Home

Objavljene nove brojke o plaćama u Njemačkoj: Pojedine profesije imaju nevjerojatnu zaradu

Objavljene nove brojke o plaćama u Njemačkoj: Pojedine profesije imaju nevjerojatnu zaradu


Za mnoge Hrvate Njemačka je njihova verzija El Dorada, zemlja u kojoj se može dobro živjeti sa svojim radom. No, je li uistinu tako može se jasno vidjeti u podacima o plaćama koje je objavio Savezni zavod za statistiku. 

domišljati prevarantiHrvat iz Njemačke skoro nasjeo na prevaru: Tražili su od mene 2.000 eura, pazite se


Prosječni prihod u 2020. godini u Njemačkoj iznosio je 47.700 eura bruto (prije oporezivanja), što znači da je tijekom prve godine pandemije prihod u prosjeku pao za 300 eura u odnosu na godinu prije. Podsjećamo, prosječni prihod je srednja vrijednost bruto plaća svih zaposlenika u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazine. 

Posebna plaćanja, na primjer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.
 | Autor : Pixabay

Foto: PixabayKoliko ljudi zarađuju u različitim industrijama u Njemačkoj?

Koristeći najnovije statističke podatke, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je posebno izvješće u kojem se analiziraju prosječni prihodi zaposlenih u Njemačkoj te kako isti variraju ovisno o industriji, regiji i spolu zaposlenika. Nimalo iznenađujuće otkrili su da velike razlike u tome što svaki mjesec zaradite, ovisno o sektoru u kojem ste. 

Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da zaposlenici koji rade u financijskim i osiguravajućim službama, kao i u IT sektorima su ti koji su najviše zarađivali u 2020. godini. Oni su u prosjeku dobivali 5.248 do 5.602 eura mjesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposlenici u ugostiteljstvu, s prosječnom bruto plaćom od 1.893 eura mjesečno.

Važan utjecaj na plaću koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposlenici s punim radnim vremenom u Hamburgu najviše zarađuju u Njemačkoj, s prosječnim bruto mjesečnim prihodom od 4.966 eura. A nakon Hamburga, na drugom i trećem mjestu nalaze se savezne države Hessen i Bavarska. Na dnu ljestvice je Mecklenburg-Zapadno Pomorje gdje zaposlenici s punim radnim vremenom zarađuju 3.379 eura bruto mjesečno.

Ono što je posebno uočljivo je da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Njemačke jasno vidljiva.

Poslovanje poduzetnika u 2020

Lidl sa 6,1 mlrd. kuna vodeći je u Zagrebačkoj županiji


Razlike po spolu

Drugi faktor koji utječe na iznos koji zarađujete je spol. Prema izvješću Zavoda prosječan bruto prihod za muškarce koji rade s punim radnim vremenom u 2020. bio je 22,78 € po satu, dok je za žene koje rade puno radno vrijeme to je bilo 18,62 €.

Godine 2020. žene su dobile oko 18 posto manje novca od svojih muških kolega. A s 20 posto, razlika je bila znatno veća u zapadnoj Njemačkoj i Berlinu, nego u istočnim državama gdje je iznosila šest posto. Njemačka vlada ima u planu namjerava smanjiti jaz u plaćama na 10 posto do 2030. godine.

Velika razlika u prosječnim primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko razloga. Jedan važan čimbenik su razine plaća u industriji. U sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput financijskih usluga, IT-a i proizvodnje, plaće su u prosjeku veće. U industrijama poput sestrinstva i socijalnog rada – gdje mnoge žene rade – plaće su niže.

Međutim, čak i kad se uzmu u obzir industrijske razlike i usporede samo bruto plaće između, na primjer, inženjera i žena s istim radnim iskustvom, i dalje postoji razlika u plaćama od najmanje šest posto, prenosi Fenix-magazine. 

VIDEO: Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu
Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

 

Source link

NordVPN Specijalna Ponuda