Home

Karl Lagerfeld spasio je Chanel od propasti, izgubio 41 kg zbog mode, a milijune ostavio mački

Karl Lagerfeld spasio je Chanel od propasti, izgubio 41 kg zbog mode, a milijune ostavio mačkiNjemački dizajner, Karl Lagerfeld danas bi napunio 88. godina. Kreativni direktor Chanela preminuo je u veljači 2019. u Francuskoj od raka gušterače, a posljednjih mjeseci života rijetko se pojavljivao u javnosti. Da mu nije dobro počelo se ‘šuškati’ čim u siječnju prošle godine nije došao na reviju Chanela u Parizu po prvi put u gotovo 40 godina. Iz njegove modne kuće Chanel tada su govorili da se Lagerfeld ne osjeća dobro, ali da nije ništa strašno već je samo umoran. 

.:

Ljubav prema modi pokazivao je još u ranom djetinjstvu, kada je rezao fotografije i modne kombinacije iz raznih modnih časopisa. Ta začaranost modom nije prestala ni kasnije kad je bio tinejdžer jer bi znao komentirati stajlinge kolega iz škole. 

Rođen je u Hamburgu 1933. godine u obitelji katoličkih Nijemaca. Dok mu je mama bila trudna, jedna joj je ciganka prorekla da će Karl biti velika faca u katoličkoj Crkvi, na što je njegova mama odgovorila s ‘Ne, to nikako’.

Karl nije dogurao do visoke pozicije u svijetu religije, ali u svijetu mode itekako se smatra jednim od bogova.

Već do 1980.-ih je bio zvijezda, a onda ga je angažirao Chanel, koji je bio na rubu propasti, ali Lagerfeld ga je spasio. Posljednja dva desetljeća Karl je nastavio raditi u svijetu mode, ali se posvetio i još jednoj ljubavi – fotografiji i filmskoj industriji.

Zbog određenog stila odijevanja bio je primoran izgubiti 41 kg.

– Odjednom sam se htio odjenuti drugačije, nositi odjeću koju je dizajnirao Hedi Slimane… Ali to je moda za vrlo, vrlo vitke dječake, a ne muškarce mojih godina, zahtijevala je da izgubim najmanje 40 kg. Bilo mi je  potrebno točno 13 mjeseci – objasnio je Karl.

Dijetu je za njega posebno stvorio dr. Jean-Claude Houdret, što je dovelo do knjige pod nazivom Karl Lagerfeldova dijeta. 

Njegov jedina ljubav, osim mačke Choupette kojoj je ostavio 445 milijuna funti je bio francuski bogataš Jacques de Bascher koji je preminuo od posljedica AIDS-a.

– Beskrajno sam volio tog dječaka, ali nisam imao fizički kontakt s njim… Naravno, zaveo me njegov fizički šarm… – objasnio je Lagerfeld.

Unatoč svim kontroverzama koje su se za njegova života vezivale uz njegovo ime, Karl Lagerfeld ostavio je iza sebe umjetničko stvaralaštvo koje će biti teško nadmašiti.