Site icon svakodnevno.me

Smeđi iscjedak prije i nakon mjesečnice: Trebaš li se zabrinuti?

Kad si prvi put čula ili učila o mjesečnici, svi su nam govorili da su to oni dani u mjesecu kad krvarimo. No, nitko nam nije objasnio što znači smeđi iscjedak koji se kod nekog javlja prije, a kod nekog nakon onih dana u mjesecu.
Self je razgovarao sa stručnjacima kako bi saznali zašto se smeđi iscjedak pojavljuje i što to znači. No, nema razloga za brigu, iscjedak može postati smeđi zahvaljujući kemiji, a to u osnovi znači da je krv tijekom menstruacije bila dovoljno dugo izložena kisiku i tako promijenila boju. 
Tijekom menstrualnog ciklusa, sluznica tvoje maternice raste i zadeblja se kako bi podržala moguću trudnoću. Ako se oplođeno jaje ugnijezdi na sluznicu maternice, može početi primati hranjive tvari potrebne za rast. Ako ne dođe do trudnoće, sluznica maternice se ljušti i prolazi kroz tvoju vaginu kao mjesečnica. 
Što je smeđi iscjedak? 
“Smeđi iscjedak prije menstruacije obično nastaje samo zbog malo krvarenja”, objasnila je za Self dr. sc. Christine Greves, ginekologija u Bolnici za žene i bebe Winnie Palmer.
“Ako ranije izbaciš malo sluznice maternice, a menstruacija još ne teče dovoljno, potrebno je više vremena da krv prođe do tvog vaginalnog otvora, dajući joj više vremena da se miješa s kisikom”, objasnila je dr. Jessica Shepherd, ginekologinja iz Medicinskog centra Sveučilišta Baylor u Dallasu, dodajući: “U kemijskom procesu poznatom kao oksidacija, taj kisik može pretvoriti tvoju uobičajenu crvenu krv u smeđu boju.”
Na putu iz vagine, smeđa krv će se miješati s tvojim uobičajenim iscjetkom, što je mješavina cervikalne sluzi i vaginalnih tekućina i stanica, ovisno o razdoblju mjeseca. Krajnji rezultat: Može izgledati kao da imaš smeđi iscjedak i zbog toga može izgledati zabrinjavajuće. 
“Zbog toga kad ti menstruacija počne brže izlaziti, ona može održavati crvenkastu nijansu jer nema toliko vremena da se miješa s kisikom na izlazu”, objasnila je dr. Shepard. Isti je slučaj kad nakon menstruacije dobiješ smeđi iscjedak. Neki ostaci krvi cure sporije dok izlaze iz tvoje vagine, oksidiraju i kombiniraju se s tvojim iscjetkom. 
“Ako uvijek imaš smeđi iscjedak prije i/ili nakon menstruacija, budi sigurna: to ne znači da je išta tvom zdravlju. Općenito, zbog toga se ne treba uznemiravati”, rekla je dr. Jonathan Schaffir, ginekolog u Medicinskom centru Sveučilišta Ohio State University Wexner. Smatraj to dokazom kemijskog procesa.

Foto: Guliver/Shutterstock

Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života ne bi trebala ignorirati bolne ili neredovite mjesečnice.

Što kad smeđi iscjedak nije vezan za mjesečnicu? 
Ali ako ti je smeđi iscjedak nova pojava, može biti dobra ideja da razgovaraš sa svojim liječnikom, objašnjava dr. Greves. Krvarenje između mjesečnica koje je smeđe boje, može znači i neke druge stvari. 
To može biti normalan dio razdoblja prilagodbe u početku korištenja nove vrste kontracepcije. Neki ljudi također imaju pjege tijekom ovulacije, koji mogu biti smeđe boje i mogu te iznenaditi ako si nedavno prestala koristiti kontracepciju koja suzbija ovulaciju. Polipi grlića maternice (male izrasline koje vise s grlića maternice i obično su bez karcinoma) i polipi maternice (izrasline koje se protežu u materničnoj šupljini i najčešće se u benigni) mogu prouzročiti mrlje između menstruacija. 

Možda te zanima…

Vaginalni iscjedak nije uvijek razlog za paniku, nauči razliku

Zdravlje

U nekim slučajevima smeđi iscjedak može biti čak i znak rane trudnoće. Smeđi iscjedak može se dogoditi zbog implantacijskog krvarenja, što su mrlje koje se događaju jedan do dva tjedna nakon što se oplođeno jaje pričvrsti na sluznicu maternice, prema Američkom fakultetu opstetričara i ginekologa. Ako imaš to, a zatim ne dobiješ mjesečnicu i misliš da si možda trudna, posjeti liječnika. 
Kao što vidiš, smeđi iscjedak je obično pozitivna stvar, ali ponekad vrijedi obavijestiti liječnika u slučaju da se dogodi nešto drugo. 

Možda te zanima…

3 opasne vrste vaginalnih iscjedaka

Zdravlje



Source link

Exit mobile version