I jako zrele banane i one pomalo zelenkaste su dobre za naš organizam, ali u tijelu rade na drugačiji način. Otkrivamo kako zrelost banane utječe na ono što se događa u organizmu.
Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert napominje kako su banane, neovisno jesu li zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari. Kaže kako se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.
Nedovoljno zrele banane
One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.
“Istraživanja sugeriraju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane dozrijevaju, mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane”, objasnila je Rhiannon Lambert, a prenosi Insider.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Jako zrele banane
One se pak lakše probavljaju te su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom. “Nedovoljno zrele banane sadrže rezistentni škrob koji ljudi ne mogu probaviti. To je vrsta škrobnog materijala s kojime se bakterije žele hraniti”, kaže Nicholas Gillitt, direktor instituta “Dole Nutrition” koji se bavi istraživanjima vezanima za prehranu.
“Kada se otporni škrob mijenja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše probavljiva”, dodaje nutricionistica.
Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih točkica, zdravija je za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalij te antioksidanse.
Možda te zanima…
Evo što se događa tvome tijelu ako pojedeš tri banane dnevno…
Hrana
Potpuno smeđe banane
One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo posve smeđe ili kompletno smeđe, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od škroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Također, klorofil u njima je poprimio novi oblik.
“Upravo ova razgradnja klorofila je razlog zašto se razina antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, posve smeđa banana je antioksidativna bomba”, stoji u članku koji je objavilo Sveučilište Spoon.