Site icon svakodnevno.me

Čišćenje sa sodom bikarbonom | 24sata

Soda bikarbona se koristi u prehrani, ali i čišćenju, a cjenovno dostupna svestrana namirnica može upotpuniti rutinu čišćenja i dovesti ju na novu razinu.  

POGLEDAJTE VIDEO: Amerikanac uči muškarce čistiti

1. Osvježava kantu za smeće

Pospite kantu za smeće jednom tjedno sodom, ona će mirisati svježe, dok će soda onemogućiti daljnji razvoj neugodnih mirisa.

2. Osvježite madrac

Pospite sodu bikarbonu po madracu i ostavite da djeluje sat vremena. Soda će ga osvježiti od eventualnih nečistoća, a vi ju nakon toga možete pomesti ili usisati s madraca.

Foto: Dreamstime

3. Za blistave podove

Pola šalice sode dodajte u kantu s vodom i dobit ćete odlično sredstvo za čišćenje podova. Nakon čišćenja sodom, prebrišite podove samo s vodom kako bi ju isprali.

4. Sodom očistite mikrovalnu

Dodajte sode na spužvicu za čišćenje i oribajte mikrovalnu. Soda će očistiti mrlje i osvježiti miris. 

Foto: Dreamstime

5. Osvježite spužvice i krpe

Ako ste primijetili da vam krpe ili spužvice zaudaraju, a smatrate da još nije vrijeme promijeniti ih, sodom lako možete to riješiti. Dodajte nekoliko žličica sode u posudu, namočite krpe i spužvice pa ih tako ostavite preko noći. Do jutra bit će bez neugodnih mirisa

6. Vratite sjaj metalnim površinama

Pastom od sode i vode možete istrljati metalne dijelove pipe i tuša, a oni će ponovno dobiti svoj stari sjaj.

Foto: Dreamstime

7. Očistite odvode

Uspite u odvod pola šalice sode, a odmah potom i pola šalice octa. Pustite da se stvori pjena, a zatim isperite toplom vodom.

8. Uklonite mrlje s tepiha

Soda također može biti korisna za uklanjanje mrlja s tepiha kao što je mrlja od crnog vina. Sve što trebate učiniti je pomiješati jednu šalicu sode bikarbone, jednu šalicu soli i jednu šalicu bijelog octa u pastu. Zatim smjesu nanesite na mrlju i ostavite da se osuši prije nego što usisate to područje.

Foto: Dreamstime

9. Pomaže u pranju rublja

Ako dodate pola šalice sode bikarbone u mašinu punu rublja, to će pomoći u jačanju boja i borbi protiv mrlja.

10. Sudoper kao nov

Malim kružnim pokretima očistite sudoper, tako da dodate pastu od sode i vode na krpicu od mikrofibre. Prebrišite ju suhom krpom, a zatim zalijte  toplom vodom. 

Foto: Dremstime

 

Najčitaniji članci



Source link

Exit mobile version