Zima opet Iznedalila 2020

Zima opet Iznedalila

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

“Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost”, priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Stanje na cestama može se provjeriti na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a pa je u vožnji važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin, DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica i DC8 Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.