Pulsni Oksimetar

Pulsni Oksimetar

Mozda ste čuli za njega a mozda i niste, moguce da vam je danas poznatija svrha tog uredjaja jer se često, od pojave koronavirusa, spominje u skoro svim medijima.

Koji je najbolji pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar jedna je od nekoliko vrsta medicinskih uređaja koji mogu mjeriti i analizirati vaš krvotok u arterijama.

Pulsni oksimetri koriste se za praćenje razine oksigenacije u krvi u bolničkim uvjetima. Pulsni oksimetri obično se koriste za mjerenje razine kisika pacijenata kako bi se odlučilo trebaju li dodatni kisik (čisti kisik pod pritiskom) kako bi povećali oksigenaciju ili ne.

Verzija tog medicinskog  alata za upotrebu kod kuće vratila se na lager. Prodavači na Amazonu imaju dovoljno ponude, a cijene su se vratile na svoje norme prije COVID-a od oko 30 USD za osnovni pulsni oksimetar.

(Napomena: Mnogi od ovih uređaja nisu odobreni od strane FDA i preporučuju se samo za sport ili zrakoplovstvo. Iako kupci izvještavaju o točnim statistikama sličnim onim koje dobijaju u svom liječničkom uredu, ne smije se očekivati da ovi nalazi kod kuće nude istu razinu preciznosti .)

Oksimetar djeluje tako da odašilje valnu duljinu svjetlosti kroz vaš prst, ušnu resicu ili nožni prst.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovo svjetlo pronalazi hemoglobin – protein u vašoj krvi koji nosi kisik – a količina koju protein apsorbira varira ovisno o tome koliko ga kisik već zasićuje.

Zatim senzor s druge strane ekstremiteta izračunava razinu kisika u krvi na temelju primljenih svjetlosnih valnih duljina, zajedno s vašim krvnim tlakom i pulsom.

Kako biste dobili najbolje očitanje kod kuće, važno je očitanje dovršiti na prstu bez ikakvog laka za nokte koji je idealno temperature.

Također, najbolje je upotrijebiti srednji prst i pomno obratiti pozornost na očitanje kako biste osigurali da uređaj neprestano prati vaše vitalne vrijednosti – nagli padovi i skokovi mogli bi ukazati na to da pulsni oksimetar ne upotrebljavate ispravno.

Pulsni oksimetar koji je već neophodan za one koji boluju od astme ili drugih plućnih bolesti, pristupačna je investicija koja bi vam mogla pružiti mir tijekom pandemije.

Nije samo jednostavan za upotrebu, već daje dragocjen uvid u vaše zdravlje koji bi mogao biti koristan medicinskim stručnjacima.

U nastavku smo istakli najbolje ocijenjene pulsne oksimetre na Amazonu koji su trenutno dostupni za kupnju.

Podaci u ovom Clanku su točni prema vremenu tiska.

Međutim, kako se situacija oko COVID-19 nastavlja razvijati, moguće je da su se neki podaci promijenili od objave.

Također potičemo čitatelje da budu informirani o vijestima i preporukama za vlastite zajednice koristeći CDC, WHO i njihov lokalni odjel za javno zdravstvo kao resurse.