisuje Donatella Versace. Izložba je otvorena do 29. siječnja 2023.

Madrid ove zime modno-muzejsku priču posvećuje velikim imenima iz svijeta stila i umjetnosti – ‘Picasso/Chanel’ otvara se u Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Priča se zasniva na rečenici koju je izjavio još jedan umjetnik – Jean Cocteau:

– Chanel je za modu ono što je Picasso za slikanje.

Izložba otkriva afinitete i utjecaje između španjolskog slikara i Mademoiselle Coco, prikazujući slike, crteže, odjeću i druge memorabilije.

 

Izložba je podijeljena u četiri etape koje obuhvaćaju jedno desetljeće, od 1915. do 1925. Prvi, Stil Chanel i kubizam, naglašava sličnosti između slikarske struje i ranih kreacija pariške dizajnerice, koja putem tekstila analizira neke od Picassovih kodova kao što su sklonost crnoj, bijeloj i bež boji, oštrim geometrijama, strogim teksturama i korištenju skromnih materijala.

Drugi dio pod nazivom Olga Picasso fokusiran je na Picassove portrete njegove prve supruge, ruske plesačice Olge Khokhlove, koja je ujedno bila prijateljica Coco Chanel i njezina vjerna klijentica. Dio izložbe fokusira se i na suradnju na predstavama Antigona i Le Train Bleu, gdje je Coco radila kostimografiju, a Pablo scenografiju. Izložba je otvorena do 15. siječnja.

Antwerpen nudi dašak avangarde – muzeji Momu Antwerpen i Dr. Guislain Ghent zajedničkim snagama obrađuju građu o povezanosti mode, psihologije, slike o sebi i identiteta. Ime izložbe je ‘Mirror Mirror – Fashion & The Psyche’, a kustosica Elisa De Wyngaert u središte stavlja tijelo te pritom analizira dijalog između umjetničkih instalacija i avangardne mode brendova Comme des Garçons, Simone Rocha, Waltera Van Beirendoncka i Viktora & Rolfa. Podijeljena u tri cjeline, izložba obrađuje teme kao što su tjelesna dismorfija te povijest lutaka, manekena, kiborga i na koncu avatara.

Prvi dio se fokusira na to kako vidimo sebe i kako promatramo druge, drugi dio fokusiran je na lutke iz 14. stoljeća te odjeću i komade iz zbirke ruskih lutaka Simone Rocha i Viktor & Rolf AW99, dok treći dio ulazi u digitalni svijet gdje proučava odnos između avatara i mode. Izložba traje do 26. veljače 2023.

Prije nekoliko tjedana Musée Yves Saint Laurent u Parizu otvorio je Gold: Les Ors d’Yves Saint Laurent, monokromatsku izložbu koja istražuje korištenje zlata u radovima ovog značajnog modnog autora. Topla i pozitivna boja koja naglašava žensku snagu, uvijek je bila ključna nijansa u kolekcijama modnog dizajnera, ali i predmetima koje je skupljao s partnerom Pierreom Bergéom.

Saint Laurent se inspirirao suncem te radovima Jeana Cocteaua i danima koje je provodio u Marrakechu. Elsa Janssen, ravnateljica muzeja, i povjesničarka umjetnosti Anna Klossowski (kći Loulou de la Falaise, model i muza Yvesa) prikupile su 40 Haute couture i pret-a-porter haljina, nakit i modne dodatke koji obrađuju ovu glamuroznu temu. Na izložbi su izložene i haljine iz 60-tih, ali i kreacije koje su nosile njegove najbolje poznate prijateljice, kao što je Catherine Deneuve. Izložba je otvorena do 14. svibnja 2023.

Londonski muzej Victoria & Albert, koji potpisuj neke od najboljih svjetskih izložbi o kulturi odijevanja, donosi ‘Afričku modu’. S golemom zbirkom od više od 250 predmeta, izložba je detaljno putovanje u suvremeni afrički stil od dana neovisnosti do danas.

Kreativnost, domišljatost, nevjerojatni printovi i svijetle boje samo su neke od osobina koje ujedinjuju mnoge stilske priče kontinenta, ispričane kroz odjeću, tekstil, fotografije, skice i filmove.

U prvom planu nalaze se autori koji su označili period između sredine i kasnih 1950-ih i 1994., što je pokrenulo radikalno političko i društveno preuređenje Afrike, zajedno s kulturnom renesansom koju vidimo ne samo u modi, već i u glazbi, vizualnim umjetnostima i književnosti. O globalnom utjecaju suvremene afričke mode svjedoče arhivski odjevni predmeti dizajnera kao što su Shade Thomas-Fahm, Chris Seydou, Kofi Ansah i Alphadi, ali i djela suvremenih kreativaca kao što su Imane Ayissi, IAMISIGO, Moshions, te Thebe Magugu i Sindiso Khumalo. Izložba je otvorena do 20. travnja 2023. 

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version