Home

Bjeguncu Ivoru I., optuženom za silovanje vlastitih pasa, sud će objaviti presudu u ponedjeljak

Bjeguncu Ivoru I., optuženom za silovanje vlastitih pasa, sud će objaviti presudu u ponedjeljakNakon što je odbijen prijedlog obrane za izuzećem sutkinje Jasne Zoretić Rendulić, te svih sudaca Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, u petak je nastavljeno suđenje u odsutnosti Ivoru I. (45). optuženom za zlostavljanje svoja dva psa.
Na raspravi se pojavio odvjetnik Ivan Orešković koji je u spis predao potpisanu punomoć.

– To je punomoć od ranije ili nova? – zanimalo je sutkinju Zoretić.

– Nova punomoć – odgovorio je Orešković.

– Vi ste u kontaktu s optuženim? Kako Vam je to dostavio? – pitala je sutkinja, kojoj ni belgijska policija nije uspjela osigurati prisustvo optuženika na raspravi. Naime, Ivor od 2017. uspješno izbjegava dolazak na sud zbog čega je od kraja ožujka 2021. za njim na snazi međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog (EUN). Temeljem tog EUN-a policija ga je tražila i na adresi na kojoj boravi u Belgiji, no nisu ga pronašli ni uhitili.

Branitelj je ponovio da mu je to dostavljeno i da punomoć predaje u spis.

Na današnjoj raspravi branitelj Orešković predložio je čitav niz dokaza, između ostalog ponovio je i neke, koje je na prijašnjoj raspravi predlagao odvjetnik Mario Mikulić, kojega je sud odredio po službenoj dužnosti.

Tako je predložio izdvajanje nalaza i mišljenja čiji je jedan od potpisnika Tajana Obradović, liječnica veterinarske medicine, koja nije sudski vještak već je pregledala pse za potrebe vještačenja. Kako je pojasnila na raspravi, vještačenje je radila njezina kolegica i prezimenjakinja Jasna Obradović, koja nije bila u mogućnosti osobno pregledati pse u trenutku kad je to hitno bilo potrebno. Za razliku od Tajane, Jasnu sud nije uspio saslušati.

Predložio je i psihijatrijsko vještačenje Ivora kako bi se vidjelo je li u trenutku počinjenja djela bio ubrojiv kao i saslušanje nekoliko svjedoka veterinarske struke koji su pregledali pse u razdoblju od 2009. do 2015. godine.

Sud je odbio te dokazne prijedloge te se prešlo na završne riječi.

– Smatramo da je u ovom postupku nesporno dokazano da je optuženi djela počinio kako ga tereti optužnica. Pretragom njegova pretinca elektroničke pošte i pregledom poruka koje je razmjenjivao s drugima razvidno je da je izmjenjivao iskustva vezano uz seksualno zlostavljanje pasa te davao upute kako postupati sa psima kako bi oni pristali na zlostavljanje. Iz fotografija koje su pronađene vidljivo je da je riječ o psu pasmine rodezijski gonič, a veterinarskim pregledom utvrđeno je da je riječ upravo o ženki za čije je zlostavljanje optužen i kojoj je bio vlasnik – kazao je tužitelj te za Ivora zatražio maksimalnu kaznu od godine dana zatvora jer način zlostavljanja po svojoj naravi uvelike premašuje uobičajene pojavne oblike ovog kaznenog djela.

– Suprotno stavu državnog odvjetništva obrana smatra da u ovom postupku ništa nije dokazano te da je postupak, pod pritiskom zastare, završen na ho-ruk. Sud je odbio čitav niz dokaznih prijedloga koje obrana smatra vrlo razložnim. Optužba se u pretežitom temelji na nalazu i mišljenju takozvanog vještaka, koji to, prema vlastitom priznanju, zapravo nije. S obzirom na tu činjenicu, obrana ima pravo sumnjati je li na fotografiji, koju je pregledala takozvana vještakinja uopće optuženikov pas – rekao je Orešković.
Branitelj Boris Vinčić, koji je na sud stigao s druge rasprave, pridružio se izlaganju kolege te dodao kako smatra da se u konkretnom slučaju radi o vođenju postupka na nezakonit način i mimo kaznene procedure.

Nepravomoćnu presudu u ovom predmetu sud će objaviti u ponedjeljak. Inače, 21. rujna nastupila bi zastara za kazneni progon. Presudom, kakva god ona bila, rok se produljuje za još dvije godine.
Podsjetimo, Ivora terete da je od 2009. do rujna 2015. godine na različitim lokacijama seksualno općio sa svojim psom, ženkom rodezijskog goniča, nanoseći joj bol i patnju. Psihički i fizički zlostavljao je i mužjaka, također pasmine rodezijski gonič lavova. 

Otkrili su ga slučajno, u akciji usmjerenoj protiv pedofila u rujnu 2015. godine. U njegovu stanu na Knežiji zatekli su dva izmučena i izgladnjela psa te zaplijenili 111 CD-ova i DVD-ova sa snimkama i fotografijama seksualnog zlostavljanja.
Zanimljiv je detalj da je Ivor zaposlen u Europskom parlamentu, te se posljednjih više od godinu dana nalazi na bolovanju. O tome  svjedoči i medicinska dokumentacija koju su njegovi branitelji priložili u spis.
NordVPN Specijalna Ponuda