Porfirije

Porfirije: Stepinac nema veze s ustaškim zločinima

U svibnju će se znati novi mitropolit zagrebačko-ljubljanskog, koji će na toj dužnosti naslijediti Porfirija Perića,

rekao je patrijarh srpski Porfirije beogradskim Novostima, u prvom intervjuu otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Porfirije je govorio o brojnim temama, od etičkih do odnosa s Vatikanom i Kosova, ali i o odnosima s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj kao što su Jasenovac i proglašenje nadbiskupa Alojzija Stepinca svecem.

Daleko sam od toga da povjerujem da je on bio direktno i neposredno umiješan u bilo koju vrstu zlodjela.

Međutim, moram reći da ne samo kao episkop, svećenik, kršćanin, nego prije svega kao bilo koji običan čovjek ne mogu sakriti da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problem s određenim Stepinčevim postupcima, riječima, stavovima.

Žao mi je ako to nekoga uznemirava, ali obaveza mi je da budem iskren – odgovorio je Porfirije o Stepincu.

Dodao je kako će otvaranje vatikanskog arhiva za istraživače doprinijeti boljem sagledavanju  Drugoga svjetskog rata na prostoru NDH i Stepinčeva mjesta u njima, uz važnu Porfirijevu digresiju kako je “potpuno svjestan da užasne okolnosti u kojima je Stepinac živio za njega nisu bile nimalo jednostavne”.

Kada je riječ o Jasenovcu, patrijarh SPC-a objašnjava da se za zločine ne može teretiti Hrvate te da okupljanjima u Jasenovcu i na drugim sličnim mjestima molitvom,

služenjem liturgije i stjecanjem blagodati Duha Svetog vjernici preobražavaju sebe i takvi nikad neće nečije potomstvo, nečiju djecu, kriviti za ono što su činili roditelji.

Pravoslavni kršćanin gradit će mir, prijateljstvo, a ne zlopamćenje ili, ne daj Bože, osvetu. Naše kolektivno sjećanje treba se rukovoditi mišlju blagopokojnog patrijarha Germana da ćemo oprostiti, ali nećemo i ne smijemo zaboraviti.

Nećemo zaboraviti ne da bismo se nekome osvećivali, nametali krivicu pokoljenju koje krivice za to nema, nego zato što su pobijeni naši najbliži rođaci i susjedi, a mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih – pojasnio je Porfirije.

Istaknuo je da Kosovo pripada Srbiji, ali suprotstavio se radikalima koji žele političke bodove “na kosovskometohijskom raspeću srpskog naroda, pogotovo od strane onih koji taj križ nisu olakšali kada su imali prilike za to, ostavlja gorak ukus u ustima”.