Ovaj fini kolač bez brašna jednostavan je za pripremu jer nema odvajanja suhih i mokrih sastojaka, nego se svi stave u blender i to je to. Ono što oduzima najviše vremena je kuhanje naranči.
Prvi korak na putu do ove fine torte je kuhanje naranči dok ne postanu mekane i nježne. Ali ni to nije neki težak posao, sve što trebaš je ubaciti ih u lonac, poklopiti ga i pustiti ih da se kuhaju. Još jedna dobrobit ovog recepta je što će ti se divan miris naranči širiti kućom. Puno je načina kako možeš ukrasiti tortu od šlaga do raznih krema, ali jedan vrlo elegantan način je da je pospeš sa šećerom u prahu i oguljenom narančinom korom.
Sastojci:
2 naranče
6 velikih jaja
1 čajna žlica praška za pecivo
1/2 čajne žlice sode bikarbone
1 1/4 šalica šećera
2 šalice mljevenih lješnjaka ili brašna od lješnjaka, a može i bademovo brašno
1/2 šalice kakaa
1/2 čajne žlice cimeta
prstohvat soli
šećer u prahu
Možda te zanima…
Domaća torta od jabuka i cimeta, mirisna i ukusna
Hrana
Priprema:
Stavi naranče u srednje veliku posudu za kuhanje ili u tavu i prekrij ih vodom. Kada voda proključa stav poklopac i smanji vatru te kuhaj naranče dok ne postanu mekane oko dva sata.
Kada se naranče ohlade, prereži ih na pola i ukloni iz njih velike sjemenke.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
Stavi naranče u blender i blendaj dok se ne pretvore u kašu. Trebala bi dobiti šalicu i pol pirea od naranči. Dodaj ostale sastojke, osim šećera u prahu i blendaj dok se ne prožmu.
Izlij u kalup za tortu i peci 45 minuta do sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista.
Kad se torta ohladi, pospi je šećerom u prahu ili stavi premaz po želji.
Možda te zanima…
Čokoladna torta bez brašna od samo tri sastojka
Hrana
Nutritivne vrijednosti
Trebala bi dobiti 10 kriški torte, a jedna sadrži:
461 kcal
26 g ukupne masti, od toga zasićene masti 3 g, transmasnoće 0 g, nezasićene masti 22 g, kolesterol 112 mg
51 g ugljikohidrata
6 g vlakana
41 g šećera
11 g proteina