Home

HZJZ objavio za koje skupine djece se preporuča cijepljenje

HZJZ objavio za koje skupine djece se preporuča cijepljenjeCjepiva Moderne i Pfizera registrirana su dosad za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina, objavili su večeras iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u dokumentu u kojem navode i da djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli.

Ističu i da su tijekom školske godine nužna okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a preporučaju cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim kategorijama:

1. Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 navedena su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Bolesti_i_stanja_s_povecanim_rizikom_02_09 _2020.pdf

2. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne 2/4 mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

3. Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir:
• za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba,
• izazove organiziranja važnih životnih događaja poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana te
• važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s obzirom da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

4. Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju:
• praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja,
• terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

5. Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.

Dodaju i kako preporučaju cijepljenje svoj djeci i mladima koji su stariji od 12 godina, a za one mlađe do sad nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se ne mogu cijepiti. 

Kako organzirati cijepljenje

Djeca odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu se koristiti i sve druge dostupne mogućnosti: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl.

Ravnatelji svih srednjih škola, a posebno ravnatelji srednjih škola u kojima se provode programi za koje je nužno omogućiti povećanu razinu sigurnosti od zaraze (programi iz točke 4.), kao i ravnatelji učeničkih domova trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku odnosno zavodu za javno zdravstvo radi organizacije dobrovoljnog cijepljenja. 3/4 Učenici cijepljenju pristupaju sami uz pisanu suglasnost roditelja/skrbnika (str. 4.) ili u pratnji roditelja/skrbnika, sukladno želji, odluci i mogućnostima roditelja/skrbnika i djeteta.

Dolazak roditelja/skrbnika posebno potičemo ako oni sami još nisu cijepljeni, kako bi se cijepili zajedno sa svojom djecom. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom/pristupanjem cijepljenju, navode iz HZJZ.Source link

NordVPN Specijalna Ponuda