Odlična za sushi, no stručnjaci kažu i za tvoju kosu? Evo zašto više nikada nećeš prolijevati vodu od riže.

Ispiranje i namakanje kose u vodi od riže kako bi postala dulja i sjajnija, odavno je glavni trik istočnoazijskih praksi ljepote. No, sada kruži na TikTok-u, gdje korisnici tvrde da voda od riže dovodi do “ekstremnog rasta kose”.

Što je rižina voda?

Rižina voda je ostatak vode u kojoj se riža kuhala, a koja često sadrži škrobne blagodati i neke vitamine, kaže dermatologinja Rachel Nazarian za Health. Sve što trebaš je: 200 g (organske) riže (1 šalicu), lonac i vodu. Najbrži način pripreme vode od riže je sljedeći.

  • Sirovo zrno isperi, a zatim procijedi vodu u kojoj se nalazi.
  • Čistu rižu zatim stavi u lonac i dodaj vodu.
  • Riža se obično priprema u omjeru 1:2. Dakle na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode.
  • Neka se namače najmanje sat vremena, a najbolje bi bilo kada bi u njoj ostala preko noći.
  • Procijedi i sačuvaj vodu u kojoj je bila riža. Kosu operi šamponom i isperi ga.
  • Zatim u nju umasiraj rižinu vodu i ostavi da odstoji 20 minuta do sat vremena.
  • Isperi i ponovi jedan do dva puta tjedno.
  •  Iako je obična rižina voda u redu, neki korisnici TikToka dodaju kore grejpa i esencijalna ulja kako bi vremenom fermentirali vodu prije nego što je stave na kosu.
blank
Možda te zanima…Kako koristiti maslinovo ulje za rast kose?

Ljepota i relax
Potiče li voda od riže rast kose?

Nažalost, niti jedna studija ne dokazuje da rižina voda sigurno ubrzava rast kose. Međutim, možda postoji nešto u tome. Rižina voda sadrži vitamine B i E koji su povezani s rastom kose i vitalnošću, kaže Mona Gohara, dr. Med., izvanredna profesorica dermatologije na Yale School of Medicine. Nedostatak vitamina B12 posebno je povezan s gubitkom kose, prema istraživanjima koja su provedena 2019.

Može li maska od riže pomladiti kožu lica za 10 godina?
blank

Foto: Guliver ShutterstockŠto voda od riže zapravo čini za tvoju kosu?

“Pranje kose vodom od riže može nekima ponuditi privremeno poboljšanje”, kaže dr. Nazarian. “Ali to nije dokazano – i vjerojatno je minimalno.”

Pripravak od riže za čišćenje tijela od toksina i regulaciju težine

Dr. Gohara primjećuje da namakanje ili ispiranje kose vodom od riže može potaknuti živost kose zbog sadržaja vitamina, ali neće ubrzati proces rasta, jer rižina voda vjerojatno neće prodrijeti u sam korijen kose.

Koje još mogućnosti postoje za rast kose?
blank
Možda te zanima…Sve više osoba nakon preboljenog koronavirusa prijavljuje gubitak kose

Zdravlje
I dr. Nazarian i dr. Gohara predlažu tretmane koje preporučuju dermatolozi poput injekcija plazme bogate trombocitima (PRP), za koje je dokazano da poboljšavaju rast kose. “Općenito volim preporučivati ​​PRP, a to je postupak u kojem koristimo hranjive sastojke iz vlastite krvi kako bismo probudili one uspavane folikule dlake”, kaže dr. Gohara.

Source link