Home

Vukovar: Sud oslobodio Hajdu za ratni zločin, teretili su ga da je s četnicima ubio dječaka (16)

Vukovar: Sud oslobodio Hajdu za ratni zločin, teretili su ga da je s četnicima ubio dječaka (16)Na županijskom sudu u Osijeku okončan je sudski postupak protiv Dragutina Hajdu (71) iz Vukovara s prebivalitem u Kanadi, kojeg su tereti za ratni zločin počinjen u Vukovaru u studenom 1991.

Teretili su ga da je u Veleprometu zajedno s još dvoje četnika mučio i ubio Sinišu Rajkovića (16). Sud ga je oslobodio i ukinuli su mu istražni zatvor u kojem je bio godinu i pol.

Hajdu je uhićen 2019. godine na aerodromu u Londonu nakon što je tri tjedna boravio u Hrvatskoj. U Vukovaru. Tamo je vadio svoje nove dokumente. Uhitili su ga na temelju tjeralice.

Tijekom suđenja saslušali su velik broj svjedoka, mahom onih koji su bili zatočenici u Veleprometu.

Svjedokinja Ružica Barbarić iz Vukovara jedina je teretila Hajdu za ubojstvo tvrdeći da je izričito njega vidjela pored tijela maloljetnog Rajkovića. Niti jedan drugi svjedok nije Hajdu smjestio na mjesto zločina.

Kako bi se točno utvrdile sve okolnosti tog kaznenog djela, sudsko je vijeće u jednom trenutku odlučilo napraviti rekonstrukciju u samoj zgradi Veleprometa u Vukovaru gdje su otišli svi članovi vijeća, svjedoci i optuženi.

Na toj rekonstrukciji svjedokinja Barbarić nije uspjela dati suvisle odgovore o točnoj lokaciji prostorije u kojoj je bilo ubojstvo. Te prostorije koju je opisivala u iskazu naprosto nema.

Zbog toga, a i zbog činjenice da i ostali svjedoci nisu Hajdu vidjeli u blizini Rajkovića, sud ga je oslobodio krivnje.Source link

NordVPN Specijalna Ponuda