Home

Spasioci iz prekrcanog drvenog broda u Sredozemlju izvukli 394 migranta: U brod je ulazila voda

Spasioci iz prekrcanog drvenog broda u Sredozemlju izvukli 394 migranta: U brod je ulazila vodaNjemački nevladin brod Sea-Watch 3 i francuski nevladin brod Ocean Viking iz tuniških su voda, oko 68 km od obale sjeverne Afrike, izvukli i spasili migrante. Reuters piše da je ondje u trenutku spašavanja bilo još plovila.

Sea-Watch 3, koji je predvodio operaciju preuzeo je 141 preživjelog migranta, a Ocean Viking je preuzeo ostatak nesretnih ljudi. Jahta Nadir, iz njemačke nevladine organizacije ResQ Ship, kasnije je pomogla njemačkom i francuskom brodu. 

Ne zna se ima li mrtvih ili ozlijeđenih među migrantima.

U pretrpanu drvenu brodicu prodirala je voda, a motor mu se pokvario, rekao je Reutersu očevidac.

S obzirom na poboljšane vremenske uvjete, posljednjih je mjeseci u Sredozemlju sve više migrantskih brodova iz Libije i Tunisa koji plove prema Italiji i ostalim dijelovima Europe.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije koja surađuje s UN-om, ove je godine, u bijegu pred sukobima i siromaštvom iz afričkih zemalja i s Bliskog istoka na Sredozemlju smrtno stradalo više od 1100 ljudi.

Očevidac je kazao da su brojni migranti, ugledavši humanitarne brodove poskakali u more, nastojeći doplivati do njih. Reuters piše da je većinom riječ o muškarcima iz Maroka, Bangladeša, Egipta i Sirije.