Home

Putinova stranka proglasila trijumf, liberalima 1% glasova

Putinova stranka proglasila trijumf, liberalima 1% glasova


Vladajuća ruska stranka, najuže povezana s predsjednikom Vladimirom Putinom, proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima održanim protekli vikend. Nakon 90 posto obrađenih glasova, Jedinstvena Rusija osvojila je 49 posto glasova, dok su komunisti dobili 20-postotnu podršku.

Vladajuća je stranka priopćila da bi trebala zadržati dvotrećinsku većinu u Dumi, ali rezultati pokazuju da joj je podrška pala, a Komunističkoj partiji porasla. Izbore su obilježili obrušavanje na nesistemsku oporbu, posebno pokret disidenta Alekseja Navaljnog, te optužbe za krivotvorenje rezultata.

– Ujedinjena Rusija osvojila je više od 48 posto glasova te će dobiti 120 mandata. U izbornim okruzima stranka je osvojila još 195 mandata. S 300 mjesta u Dumi, ustavna većina može biti formirana – rekao je stranački dužnosnik Andrej Turčak.

Polovicu od 450 mandata stranke su pokušale osvojiti preko svojih lista, a drugu polovicu kandidirajući pojedince u jednomandatnim okruzima. Među dobitnicima izbora su i komunisti koji su na prošlim izborima dobili 13 posto glasova, a sada sedam posto glasova više.

Putinova pak stranka dobila je pet posto glasova manje nego 2016. godine. U Dumu bi trebali ući još i nacionalisti iz LDPR-a, socijalistička Pravedna Rusija te Novi ljudi. Sve te stranke većinom podržavaju Putina. Prema prvim rezultatima, liberali iz Jabuke ponovno nisu uspjeli ući u Dumu, osvojili su samo jedan posto glasova.

Na izborima su opozicijske snage, posebno komunisti, kritizirale vladu zbog kršenja procedura te ubacivanja lažnih listića u glasačke kutije. Nezavisna udruga Golos nazvala je izbore “jednima od najprljavijih u povijesti”. Uoči izbora Kremlj je natjerao Google i Apple da uklone aplikaciju povezanu s Navaljnim kojom je biračima preporučivao za koga glasati.

>> . Božinović: ‘Trenutno ne predviđamo pooštravanje mjera, ali ni liberalizaciju’

Video Player is loading.

Current Time 0:00

Duration -:-

Remaining Time -0:00

 Pucnjava na ruskom sveučilištuJezive scene u RusijiNaoružani mladić ušetao na fakultet i počeo pucati. Šest osoba je poginulo, a 28 je ozlijeđenovrijeđa osjećaje vjernikaRusija zabranila Verhoevenov film o redovnici lezbijkiPresident Putin at Zapad 2021 joint Russian-Belarusian military exercisesVELIKA ANALIZA

‘Tjeraju nas iz države ili da mijenjamo zanimanje’: Novinar iz Rusije za Večernji otkriva pozadinu izbora


Source link