Home

‘Molili smo da budemo prioritet za cijepljenje, a sad žele ukinuti potpore za necijepljene radnike’

'Molili smo da budemo prioritet za cijepljenje, a sad žele ukinuti potpore za necijepljene radnike'Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Žakline Troskot za RTL je komentirala najavu premijera Andreja Plenkovića da bi oni koji se ne cijepe mogli ostati bez potpora. Kaže kako ju je ta vijest šokirala.

– Mislim, što reći? Koliko ja znam cijepljenje nije obavezno, EU je provela rezoluciju u 1. mjesecu da se ne smije diskriminirati nitko tko nije cijepljen. Ne mogu vjerovati da ugostitelji snose cijelu ovu pandemiju… Do jučer nismo imali cjepiva. Molili smo da imamo prioritet pri cijepljenju. Slali smo ministarstvu turizma nekoliko puta, nismo bili pozvani. Zahvaljujući tek HTZ-u Zagreba, zagrebački ugostitelji su se uspjeli procijepiti – rekla je Troskot i nastavila.

– Mi bismo svi bili sretni da nemamo te mjere, da imamo pravo rada. I da konačno da neki naši kolege, kojima ne rade od 11. mjeseca, da im se omogući rad. Mjere su nažalost tu zato što je netko nekome zabranio da radi – dodala je.

Istaknula je kako jedno 30 do 40 posto ugostitelja i dalje ovisi o potporama za očuvanje radnih mjesta jer brojni ugostitelji nemaju terase na kojima mogu raditi. Dodaje i kako ukidanjem mjera mogu ukinuti i ugostiteljstvo.

– Napravljen je jedan jaz, nepovjerenje, nepovjerenje prema Stožeru, nepovjerenje prema cijeloj ovoj pandemiji i sad je taj jaz tu. Sad, umjesto da tu idemo graditi mostove, mi rušimo još i dalje. Naravno, mi aludiramo, savjetujemo, i ja i u mojoj firmi smo se cijepili, ali ne možete uvjetovati nekome ako nije obaveza – rekla je Troskot.