Site icon svakodnevno.me

Hoće li im se Elon Musk smilovati? Ovo su korisnički računi koji se nadaju povratku na Twitter


Samopriznati status Elona Muska kao “apsolutista slobode govora” povećava mogućnost da će ukinuti zabranu za ljude čiji su Twitter računi trajno suspendirani s platforme. 

Najbogatiji čovjek na svijetu, koji je pristao kupiti Twitter za 44 milijarde dolara, rekao je da radije daje korisnicima “timeout” umjesto doživotne zabrane, prenosi The Guardian.

Donosimo neke od najistaknutijih osoba kojima je zabranjen pristup Twitteru, a koje se možda nadaju odgodi.

Donald Trump

Račun tadašnjeg predsjednika SAD-a suspendiran je 8. siječnja 2021., dva dana nakon napada na američki Kapitol. Objavljujući zabranu, Twitter je naveo Trumpovo opetovano kršenje pravila tvrtke i rizik od “daljnjeg poticanja nasilja”. Trump, koji je imao više od 88 milijuna sljedbenika kada je bio zabranjen, rekao je u ponedjeljak da se ne namjerava vratiti na Twitter, držeći se svoje konkurentske platforme, Truth Social.

Marjorie Taylor Greene

Osobni račun republikanske kongresnice Georgije trajno je suspendiran u siječnju ove godine zbog kršenja pravila o dezinformacijama o koronavirusu. Od tada je izrazila nadu, na svom službenom vladinom računu, da će ponovno moći tvitati koristeći svoj privatni profil nakon Muskovog dogovora.

Alex Jones

Račun desničarskog teoretičara zavjere i račun njegove web stranice Infowars suspendirani su 2018. zbog kršenja pravila o zlonamjernom ponašanju platforme. Dva su računa zajedno imala oko 1,3 milijuna pratitelja.

Milo Yiannopoulos

Desničarski pisac zabranjen je 2016. zbog svoje uloge u online zlostavljanju glumice Leslie Jones zbog njezine uloge u rebootu Istjerivača duhova. Yiannopoulos je za Breitbart.com rekao da je njegova suspenzija “kukavički” i dokaz da je Twitter “zabranjena zona za konzervativce”.

Politika za sve

Popularna britanska usluga prikupljanja vijesti zabranjena je u Velikoj Britaniji u siječnju zbog kršenja pravila o manipulaciji platformom i spamu. Njegov uspjeh da postane viralan na Twitteru privukao je stotine tisuća sljedbenika, uključujući zastupnike i ministre u vladi.

David Icke

Jedan od najistaknutijih teoretičara zavjere u Velikoj Britaniji, Icke zabranjen je 2020. godine zbog kršenja pravila o dezinformacijama o koronavirusu. Bivši BBC-jev voditelj iznio je brojne neutemeljene tvrdnje o virusu na nekoliko internetskih platformi, uključujući diskreditiranu teoriju da je povezan s uvođenjem 5G mobilne mreže.

Katie Hopkins

Račun britanskog desničarskog komentatora trajno je suspendiran 2020. zbog kršenja pravila platforme o “ponašanju koje izaziva mržnju”. Hopkins, koji je imao više od 1,1 milijun sljedbenika, uklonjen je kako bi “Twitter bio siguran”, prema tvrtki. Njezini povijesni komentari uključivali su usporedbu migranata sa žoharima i tvrdnju da je fotografija mrtvog sirijskog dječaka koji leži na plaži, koja je potaknula val suosjećanja diljem Europe, namještena.

Alex Berenson

Američka neovisna novinarka zabranjena je zbog kršenja pravila stranice o dezinformacijama o koronavirusu. Nakon toga je podnijela federalnu tužbu protiv Twittera tražeći njegovo vraćanje.

Steve Bannon

Račun bivšeg Trumpovog savjetnika suspendiran je 2020. nakon što je pozvao na odrubljivanje glave dr. Anthonyja Faucija, ključne osobe u borbi američke vlade protiv Covida-19, i ravnatelja FBI-a Christophera Wraya. Također je pozvao na postavljanje njihovih glava ispred Bijele kuće kao “upozorenje”.

David Duke

Račun bivšeg velikog čarobnjaka Ku Klux Klana trajno je suspendiran 2020. godine zbog opetovanog kršenja pravila Twittera o ponašanju koje izaziva mržnju. Odluka Twittera da trajno zabrani Dukea došla je više od desetljeća nakon što je otvorio svoj račun, 2009., i više od osam godina nakon što je počeo redovito objavljivati, 2012.



Source link

Exit mobile version