Site icon svakodnevno.me

FOTO Kod Lošinja snimili 30-ak dupina: ‘Igrali su se i skakutali’


Iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi Svijet objavili su prekrasne prizore veće skupine dupina, koje su nedavno snimili između otoka Silbe i Grebena. Navode kako ih je bilo tridesetak, a mnogi od njih poznati su im otprije.

Foto: Institut Plavi Svijet/Facebook

– Dupinima nije važno kakvo je vrijeme vani i koje je godišnje doba, ali nama je važno da more nije valovito pa ih na taj način uspijemo snimiti. U prosjeku najčešće susretnemo 6-10 dupina, ali nekoliko puta godišnje dogodi se da ih vidimo i po 20-30 u skupini, kao u ovom slučaju – govori nam Jelena Basta, predsjednica Instituta.

Dodaje kako su prije desetak godina imali i rekord, kad su ugledali oko šezdeset dupina odjednom.

– Dupini su bili dosta raspršeni po širem području i ronili su u različitim smjerovima. Među njima su bile mnoge nam poznate peraje, poput Metine majke Mirne. U skupini je bilo mnogo parova majka-mladunče, koji su se aktivno igrali, pa čak i skakali. Na naše zadovoljstvo, jedan od ovih parova bili su Zoom, naš dupin iz programa “Usvoji dupina”, i njezino najmlađe mladunče rođeno tek prošle godine. Zoomovo mladunče iz 2016., sada samostalno, također je bilo tu – stoji u objavi Plavog Svijeta povodom ovog susreta.

Na njihovoj stranici možete podržati rad Instituta kroz navedeni program usvajanja dupina, a kako nam objašnjava Henrieta Belegišanin, radi se o simboličnim jednokratnim iznosima, kojima na originalan i humanitaran način možete pokazati interes za njihovo kretanje i život kroz godinu.

Naglašava kako im je najvažnije nastaviti održavati komunikaciju s donatorima usvojiteljima i obavještavati ih o ovim pametnim životinjama, kao znak zahvalnosti što su ih odlučili podržati.

Trenutno vas na njihovu webu čeka šest dupina za usvajanje: Meta, Apple, Mijo, Vivi, Stripi i Zoom, od kojih se posljednji pojavio i u ovoj skupini od tridesetak dupina.

Foto: Institut Plavi Svijet/Facebook

Foto: Institut Plavi Svijet/Facebook



Source link

Exit mobile version