blank

Legenda o Svetom Florijanu je najraširenija na našim područjima, u Austriji i Bavarskoj. Ona govori da je bio rimski časnik u gradu Cetiumu, u vrijeme kad je car Dioklecijan započeo progon kršćana te je u pokrajinu poslao svojeg pomoćnika, suca Akvilijana.

POGLEDAJTE VIDEO: Vatrogasac odgovara na pitanja 24sata

Sveti Florijan je javno priznavao svoju vjeru, i iako je bio štovani časnik u rimskoj vojsci, nije se odricao svoje vjere. Sudac Akvilijan ga je tražio da dokaže da je Rimljanin i da će ubuduće provoditi naredbe cara tako da prinese žrtvu poganskim bogovima, što je Florijan odbio.

Zbog toga ga je sudac odlučio mučiti, a na kraju i ubiti, ali ne prije nego što je Sveti Florijan rekao: ‘poručite caru da sam i ja kršćanin, i da sam spreman doživjeti sudbinu namijenjenu drugim kršćanima’.

Zbog svoje vjere osuđen je na smrt spaljivanjem, a dok je stajao na lomači je poticao rimske vojnike da zapale vatru govoreći im: ‘Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo’, što ih je uplašilo.

Na kraju mu je, 04. svibnja 304. godine, sudac Akvilijan zavezao kamen oko vrata te ga je bacio u rijeku i tako ubio.

Tek 600 godina nakon njegove smrti, između 900. i 955. godine, u blizini njegovog groba sagrađen je samostan Sv. Florijana, a nedugo potom su se naselili i ljudi u obližnji kraj te je izgrađeno i istoimeno mjesto.

Premjestili su njegov grob u mjesto Sveti Florijan, koje i danas postoji u blizini Linza.

Od tada se Svetog Florijana počinje povezivati s vatrogastvom te se njegov lik počinje stavljati na vatrogasna vozila i na opremu vatrogasaca.

Službeno je Sveti Florijan postao zaštitnikom vatrogasaca početkom 19. stoljeća kad se počinju organizirati dobrovoljna vatrogasna društva.

Današnji dan, 04. svibnja, službeno je proglašen danom Svetog Florijana, a ujedno je i dan hrvatskih vatrogasaca. Source link