blank

Darko Nejašmić (22) u ponedjeljak je prebačen u drugu momčad Hajduka. Mladi veznjak Hajduka očito se nečime zamjerio vodećim klupskim strukturama, no jasno je kako ni trener Paolo Tramezzani, ni sportski direktor Mindaugas Nikoličius, pa ni predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić u njemu ne vide (pre)veliku nogometnu vrijednost.

Hrvatski reprezentativac do 21 godine iza sebe ima 63 seniorska nastupa za “bijele”, no svake godine njegova je minutaža, ali i uloga u dresu Hajduka bitno opadala. Darko Nejašmić prvu je priliku na seniorskoj razini dobio još početkom sezone 2017/18,. kada je pod vodstvom Siniše Oreščanina bio jedan od najboljih igrača druge momčadi Hajduka i debitirao u kup ogledu s Oriolikom kod Joana Carrilla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tih su dana za drugu momčad Splićana još nastupali Ivo Grbić, Ardian Ismajli, Domagoj Bradarić, Ante Palaversa, Tonio Teklić…, bila je to generacija od koje su u klubu s pravom imali velika očekivanja. Darko Nejašmić u 1. HNL debitirao je u sezoni 2018/19., prvi mu je priliku dao Siniša Oreščanin. Današnji trener Gorice vjerovao je u Nejašmića, instalirao ga u prvu momčad, od njega stvorio jednog od ključnih igrača, a po mišljenju članova kluba i najboljeg igrača u toj sezoni!

Mladi veznjak te je sezone skupio 21 prvoligaški nastup, a tu samo triput na terenu nije bio svih 90 minuta. Navijači Hajduka bili su oduševljeni, stvarala se nova momčad, koja je predvođena mladim trojcem (Bradarić, Palaversa, Nejašmić) pokazala kako je sposobna za velike stvari. No, već početak nove sezone na Poljud je donio velike promjene.

Siniša Oreščanin je “pao” nakon ispadanja od Gzire (tu je Nejašmić igrao samo prvu utakmicu na Malti), njega je zamijenio Damir Burić, a Darko Nejašmić je i dalje bio neizostavni član početne momčadi. Oko njega su se već počeli “skitati” razni skauti, pričalo se o Serie A, a Nejašmić je rijetko istupao u medijima. Hajduk pod Burićem nije igrao atraktivno, ali su Splićani skoro dva mjeseca bili prvi na prvenstvenoj ljestvici.

Darko Nejašmić u tih se godinu dana (od debija u prosincu 2018.) do odlaska Damira Burića (prosinac 2019.) etablirao u jednog od najzanimljivijih mladih nogometaša Hrvatske, klasičnog playmakera iz drugog plana. Istina, kod njega su bili vidljivi i neki nedostaci (manjak motorike i duel igre), ali Nejašmić je prepun samopouzdanja svoje mane vješto skrivao. I svi su vidjeli samo njegove vrline…

Darko Nejašmić tako je pod vodstvom Siniše Oreščanina i Damira Burića upisao 38 prvoligaških nastupa, u tom periodu čak 30 puta na terenu bio svih 90 minuta. A to se sve promijenilo dolaskom Igora Tudora. Mladi igrač je odmah, bez ikakvog objašnjenja, pao u drugi plan, izgubio je samopouzdanje, koje, barem na terenu, još uvijek nije uspio vratiti. Jednostavno, prestao je igrati svoju igru, počeo se previše prilagođavati, pa se izgubio. Ili bolje rečeno, počeo se gubiti…

Zanimljivo, Nejašmić je pod vodstvom Oreščanina i Burića skupio 38 prvoligaških nastupa, tu čak 30 puta na terenu bio svih 90 minuta. A isti igrač je pod vodstvom Tudora, Vukasa, Primorca ili Tramezzanija skupio 25 prvoligaških nastupa, ali samo triput imao maksimalnu minutažu. Da, Hajduk je prestao vjerovati u svog mladog igrača, a u ono malo minuta na terenu Nejašmić nije ni mogao uvjeriti trenere da može bolje.

Darko Nejašmić proteklih je dana bio standardan u kadru U-21 reprezentacije koja je u Sloveniji napravila povijesni rezultat, plasirala se u osminu finala Europskog prvenstva. No, Nejašmić je i u Sloveniji bio tek navijač, jedan od trojice igrača (uz Ivana Nevistića i Mateja Vuka) koji u grupnoj fazi Eura nisu dobili ni minute. Očito je neigranje u Hajduku presudilo i da mu ni izbornik Igor Bišćan više ne može davati prilike.

Nogometaš Hajduka do daljnjeg će biti u drugoj momčadi, a onda najvjerojatnije već na ljeto promijeniti sredinu. I tražiti put kako postati “onaj stari Nejašmić”. Budite sigurni, dosta će HNL klubova biti zainteresirano za njegove usluge, mnogi ga žele vidjeti u svojim redovima, a među ostalima i Siniša Oreščanin koji je danas na klupi Gorice… Bez obzira kako završio ovaj slučaj, definitivno je prava šteta što Hajduk, kad već nije u Nejašmiću vidio budućnost, barem iskoristio priliku i transferirao ga u siječnju 2020. godine, dok je za njega još mogao dobiti ozbiljan novac. I nije im prvi put da se ovako poigravaju s mladim igračima.Source link