Home

‘Murina’ je prvi hrvatski film u Cannesu u šest godina, trudna redateljica ‘blistala’ na festivalu

'Murina' je prvi hrvatski film u Cannesu u šest godina, trudna redateljica 'blistala' na festivaluHrvatski film ponovno se vratio u Cannes s debitantskim uspjehom “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović (35).

Pred šest godina, 2015. na Cannes Film Festivalu je zadnji je put održan hrvatski film. Bio je to “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića (46), a tom prilikom film je osvojio nagradu žirija. 

“Murina” se prikazivala u sklopu programa “Quinzaine des réalisateurs” (15 dana autora), koji publici prikazuje filmove iz cijelog svijeta, s fokusom na nove redatelje. Film je bio veliki uspjeh što je po završetku dokazao pljesak pune dvorane.

Alamat Kusijanović je ovo prvi dugometražni igrani film, a riječ je o psihološkoj obiteljskoj drami na hrvatskom otoku. U glavnim ulogama su mlada glumica Gracija Filipović (18) koja glumi buntovnu tinajdžerku i glumac Leon Lučev (51), koji glumi njenog oca.

 – Opisao bih film u jednoj rečenici i to u pitanu: A što je iza tvojih vrata? – rekao je za InMagazin Lučev.

Iako je u devetom mjesecu trudnoće, svjetskoj premijeri prisustvovala je redateljica Alamat Kusijanović. Nakon premijere s glumicom Filipović, s kojom je već ranije surađivala na kratkometražnim filmovima, odgovarala je na pitanja publike o filmu.

– Sretna sam! Dugo smo vremena pripremali “Murinu”, a ovo je najbolji festival na kojem je film mogao imati svjetsku premijeru. Bilo je dirljivo i svi smo ponosni prikazati film na Quinzaine de Réalisateur, posebno poznavajući filmsko nasljeđe ove Cannske sekcije – izjavila je Antoneta.

Dodala je kako je zahvalna podršci Hrvatskog audiovizualnog centra, a premijeru je podržao i ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich (66).

– Film je prošao u najboljem mogućem ozračju u Cannesu. Pohvale su stizale sa svih strana. Hrvatska stvarno može biti ponosna. Sve skupa što se tiče hrvatskih filmova na festivalima jako je dobra godina – rekao je Marcich.

17. srpnja “Murina” otvara festivalski program na  Pulskom filmskom festivalu, a zatim putuje u Sarajevo, na Rab prije široke distribucije.

– Uvjeren sam da će film oduševiti i publiku kod nas – siguran je Marcich.


NordVPN Specijalna Ponuda