Home

Ida je sve snažnija, vjetar puše brzinom od 240 km/h: ‘Uragan će nas testirati, žilavi smo mi’

Ida je sve snažnija, vjetar puše brzinom od 240 km/h: 'Uragan će nas testirati, žilavi smo mi'Očekuje se da će uragan Ida udariti u obalu Louisiane u nedjelju, pri čemu bi uragan “ekstremno opasne” četvrte kategorije mogao poplaviti dobar dio priobalnog područja Louisiane.

Uragan Ida dosegao je kategoriju 4 na Saffir-Simpsonovoj skali od maksimalnih pet kategorija. Minimalne brzine vjetra kreću se oko 209 km/h. Nastavlja se kretati prema New Orleansu, objavio je američki Nacionalni centar za praćenje uragana. 

Uragan je ojačao brže no što su dužnosnici predvidjeli u subotu, dok se stanovnici područja uz Meksički zaljev pripremaju za evakuaciju, a poduzeća za privremena zatvaranja.

Guverner Louisiane John Bel Edwards kazao je u srijedu da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara. Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu – preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”. Edwards je istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

– Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara – poručio je guverner.

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi.

– Nismo ista država kao prije 16 godina – rekao je u subotu guverner Louisiane John Bel Edwards, ukazujući na savezni sustav nasipa koji je donio velika poboljšanja otkako je Katrina preplavila New Orleans 2005. godine, piše AP.

– Ovaj sustav će se testirati – rekao je Edwards. – Ljudi u Louisiani bit će testirani. Ali mi smo izdržljivi i žilavi ljudi. I mi ćemo ovo prebroditi.

Vlasti su naredile evakuciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

– Ovo je moćna i opasna oluja – kreće se brže nego što smo očekivali pa imamo malo vremena za pripremu – rekao je glavni medicinski dužnosnik Louisiane dr. Joseph Kanter.

– Implikacije oluje četvrte kategorije dok su bolnice pune su izvan onoga što inače razmatramo – dodao je guverner Edwards. Bolnice se bore s porastom hospitaliziranih zbog covida-19. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi.

Očekuju se nestašice struje

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju “offshore” nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom.

Regionalna cjena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.


NordVPN Specijalna Ponuda