Sport

‘Bio sam najjači čovjek svijeta, a vidite sad. Ni hodati ne mogu’Je li ljudsko zdravlje vrijedno svih uspjeha koje ostvarimo u životu, vrijedi li patiti zbog ‘pet minuta’ slave…

Pitanja su s kojima se najčešće susreću nekadašnji sportaši iza kojih je uspješna karijera, no sadašnjost provode u bolovima zbog nevjerojatnog napora i truda koji su morali uložiti u karijeru.

Kada govorimo o bodybuildingu, ime Ronnieja Colemana (56) je nezaobilazno. Riječ je o čovjeku koji je popularizirao ovaj sport i stavio ga najviše grane. Osam puta pobijedio je na elitnom natjecanju Mister Olympia koje okuplja najbolje bodybuildere svijeta i nema tog časopisa o vježbanju čiju naslovnicu nije ukrašavala njegova ličnost. Coleman je živa legenda ovog sporta. Jedini koji je osam puta dobio zlatni kipić, a posljedice toga su velike. Danas više ne može ni hodati. 

Za put do vrha i slave potrebno je jako puno odricanja, a i što se tiče bodybuildinga, korištenje nekih zabranjenih sredstava. Ljudsko tijelo ima granice i nekada ne može podnijeti sve te napore, a to je na svojoj koži osjetio legendarni bodybuilder Coleman.

Godine treninga učinile su svoje pa je Coleman na svom Instagram profilu otkrio kako se već godinama muči s bolovima u koljenima i leđima te da je imao tri operacije vrijedne dva milijuna eura kako bi mogao hodati, ali sve se zakompliciralo i bodybuilder jedno vrijeme nije mogao ni stajati.

– Smatram da operacije nisu prošle kako su trebale i sve je dovelo do toga da više ne mogu stati ni na noge. Morate shvatiti da mi nije lako, da je svaka operacija vrlo teška i da jedna košta oko 500.000 dolara. Samo na posljednji tri operacije sam potrošio oko dva milijuna dolara i poslije svega svejedno ne mogu stajati, ali neću se predavati te ću se i dalje boriti, uz vašu podršku – napisao je Coleman na društvenim mrežama. 

Od toga je prošlo skoro godinu dana, a novi problemi su se javili prije dva mjeseca. Osjetio je bol u desnom kuku, otišao na rutinski pregled, no zapravo je završio na novoj operaciji.

– Evo nas opet. Molite se za starca. No ovaj put je riječ i manjoj operaciji – poručio je Coleman.

Na njegovu sreću, bila je to rutinska operacija nakon koje je ubrzo izašao iz bolnice. No legenda bodybuildinga i čovjek koji je s vječne liste skinuo velikog Arnolda Schwarzeneggera, svakodnevno živi u bolovima.

Njegove borbe s ozljedama započele su još prije par godina kada je imao čak sedam operacija na leđima. Tada je ponovno učio hodati.

– Želite li i dalje biti kao ja, imati istu radnu etiku kakvu sam ja imao? Pa, kao što možete vidjeti, ja sam osmerostruki Mr. Olympia koji ne može hodati – požalio se tada medijima veliki Coleman. 

I dan danas ima velikih problema s hodanjem, a sve je otišlo do te mjere da nekada ne može ni stati na noge pa se mora služiti kolicima.

On je za vrijeme bodybuilding karijere radio i kao policajac, a kaže da ne bi ništa mijenjao da se ponovno rodi.

– Da imam šansu da sve učinim nanovo, promijenio bih jednu stvar. Onda kada sam radio čučanj sa 360 kilograma, napravio bih četiri ponavljanja umjesto dva, to je jedino za čim žalim u svojoj karijeri. Ta dva ponavljanja koja sam napravio me proganjaju i danas jer sam znao da mogu četiri, ali kukavica u meni je napravila samo dva. Jedino žalim za tim.

Mnogi su mu prigovarali masovno korištenje steroida iako je u početku tvrdio da ih nije koristio. Bodybuilding stručnjaci smatraju da je upravo on pokretač novog pokreta u kojem je bilo važno imati što manje masnih naslaga pa su bodybuilderi izgledali kao nacrtani i previše umjetni uz brojne steroide koje su ‘štrcali’ u sebe.

Unatoč tome, Coleman će ostati kao legenda koja je proslavila ovaj sport i podignula ga na visoke grane, ali taj uspjeh ga je sada ‘bacio’ u kolica i hodanje mu je postalo luksuz…

Source link