Biden povećao prednost u NevadiBiden povećao prednost u Nevadi

NOVO > 19:05 – U Georgiji se treba prebrojati još nešto više od 50 tisuća glasačkih listića, a Trump u toj saveznoj državi vodi za 13,5 tisuća glasova, javlja CNN.


18:45 – Situacija za Bidena je u ovom trenutku prilično jasna. Ako osvoji Nevadu i Arizonu, on je novi predsjednik SAD-a. Međutim, to ne znači da nema ambicija napraviti preokret u Georgiji i Pennsylvaniji…

Vrhovni sud savezne države Pennsylvanije poništio je odluku nižestupanjskog suda kojom je dužnosnicima Trumpove predsjedničke kampanje dopušteno blisko promatranje procesa glasanja, javlja Fox News.

Vrhovni je sud rekao da Trumpova kampanja nije ponudila dostatnu količinu dokaza da se nešto nepravilno događa u procesu brojanja glasova. Trumpova će kampanja stoga morati poštivati prethodno utvrđena pravila promatranja.

The Guardian piše da je okrug Allegany, okrug u kojem se nalazi drugi najveći grad te savezne države Pittsburgh, prestao brojati glasove jer je ispravnost 29 tisuća glasova osporena sudskim putem.

Uz to, šest tisuća listića morat će se ručno prebrojati jer ne mogu bez problema ući u skener. Prebrojavanje u tom okrugu nastavit će se u petak u 9 sati po lokalnom vremenu. S obzirom na to da u okrugu Allegany treba prebrojati još 35 tisuća glasova, šanse su male da će se u četvrtak doznati ishod glasovanja u Pennsylvaniji.

Trump u Pennsylvaniji vodi za 115 tisuća glasova. U srijedu ujutro ta je prednost iznosila oko 600 tisuća. Nadalje, još se 17 posto glasova koji su predani u Philadelphiji, najvećem gradu Pennsylvanije, trebaju prebrojati, a Biden u tom gradu vodi s 80 posto dobivenih glasova.


18:10 Sudac u saveznoj državi Georgiji odbio je zahtjev Trumpove kampanje kojim se htjelo onemogućiti brojanje navodno neispravnih glasačkih listića.

Dužnosnici Trumpove kampanje na sudu nisu ponudili dokaz koji bi potkrijepili svoje tvrdnje da članovi izbornih odbora pokušavaju brojati neispravne glasačke listiće onih glasača koji su glasali u odsustvu, piše The Guardian.

Bidenova prednost u Nevadi povećala se na više od 12 tisuća glasova, javlja CNN.


18:05 Vodstvo Trumpove predsjedničke kampanje planira predati tužbu u gradu Las Vegasu u saveznoj državi Nevadi u kojoj žele zaustaviti brojanje “ilegalnih” glasova u Nevadi, a tvrde da imaju dokaze da su u toj saveznoj državi glasali mrtvi i oni koji ne žive u toj državi. Tužbu bi trebali službeno najaviti tijekom konferencije za medije u četvrtak, piše Fox News.

Joe Biden u Nevadi trenutno vodi za manje od osam tisuća glasova.

Sud u saveznoj državi Pennsylvaniji u četvrtak je članovima Trumpove kampanje odobrio praćenje brojanja glasova u Konvencijskom centru u Philadelphiji s distance od 180 centimetara, javlja Fox News.

Nadalje, Trumpova prednost u Pennsylvaniji smanjila se na 116 tisuća glasova.


17:40 Trumpova prednost u saveznoj državi Georgiji smanjila se s 18 tisuća glasova na nešto manje od 15 tisuća glasova, javlja CNN.

Američki je predsjednik ponovno na Twitteru ustvrdio da je na djelu izborna prevara. “Rezultati u svim državama u kojima se projicira da će pobijediti Biden bit će osporeni na sudu. Vara se s glasovima, vara se na izborima. Puno je dokaza – samo pogledajte medije. POBIJEDIT ĆEMO! Amerika prva!”, napisao je Trump.

Državni odvjenik savezne države Pennsylvanije Josh Shapiro rekao je da bi velika većina neizbrojanih glasova u saveznoj državi Pennsylvaniji, njih 700 tisuća, premda nije mogao precizirati koliko je točno neizbrojanih glasova ostalo, trebalo biti prebrojano do kraja četvrtka po lokalnom vremenu.


16:50 “Preciznost je ključna, brzina je super, ali preciznost je temelj. “U Georgiji je još ostalo 60 tisuća glasova za prebrojati”, rekao je državni tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger.

Raffenspergerov glasnogovornik rekao je da se nada da će se do kraja znati pobjednik predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi.

Podsjećamo, Trump trenutno u Georgiji vodi za 18 tisuća glasova.

Raffensperger je dodao da se s brojanjem glasova kasni jer su neki djelatnici izbornih odbora zaboravili učitati glasove u računala.


16:30 – Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je ponovno objavio izjavu koju je Twitterov algoritam označio kao “djelomično ili potpuno spornu”, odnosno kao izjavu koja predstavlja namjerno krivi navod.

“BILO KOJI GLAS KOJI DOĐE NAKON IZBORNOG DANA NEĆE SE BROJATI!”, napisao je Trump, a Twitter je uz tweet priložio objašnjenje da će se neki glasovi možda morati prebrojati.

The Guardian navodi da mnoge savezne države dopuštaju da glasački listići dođu nakon izbornog dana, ali pod uvjetom da je listić poslan na vrijeme, odnosno prije roka za slanje u toj saveznoj državi. Trump nije precizirao na koje je glasove mislio kada je rekao da je glasovi koji dođu nakon izbornog dana neće brojati.


15:49 – Washington Post javlja da je u Georgiji preostalo još 61.000 dopisnih glasova za prebrojavanje. Većina njih su iz okruga koji naginju Demokratima.

U Georgiji je trenutno u vodstvu Donald Trump s 18.000 glasova razlike, no dopisni bi glasovi mogli ići Bidenu pa se očekuje mala razlika između dvojice kandidata.


15:19 – Donald Trump se ponovno oglasio na Twitteru.

‘Zaustavite prebrojavanje!’, napisao je.


15:09 – Iz izbornog stožera Donalda Trumpa najavili su ‘veliku objavu’ u Las Vegasu u Nevadi za 17.30 po našem vremenu.

Prema trenutnim podacima AP-a, u Nevadi je trenutno neizvjesna situacija: Joe Biden ima blagu prednost s 49,3 posto elektorskih glasova, a Donald Trump 48,7 posto. Nevada nosi šest elektorskih glasova.


14:42 Kandidat Demokrata na predsjedničkim izborima Joe Biden oglasio se na Twitteru u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu. Uslijed velike bitke za svaki glas u saveznim državama koje još nisu proglasile pobjednika, Biden je poslao znakovitu poruku koju ponavlja još od izbornog dana.

– Svaki glas mora se računati, napisao je Biden na Twitteru.


13:55 CNN je objavio raspored idućih objava osvježenih rezultata u nekim saveznim državama u kojima još uvijek ne znamo pobjednika.

U 16.30 sati po našem vremenu objavit će se novi rezultati u saveznoj državi Georgiji u kojoj Trump vodi ispred Bidena za 33.000 glasova, a ostalo je 90.000 neobrađenih listića.

U 18 sati po našem vremenu osvježeni rezultati bit će objavljeni za okrug Clark u Nevadu, a u kojem se nalazi Las Vegas. U Nevadi Biden ima tanku prednost od samo 8000 glasova.

U 3 sata ujutro po našem vremenu službenici u okrugu Maricopa u Arizoni planiraju objaviti osvježene rezultate. Samo u tog okrugu je ostalo oko 275.000 neobrađenih glasačkih listića. Biden u Arizoni vodi za oko 68.000 glasova.


13:25 Ni dva dana nakon što je više od 150 milijuna Amerikanaca izašlo na predsjedničke izbore nismo bliže odgovoru na pitanje tko će u Bijeloj kući živjeti naredne četiri godine. Ako išta, svakom smo sekundom sve dalje i dalje. Jučer navečer Michigan je pripao demokratskom izazivaču Joeu Bidenu, koji je u toj saveznoj državi dobio niti jedan posto prednosti u odnosu na Donalda Trumpa. Djelovalo je kao da se još samo čekaju rezultati Nevade i da je utrka gotova s najmanjim brojem elektora u novijoj povijesti predsjedničkih izbora u SAD-u.

No, onda se ispostavilo da Donald Trump u Arizoni, državi koja se po svemu sudeći prerano „zaplavila”, stoji bitno bolje nego što se očekivalo, a i analitičari CNN-a tvrde da bi se novim prebrojavanjem glasova uistinu moglo dogoditi da se sreća okrene na stranu Donalda Trumpa.


12:09 Joe Biden smanjio je zaostatak za Donaldom Trumpom u saveznoj državi Georgiji, otkrivaju posljednji podaci. Razlika je sada pala na 18.500 glasova. Radi se o 16 elektorskih glasova. CNN u ovom trenutku ne može procijeniti koliko je još neobrađenih listića ostalo.


11:33 Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade diljem svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Joe Biden čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trumpom, a ovaj to osporava.


10:40 Iako su neki mediji poput AP-a i Fox Newsa proglasili Bidenovu pobjedu u Arizoni, predsjednik Donald Trump u posljednjih je nekoliko sati znantno smanjio zaostatak i značajno zakomplicirao utrku za 11 elektora koliko nosi ta savezna država. Što se to dogodilo da je sigurna Bidenova pobjeda došla pod znak pitanja? Odgovor je pokušao dati lokalni list The Arizona Republic.

– Kako je okrug Maricopa objavio rezultate za još 140.000 obrađenih glasova u srijedu navečer i četvrtak ujutro, postalo je jasno da je postotak koji dobiva Donald Trump dovoljan da dođe do preokreta u Arizoni, a možda i u predsjedničkoj utrci.

– Trump je u seriji glasačkih listića obrađenih u srijedu i rano u četvrtak pobijedio Bidena s oko 57%-40%.

– Ti glasački listići, za koje se pretpostavlja da su poštom poslani u ponedjeljak i utorak, smanjili su Bidenovu prednost u Arizoni na oko 68.000 glasova, dok je njegova prednost u srijedu bila veća od 90.000 glasova, piše Arizona Republic.

Za razliku od niza drugih saveznih država, u okrugu Maricopa većinu glasova poštom ipak su slali Trumpovi pristaše, što je očito iznenadilo analitičare nekih medijskih kuća.

Neki analitičari smatraju da Trump sada mora osvojiti 57.6 posto od preostalih 470.000 neobrađenih listića kako bi pretekao svojeg konkurenta.

– To je otprilike isti postotak koliko je dobio u prvoj seriji listića. Može on to, rekao je republikanski anketar Paul Bentz.

*Jutarnji pobjede kandidata u pojedinim saveznim državama donosi prema procjenama analitičara Associated Pressa, a AP je još u srijedu u ranim jutarnjim satima Arizonu i njezinih 11 elektora pripisao Bidenu.

No, ishod izbora u toj saveznoj državi neizvjesniji je nego što se mislilo pa valja držati oko na raspletu ove drame koja bi itekako mogla utjecati na predsjedničku utrku.


8:56 Iako su AP i Fox News još jučer ujutro po našem vremenu Arizonu proglasili Bidenovom saveznom državom, izgleda da se situacija za Demokratskog kandidata prilično zakomplicirala. Naime, Trump konstantno smanjuje zaostatak, pa se odluka CNN da ne proglašava pobjednika pokazala kao točnom. Upravo su objavljeni djelomični rezultati za okrug Maricopa, a Bidenova prednost smanjila se za nešto više od 10 tisuća glasova.

Na razini savezne države Biden ima prednost od nešto više od 68.000 glasova, no samo u okrugu Maricopa je ostalo još 388.000 glasačkih listića za obradu.


8:19 Uskoro bi trebali biti objavljeni osvježeni podaci za Arizonu. Riječ je o saveznoj državi koju je AP već proglasio Bidenovom, dok neki mediji, poput CNN-a, još uvijek nisu iznijeli svoje procjene pobjednika.


7:43 I dok cijeli svijet iščekuje nove rezultate američkih izbora, sve više američkih građana izlazi na ulice svojih gradova. I Bidenovi i Trumpovi pristaše su drugu večer zaredom izašli na ulice kako bi podržali svog kandidata, a okupljanja su obilježile visoke tenzije.

Trumpovi glasači okupili su se ispred vijećnice u Phoenixu, Arizona, u kojoj se broje glasovi.

image

Prosvjed u Phoenixu

Courtney Pedroza

image

Prosvjed u Phoenixu

Courtney Pedroza

image

Prosvjed u Seattleu

Jason Redmond

image

Prosvjedu u Minneapolisu

Kerem Yucel

image

Prosvjed u New Yorku

David Dee Delgado

image

Prosvjed u New Yorku

David Dee Delgado


6:40 – I dalje se očekuju konkretniji rezultati iza savezne države Georgije, prebrojavanje će se tamo nastaviti do duboko u noć po lokalnom vremenu.

Podsjećamo, u Georgiji Trump vodi s razlikom od oko 25.600 glasova, u Pennsylvaniji s oko 164.000 glasova, dok u Arizoni vodi Biden s prednošću od oko 79.000 glasova. Nevada svoje preostale biračke listiće počinje brojati tek idućeg jutra po lokalnom vremenu.


5:40 – U saveznoj državi Georgija treba prebrojati još 90.000 biračkih listića. Trump trenutno vodi za 28.500 glasova, ali listići koji se prebrojavaju posljednji su poslani poštom i to uglavnom iz okruga sklonih demokratima što znači da Biden teoretski još ima šanse pobijediti u toj zemlji.


5:09 – U Arizoni, koju je AP već proglasio za Bidena (ali mnogi drugi, poput CNN-a, nisu), treba prebrojati još 600.000 glasova, a Bidenova prednost je 79.000 glasova. Trumpova kampanja nada se da može preokrenuti rezultat u korist predsjednika.


4:59 – Biden je najavio svoj prvi veliki potez u slučaju da postane predsjednik.


4:50 – Sve više istaknutih republikanaca javno se distancira od Trumpa, a procurile su i insajderske informacije o tome što se događa unutar Bijele kuće. Navodno atmosfera nije nimalo bajna.


4:10 – Prednost Trumpa nad Bidenom u Georgiji se smanjila na 33.000 glasova, prema AP-u.


3:48 – U Pennsylvaniji je Trump jutros imao prednost od 600.000 glasova, a sada se ona smanjila na 187.000. Zanimljivo je, javlja Nina Lakhani za Guardian, da je u zadnjem kontingentu glasova koji je prebrojan za Bidena bilo njih čak 80 posto. Čini se da upravo zbog toga Bidenova kampanja vjeruje da može promijeniti utrku u toj saveznoj državi.

Prebrojano je 89 posto glasova, uz napomenu da preostali glasovi pristižu iz urbanih okruga koji su znatno naklonjeni demokratima. Ukupno se u ovoj državi treba prebrojati još oko 800.000 glasova, a Biden bi morao osvojiti najmanje 62, 63 posto njih da bi pobijedio.


3:03 Trumpov izborni stožer velike je nade polagao u rezultate glasanja okruga Maricopa u Arizoni. Iako je AP na temelju prethodno pristiglih rezultata već proglasio Joea Bidena pobjednikom u toj saveznoj državi, Trumpovi su ljudi bili poprilično ljutiti na tu činjenicu, kao i na činjenicu da je isti potez povukao i Fox News. Ali čini se da njihove nade u preokret ipak nisu imale temelja: Biden ondje ima solidnu većinu od 52 posto u odnosu na Trumpovih 47 posto, razlika je oko 85.000 glasova. Na razini cijele Arizone, Biden drži vodstvo od 50.7 posto, dok Trump ima 47.9 posto glasova.


2:52 Smanjuje se razlika između Donalda Trumpa i Joea Bidena u Georgiji. Prema posljednjim podacima, aktualni američki predsjednik vodi za manje od 40.000 glasova. Preostalo je još oko 120.000 neprebrojanih glasova. New York Times javlja da bi prebrojavanje trebalo biti okončano tijekom noći ili u četvrtak ujutro po hrvatskom vremenu.


2:39 Australska kladionica Sportsbet u četvrtak je objavila da je već isplatila oko 16,5 milijuna dolara onima koji su se na američkim predsjedničkim izborima kladili na demokrata Joea Bidena.

Konačni rezultati izbora u SAD-u i dalje nisu poznati, no američki mediji i politički analitičari smatraju da je Biden bliži pobjedi, iako Trump i dalje ima šansu.

Usprkos tome Sportsbet je objavio da je već isplatio 23 milijuna australskih dolara (16,5 milijuna $) oko 100 tisuća ljudi koji su se kladili na demokrata.

„Potpuno smo uvjereni da će Biden završiti u Ovalnom uredu“, objavio je glasnogovornik australske kladionice.


2:09 – Državni tajnik savezne države Georgija Brad Raffensperger rekao je da se u Georgiji treba prebrojati još 149.560 glasova. Biden bi trebao osvojiti oko 100.000 da pobijedi u toj državi.


1:59 – Opet je došlo do promjene u Nevadi koja će tek sutra 18 sati po srednjoeuropskom vremenu objaviti nove rezultate u toj saveznoj državi. Podsjetimo, u Nevadi vodi Joe Biden, a kako država nosi 6 elektora to bi demokratskom kandidatu bilo dovoljno za ukupnu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.


1:55 – Trumpovo vodstvo u saveznoj državi Georgia smanjilo se na 47.000 glasova, a i dalje se obrađuju birački listići iz okruga Fulton u kojem se nalazi i glavni grad države Atlanta. Taj je okrug naklonjeniji demokratima nego republikancima.

Trump sada ima 49,0 posto glasova, a Biden 48,9 posto u Georgiji.


1:30 – Sjeverna Karolina, savezna država potrebna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za sve manje izglednu pobjedu na predsjedničkim izborima, neće ažurirati svoje rezultate do 12. studenoga, prenosi u srijedu NBC.

Sjeverna Karolina, u kojoj Trump prema podacima američkih medija trenutno vodi s 50,1 posto naprema 48,7 posto koliko ima demokrat Joe Biden, svoje rezultate neće ažurirati do 12. studenoga, s „vrlo malo iznimki“, objavila je izborna komisija te savezne države, a prenosi NBC.

U Sjevernoj Karolini trenutno je prebrojeno oko 95 posto glasova, a bez pobjede u toj saveznoj državi nije izgledno da će republikanac ostati američki predsjednik.

Tamošnji dužnosnici objavili su da će trenutni rezultat većinom ostati nepromijenjen idućih osam dana jer većina lokalnih odbora neće prebrojavati prijevremene glasove do održavanja ranije dogovorenih sastanaka.

NBC procjenjuje da se u Sjevernoj Karolini treba prebrojati još 300 tisuća glasova, a tamošnji ishod mogao bi utjecati i na konačnu većinu u Senatu.

U toj utrci trenutno vodi republikanac Thom Tills s 48,7 posto u odnosu na demokrata Cala Cunninghama koji ima 46,9 posto.


1:03 – Trumpov stožer zatražio je obustavu prebrojavanja glasova i u saveznoj državi Georgija, javlja AP. To je, uz Pennsylvaniju i Michigan već treća država u kojoj su zatražili obustavu prebrojavanja glasova, dok su u Wisconsinu zatražili ponovno prebrojavanje glasova.


0:55 – U emisiji “Special Report” na Trumpovoj omiljenoj tv mreži, Fox Newsu, došlo je do prilično neugodne situacije za jednog od Trumpovih suradnika – direktora komunikacija njegove kampanje Tima Murtaugha.

Naime, Murtaugh je od Fox Newsa odlučno tražio da povuče svoje proglašenje Bidena pobjednikom u saveznoj državi Arizoni. Umjesto toga voditelji su u emisiju pozvali čelnika izbornog stožera Fox Newsa koji je objasnio kako su došli do toga da Arizonu proglase za Bidena, a onda je i pomalo posprdno odbio svaku pomisao da Fox News povuče svoju odluku.


0:50 – Joe Biden možda nije proglasio pobjedu, ali zato je već lansirao svoju web stranicu koja se bavi prijenosom vlasti, piše Guardian.

– Amerikanci će odlučiti tko će biti novi predsjednik SAD-a. Glasovi se i dalje broje u nekoliko država diljem zemlje – stoji na početku web stranice buildbackbetter.com.

– Krize s kojima se ova zemlja suočava su ozbiljne – od pandemije do ekonomske recesije, klimatskih promjena i rasne nejednakosti – i naš tranzicijski tim će se nastaviti pripremati punom brzinom za administraciju Biden-Harris kako bismo s efektivnim radom počeli od prvog dana – stoji na stranici.


0:42 – Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru, a ovaj put napao je vlastiti pravni tim.

– Naši odvjetnici su tražili “primjereni pristup” biračkim mjestima, ali što će nam to pomoći? Šteta je već nanesena integritetu našeg sustava i samim predsjedničkim izborima. O tome se treba pričati! – napisao je Trump.


0:30 – Ranije tijekom večeri Trumpov pravni savjetnik i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani održao je u Philadelphiji krajnje bizaran govor u kojem je ustvrdio i da su na izborima možda glasali i “mrtvi, Marsovci, a možda je i Biden sam za sebe glasao 5000 puta”.


0:02 – AP je upravo proglasio Michigan za Bidena. Ta država nosi 16 elektorskih glasova.

Suprotno ranijim najavama, večeras je i Nevada nastavila s brojanjem glasova – riječ je o državi koja nosi 6 elektorskih glasova i u kojoj je Biden trenutno u blagoj prednosti pred Trumpom  – konkretno odnos je 49,3 posto naprema 48,7 posto za Bidena. Ako kandidat demokrata zadrži prednost te osvoji i Nevadu došao bi do 270 elektorskih glasova koliko je potrebno za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.


23:15 – Nakon dizanja tužbi kojima želi zaustaviti prebrojavanje glasova u Michiganu i Pennsylvaniji te jednu kojom traži novo prebrojavanje glasova u Wisconsinu, Donald Trump na Twitteru je samoinicijativno proglasio pobjedu u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini i Michiganu.

U tweetu koji je Twitter označio kao nepouzdan Trump je napisao:

– Mi proglašavamo pobjedu u Pennsylvaniji (koja ne dozvoljava promatrače), Georgiji, Sjevernoj Karolini, a to su sve države u kojima je Trump u velikom vodstvu. Dodatno, proglašavamo pobjedu u državi Michigan u kojoj je bio velik broj potajno bačenih biračkih listića o čemu se naveliko piše.


22:45 – I The New York Times je proglasio pobjedu Bidena u Michiganu. AP još uvijek nije, ali daju prednost od 70.000 glasova Bidenu u toj državi nakon obrađenih 99 posto biračkih mjesta. Michigan inače daje 16 elektora.


22:25 – Joe Biden se obratio javnosti i poručio da još neće proglasiti pobjedu, ali je jasno da pobjeđuje. Biden je poslao poruku ujedinjenja Amerikancima.


22:20 – CNN je proglasio Michigan za Joea Bidena, ali drugi mediji, uključujući Associated Press kojeg uzimamo kao najrelevantniji izvor, to još nisu učinili.


21:24 – Trumpova kampanja je upravo objavila da su sudskim putem zatražili obustava prebrojavanja glasova u saveznoj državi Pennsylvania, piše Guardian.

Njegov stožer također će podići tužbu pred Vrhovnim sudom SAD-a kojom će oporaviti odluku Vrhovnog suda Pennsylvanije da se broje i birački listići koji su poslani na sam dan izbora (a neki od njih će vjerojatno stići kasnije).


20:00 – AP je upravo proglasio Wisconsin za Joe Bidena. Ta država nosi 10 elektora.

Biden je u toj državi osvojio oko 20.000 više glasova od Trumpa – u postocima je to 49,6 posto glasova za Bidena u odnosu na 46 posto za Trumpa.


20:18 – Trumpov stožer najavio je da će obratiti javnosti u 21:30 u Philadelphiji, a novinarima bi se mogao obratiti i njegov pravni savjetnik Rudy Giuliani. Obraćanje javnosti najavio je i Joe Biden, ali nije specificirao kada će to učiniti.


20:02 – Trumpov stožer podigao je tužbu kojom je hitno zatražio obustavu prebrojavanje glasova u saveznoj državi Michigan

– Naša kampanja nije dobila potrebni pristup mnogim lokacijama na kojima se broje glasovi kako bismo mogli promatrati otvaranje listića i prebrojavanje glasova, kako nam jamči zakon države Michigan. Stoga smo podigli tužbu pred sudom u Michiganu da se prebrojavanje zaustavi dok ne dobijemo pristup – rekao je šef Trumpove kampanje Bill Stepien koji je također dodao da Trumpova kampanja želi pregledati i već otvorene i prebrojene listiće kojima “nisu imali potrebni pristup”

Podsjetimo, Biden trenutno vodi u Michiganu s prednošću od oko 48.000 glasova.

Inače, CNN je proglasio državu Wisconsin za Joea Bidena, ali zasad su jedini od većih medija koji je pobjedu u ovoj ključnoj državi dodijelio jednom od kandidata. Associated Press, na čije se procjene oslanjamo u praćenju ovih izbora, još nije proglasio pobjednika u Wisconsinu.


19:32 – AP je proglasio za Trumpa jedan distrikt u Maineu, što znači jedan elektorski glas za predsjednika. Preostala tri elektora iz te države, jedine uz Nebrasku koja dijeli elektore među kandidatima, AP je već ranije dodijelio Bidenu.


19:03 – Šef Trumpove kampanje Bill Stepien rekao je da predsjednik “odmah” planira zahtijevati novo prebrojavanje glasova u saveznoj državi Wisconsin.

U toj državi se u slučaju tijesne utrke u kojoj je razila između kandidata unutar 1 posto glasova. Stepien je rekao:

– Predsjednik je debelo unutar raspona u kojem se može tražiti ponovno prebrojavanje glasova i to će odmah zatražiti. Dobili smo više izvještaja o nepravilnostima na nekim biračkim mjestima u toj državi.


18:40 – Usprkos samouvjerenosti koju su jutros projicirali prema medijima, nisu baš svi članovi Trumpove kampanje optimistični.

– Očito je da smo stjerani u kut – rekao je jedan visoki dužnosnik iz kampanje, a prenosi CNN.

No, ta je osoba ipak istaknula da je Trump i dalje u igri za pobjedu, a više drugih dužnosnika iz Trumpovog stožera reklo je da smatraju kako imaju šanse ako mogu pobijediti u Nevadi i Arizoni (koju je AP već proglasio za Bidena).

Svoje nade baziraju na internoj matematici prema kojoj u tom državama stoje bolje od projekcija prema kojima ih osvaja Biden.


18:32 – Demokratski kandidat Joe Biden vratio se u srijedu kao izgledan favorit za pobjednika američkih izbora na online kladionicama, što je preokret za predsjednika Donalda Trumpa koji je bio favorit tijekom noći.

Istovremeno, Trump nastavlja tiradu na svojem Twitter profilu te je između ostalog napisao da se “glasove za Bidena nalazi sve po svuda – Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu”:

– To je tako tužno za našu zemlju – napisao je Trump.

Nešto kasnije je pak dodao da “oni sve rade da nestane moje vodstvo od 500.000 glasova u Pennsylvaniji, ali i Michiganu. Twitter je tu njegovu objavu označio kao “neprovjerenu”.

Biden je pak prije dva sata na Twitteru napisao da “njegova kampanja neće mirovati dok se ne prebroji svačiji glas”.


18:15 – Državna tajnica u saveznoj državi Michigan Jocelyn Benson poručila je da će ta država prebrojati svaki glasački listić, dok je državni tajnik iz savezne države Georgija Brad Raffensperger kazao da u Georgiji treba prebrojati još 200.000 glasačkih listića. U toj zemlji Trump vodi sa 100.000 glasova razlike.


17:59 – Hrvatski analitičari iznijeli su svoje mišljenje o američkim izborima, a uglavnom su se složili da Biden nije bio “najsretniji izbor” za demokrate. Žarko Puhovski pak smatra da bi Trumpova pobjeda mogla biti pogubna, ali da bi za Hrvatsku bilo bolje da on ostane predsjednik SAD-a.


17:36 – Iz dvaju zaraćenih stožera stižu optimistične najave –  i Trump i Biden vjeruju u svoj trijumf.


17:24 – Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, koji je potvrdio svoje mjesto u senatu na izborima u saveznoj državi Kentucky, poručio je na press konferenciji da “i dalje ne znamo tko je pobijedio na predsjedničkim izborima”.

Ta je izjava suprotna onoj Donalda Trumpa koji je noćas već proglasio pobjedu, iako za to nije imao osnove u broju osvojenih elektora.


17:16 – Guverner savezne države Pennsylvanije, u kojoj brojanje glasova u skladu s najavama ide vrlo sporo, poručio je da “rezultate možda nećemo znati ni danas”

Guverner Tom Wolf na press konferenciji poručio je da elektorski sustav u državi radi i dodao:

“Možda nećemo imati potpune rezultate danas, ali najvažnije je da imamo točne rezultate, čak i ako će prebrojavanje potrajati nešto duže od uobičajenog”, rekao je Wolf.

Pennsylvania je jedna od šest država u kojima su rezultati još neizvjesni. U njoj Trump trenutno vodi s 53,5 posto glasova, ali prednost mu se pomalo topi, kao što su se prethodno istopile u Wisconsinu i Michiganu.

Demokratski guverner pozvao je na strpljenje i naglasio da Pennsylvania namjerava ispuniti obećanje demokracije – da se svaki glas broji.

Pobjedi li u Pennsylvaniji, Joe Biden ima gotovo zajamčen put u Bijelu kuću, ali ako zadrži postojeće vodstvo u Wisconsinu, Nevadi i u Michiganu, pobijedit će i bez nje.


16:10 – Donald Trump se oglasio na svojem Twitter profilu nakon podužeg vremena i još jednom insinuirao da je Bidenov preokret u državama poput Wisconsina i Michigana zapravo izborna prevara.

– Jučer sam vodio, često sa solidnom prednošću, u mnogim ključnim državama u kojima vlast u gotovo svim instancama drže demokrati. Najednom, u jednoj po jednoj, prednost se počela magično smanjivati dok su se počeli brojati iznenadni glasački listići. VRLO ČUDNO, a “anketari” su sve potpuno i povijesno pogriješili – napisao je Trump.

Valja napomenuti da Trumpove insinuacije u “čudna događanja” u ključnim državama nisu potkrijepljena baš nikakvim podacima ili informacijama sa samih biračkih mjesta.

Trump se potom još jednom oglasio na Twitteru:

– Kako to da svaki puta kada broje glasove pristigle poštom oni budu tako razorni u svojim postocima i moći uništavanja – napisao je predsjednik SAD-a.


16:00 – Trump je smanjio razliku u Michiganu, Biden sada vodi samo za 9000 glasova.


15:53 – Amerika istovremeno bira i predstavnike za dva doma Kongresa. Što se tiče Senata, utrka je izjednačena, 47:47. Što se tiče pak Zastupničkog doma, demokrati vode republikance 189 naprema 183.


15:20 – Joe Biden po prvi je put preuzeo vodstvo nad Trumpom u Michiganu.Obrađeno je 94 posto biračkih mjesta, a Biden vodi sa 49.3%, dok je Trump na 49.2%.


14:15 – U četiri države preostalo je još manje od 10 posto glasova za prebrojati: Wisconsinu, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Michiganu. Od te četiri države, Trump drži dobru prednost u Georgiji i Sjevernoj Karolini. U Wisconsinu i Michiganu je borba puno neizvjesnija.

U Michiganu vodi za samo 13.057, a jos se oko 540.000 glasova treba prebrojati. U Wisconsinu vodi za 20.748, a jos je 173.000 listića ostalo za prebrojati.

Nevadi, Pennsylvaniji i Aljaski trebat će puno više vremena da sve prebroje, piše Guardian.


13:58 – Brojanje glasova na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ušlo je u drugi dan i u ovom trenutku ishod glasanja u saveznim državama Georgiji, Michiganu, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji i Wisconsinu nije poznat.

Biden je trenutno u vodstvu u Nevadi i Wisconsinu, a Trump vodi u Georgiji, Michiganu, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji.

U spomenutim se državama glasovi još uvijek broje, neke će države rezultate možda objaviti tijekom srijede, dok će drugima trebati više dana da prebroje sve glasove.

‘(Joe) Biden je favorit, iako tijesni, gotovo svugdje – Pennsylvaniji, Wisconsinu, Michiganu, Arizoni, Nevadi i Georgiji’ – piše novinar New York Timesa na Twitteru.


13:40 – Bidenovo vodstvo u Wisconsinu se povećalo na 21.000 glasova. Ukoliko zadrži vodstvo u Arizoni, Nevadi i Wisconsinu, te preuzme Michigan, doći će do potrebnih 270 elektorskih glasova.


13:15 – Smanjuje se Trumpova prednost u Michiganu. Trump ima 49.4%, a Biden 49.1 posto. Prebrojano je 90 posto glasova, a Trump trenutno ima 12,526 više od Bidena.


13:05 – Nakon 95 posto prebrojanih glasova u Wisconsinu, Biden je i dalje u prednosti sa 49.6% glasova, dok Trump ima 48,9%.


12:55 Glasovi u Georgiji i Nevadi prestali su se brojati. Prebrojavanje će se nastaviti u jutarnjim satima po lokalnom vremenu, no iz Nevade poručuju da osvježene rezultate neće objavljivati do četvrtka prijepodne.


12:36 Joe Biden smanjio je zaostatak za Trumpom u Michiganu. Aktualni predsjednik ondje je kroz cijelu večer uvjerljivo vodio, u jednom trenutku je imao čak 200.000 glasova više, no Biden je sad nakon 83 posto obrađenih glasova smanjio zaostatak na 64.500 glasova.


12:25 Jon Ralston, urednik nezavisnog medija The Nevada Independent, javlja kako je toj saveznoj državi ostalo oko 75 tisuća dopisnih glasova koje treba prebrojati, ali i da bi “Biden trebao dobro proći”.

– Noćas nećemo znati rezultat, napisao je Ralston na Twitteru.

Inače, u Nevadi Biden vodi za oko 8000 glasova ispred Trumpa.


11:42 CNN je objavio da je nakon 85 posto obrađenih glasova u Nevadi Biden u prednosti pred Trumpom za 10-ak tisuća glasova. Pobjeda u Nevadi donosi šest elektorskih glasova.


11:38 Prema pisanju CNN-a obrađeni su svi glasovi iz okruga Milwaukee nakon čega je Biden preuzeo vodstvo u saveznoj državi Wisconsin. Kandidat Demokrata ima tek 7500 glasova više od Trumpa.


11:20 – Utrka za predsjednika SAD-a ušla je u fotofiniš, a trenutačni rezultat je 238-213 za Bidena. Računica je vrlo jednostavna – ako Biden uspije zadržati prednost u Nevadi i Wisconsinu, treba mu još jedna savezna država za pobjedu. A u igri su Sjeverna Karolina, Georgia, Michigan i  Pennsylvania. U tu priču ne ubrajamo Aljasku koja je sigurno Trumpova.

 

image

Joe Biden

Angela Weiss

 


NOVO 11:15 Demokrat Tom Wolf, guverner savezne države Pennsylvanije, na Twitteru je u srijedu rano ujutro otkrio da ih očekuje prebrojavanje još više od milijun dopisnih glasova.

U Pennsylvaniji se Trump i Biden bore za 20 elektorskih glasova, a utrka je iznimno napeta.


10:42 Jedna od saveznih država za koju se s nestrpljenjem očekuju rezultati izbora je Wisconsin. Iako je Trump kroz cijelu večer ondje bio u prednosti, Biden je u samom finišu prebrojavanja prešao u vodstvo! U ovom trenutku je obrađeno 95 posto glasova, a Biden vodi za gotovo 9000 glasova. Wisconsin nosi 10 elektorskih glasova.


10:31 Demonstracije u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država na dan predsjedničkih izbora i u noći nakon bile su uglavnom mirne osim dva incidenta koji su rezultirali s tri uhićenja.

Jedna je osoba uhićena zbog opiranja uhićenju u Washingtonu te remećenja javnog reda i mira na križanju 16. ulice i sjevernozapadnog dijela Ulice K, a još su dvije uhićene nakon nasilnog incidenta na križanju 16. ulice i sjeverozapadnog dijela Ulice I. Te dvije osobe tek trebaju doznati za što ih sve policija tereti.

image

Prosvjedi u Washingtonu

Olivier Douliery


10:24 Situacija u gradovima koji još uvijek nisu predali rezultate izbora je prilično dramatična. Primjerice, u gradskoj vijećnici su upravo predani rezultati izbora za Milwaukee u saveznoj državi Wisconsin, a osobe koje su predale liste napustile su vijećnicu pod policijskom pratnjom.

CNN javlja da se rezultati upravo obrađuju i da će kroz pola sata biti poznati i mogli bi itekako utjecati na konačni ishod izbora u Wisconsinu.


9:38 U Philadelphiji i Pittsburghu, dvjema snažnim utvrdama Demokrata u Pennsylvaniji, brojanje glasova još uvijek traje, a priopćeno je da do jutarnjih sati po lokalnom vremenu neće biti objave rezultata u tim gradovima.

Rezultat izbora u Pennsylvaniji vrlo će vjerojatno biti ključan za Joea Bidena jer bi bez pobjede u toj saveznoj državi teško mogao do predsjedničkog mandata.

Brojanje glasova u Pennsylvaniji traje duže jer republikanska administracija u toj saveznoj državi nije dopustila prebrojavanje dopisnih glasova prije izbornog dana.

Pobjeda u Pennsylvaniji donosi 20 glasova elektora.


9:09 Biden je osvojio još dva elektorska glasa iz savezne države Maine. Biden je ukupno u Maineu osvojio tri elektorska glasa.


8:59 – Biden je osvojio saveznu državu Arizonu  i osvojio 11 elektorskih glasova. Postao je drugi demokratski predsjednički kandidat od 1948. tu inače republikansku utvrdu.


8:24 Donald Trump se iz Bijele kuće obraća javnosti.

– Bili smo spremni za proslavu pobjede, ljudi su u rekordnom broju izašli na birališta. Pobijedili smo u Floridi, Ohiju, Teksasu… Pobijedili smo i u Georgiji, ne mogu nas sustići. Pobjeđujemo i u Sjevernoj Carolini, rekao je Trump u obraćanju javnosti.

– Uvjerljivo vodimo u Pennsylvaniji i Michiganu, a u prednosti smo i u Wisconsinu. Imamo tako veliku noć, rekao je Trump koji je potom ponovio svoje sumnje u legalnost izbornog procesa.

– Ovo je prevara američke javnosti. Ovo je sramota za našu naciju, rekao je Trump.

Trump je rekao da će ići na Vrhovni sud kako bi se zaustavilo prebrojavanje dopisnih glasova.

– Ovo je jako tužan trenutak. Pobijedit ćemo, a što se mene tiče, pobijedili smo, rekao je aktualni predsjednik.


7:55 Druga savezna država koja se ne vodi pravilom ‘pobjednik uzima sve’ je Maine. I upravo je ondje potvrđen jedan elektorski glas za Joea Bidena.


7:37 AP je potvrdio jedan Bidenov glas u Nebraski. Ostala četiri osvaja Trump.


7:36 Josh Shapiro, državni odvjetnik Pennsylavnije, savjetovao je Amerikancima “da se naspavaju”. Naime, u toj saveznoj državi, jednoj od ključnih za ishod ovih predsjedničkih izbora, prebrojavanje glasova će potrajati.

– Naspavajte se svi. Izborni dan je prošao glatko. Glasalo se. Vaši lokalni izborni dužnosnici rade na prebrojavanju glasova. Kao što smo govorili mjesecima: ovi izbori će biti gotovi kada se prebroje svi glasovi. Ostanite mirni, objavio je na Twitteru.


7:35 Ako se doista pokaže da je Biden osvojio jedan glas u Nebraski, to bi se moglo pokazati ključnim ako ne uspije pobijediti u Pennsylvaniji, analizira Guardian.


7:28 Joe Biden osvaja jedan elektorski glas u Nebraski, javljaju CNN i Fox News. Nebraska je jedna od samo dvije savezne države koje nemaju pravilo ‘pobjednik uzima sve’ kad je u pitanju osvajanje elektorskih glasova. Trump je ranije osvojio ostala četiri elektorska glasa u Nebraski.


7:06 AP je proglasio Trumpovu pobjedu u Teksasu!


7:00 Donald Trump najavio je obraćanje javnosti, ali je preko Twittera poslao poruku koja zabrinjava.


NOVO – 6:42 Demokratski kandidat Joe Biden upravo se obratio javnosti. Uvjeren je u pobjedu na izborima, a svoje je pristaše pozvao da ostanu strpljivi dok se svaki glas ne obradi.

– Nije ni na meni ni na Trumpu da proglašavamo pobjedu. Ta je odluka na američkim građanima, poručio je Biden.

– Osvojit ćemo ovo!, optimistično je poručio Biden.

 


6:38 Postoji mogućnost da danas nećemo imati pojbednika američkih izbora jer u čak tri ključne države danas neće biti rezultata.


6:35 AP je Donalda Trumpa proglasio pobjednikom u jednoj od ključnih saveznih država – Floridi! Aktualni predsjednik dobiva 29 elektorskih glasova.

Pobjeda na Floridi bila je imperativ za Donalda Trumpa. Da je ta savezna država otišla u Bidenove ruke, sudbina aktualnog predsjednika na izborima bila bi zapečaćena.


6:23 Donald Trump pobjednik je i u Iowi, javlja AP. To je još jedna savezna država koju je Trump uspio ‘obraniti’, što u prijevodu znači da ključ pobjede leži u Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji.


6:22 AP proglašava Trumpa pobjednikom i u Montani. Aktualni predsjednik osvaja još 3 elektorska glasa.


6:21 Predsjednik Donald Trump osvaja Ohio i 18 elektorskih glasova iz te savezne države, javlja AP. Ovo je super-važna pobjeda za aktualnog predsjednika, sve procjene uoči izbora su bile da Trump ne može dobiti novi mandat bez Ohija. Na početku brojanja glasova situacija nije izgledala obećavajuće za Trumpa, ali što je noć išla dalje, tako je i broj glasova za predsjednika rastao.


6:16 Joe Biden pobjeđuje u Minnesoti, javlja AP. Time je kandidat Demokrata za predsjednika osvojio novih 10 elektorskih glasova.


6:12 Trumpovi savjetnici ogorčeni su zbog činjenice da je Fox News Bidena već proglasio pobjednikom u Arizoni.

– Riječi ne mogu opisati našu ljutnju, rekao je jedan od predsjednikovih savjetnika, prenosi CNN-ov reporter Jim Acosta.

AP još uvijek nije proglasio pobjednika u Arizoni.


6:08 AP je proglasio Bidena pobjednikom na Havajima čime osvaja 4 elektorska glasa.


6:05 I CNN  je proglasio Trumpovu pobjedu u Ohiju koja nosi 18 elektorskih glasova.


5.58 Fox News proglasio je Trumpove pobjede u Teksasu i Ohiju. Zasad su oni jedini koji su elektore tih država pribrojili aktualnom predsjedniku, ali sve ukazuje na to da su njihove projekcije točne.


NOVO 5:55 The Wall Street Journal piše kako svi Trumpovi putevi prema 270 elektorskih glasova vode preko Floride. Ako aktualni predsjednik osvoji spomenutu saveznu državu i Ohio, Bidenove nade ovisit će o rezultatima u Wisconsinu.


5:31 Fox News jedini je zasad proglasio Bidenovu pobjedu u Arizoni, ali i Trumpov trijumf na Floridi. Ova objava nije najbolje sjela Trumpovom tipu koji smatra da je još prerano za proglašenje rezultata u Arizoni.

Eventualna Bidenova pobjeda u Arizoni daje mu nekoliko prilika da pobijedi na izborima jer si može priuštiti da izgubi Pennsylvaniju sve dok ostvari pobjede u nizu drugih saveznih država poput Michigana, Wisconsina, Nebraske i Mainea.


5:28 Prema navodima službenika izborne komisije, u Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji se danas neće proglasiti pobjednik.


05:08 – Trump je prema AP-u osvojio saveznu državu Utah i njenih 6 elektorskih glasova.


05:00 – AP je proglasio pobjedu Bidena u Kaliforniji (55 elektorskih glasova), Oregonu (7), Washingtonu (12). Trump je pak, po AP-u, dobio Idaho i njegova 4 elektorska glasa.


04:55 – AP je proglasio New Hampshire za Bidena, a ta država nosi 4 elektorska glasa.


04:42 – Trump vodi i u državama “Rust belta” koje su prije četiri godine bile ključne u njegovoj pobjedi nad Hillary Clinton – Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji.


04:34 – AP je proglasio Trumpa pobjednikom u Missouriju koji nosi 10 elektorskih glasova.

Biden se pak dobro drži u Arizoni gdje nakon 73 posto prebrojanih biračkih mjesta vodi s 53,7 posto ispred Trumpa koji ima 45 posto glasova zasad.


04:24 – Prema podacima koji trenutno stižu, Biden nema razloga za zadovoljstvo. Naime, u Floridi i Georgiji stoji osjetno lošije nego u anketama, a obje države bi mu, u slučaju pobjede tamo, omogućile jednostavan put do 270 ili više elektora.

Prema anketama Biden je u Floridi vodio od 2 do 5 posto, a nakon 91 posto prebrojanih biračkih mjesta Trump vodi s 51 naprema 48 posto. U Georgiji, koja se vodila kao izjednačena, Trump nakon 54 posto prebrojanih glasova vodi s 56 naprema 43 posto.


04:16 – Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham obranio je svoje mjesto u Senatu protiv demokrata Jaimea Harrisona koji je skupio čak 57 milijuna dolara u svojoj kampanji. U Zastupničkom domu Kongresa mjesto je obranila i demokratkinja Ilhan Omar, a u Zastupnički dom ušao je i 25-godišnji republikanac Madison Cawthorne.

Nadalje, u Zastupnički dom ušla je i otvorena pobornica teorije zavjere, republikanka QAnon Marjorie Taylor Greene. Svoje mjesto je pak u Zastupničkom domu obranila demokratkinja Alexandra Ocasio-Cortez (AOC).


04:00 – AP je Kansas proglasio za Trumpa. Ta država nosi 6 elektorskih glasova.


03:57 –  Trump ne samo da je preuzeo vodstvo u Ohiju, nego ga i povećava. Sada je razlika veća od 110.000 glasova za Trumpa.


03:53 – Bloomberg je prenio da kladionice sada listaju Trumpa kao favorita za pobjedu na američkim izborima.


03:48 – Reporterka New York Timesa javlja da se u Bijeloj kući gdje Trump prati rezultate okupilo se nekoliko stotina gostiju, a gleda se isključivo Fox News.


03:38 – AP je proglasio Bidena pobjednikom u Coloradu koji nosi 9 elektorskih glasova.


03:30 –  AP je proglasio, očekivano, da Biden osvaja Distrikt Colombia u kojem se nalazi glavni grad Washington D.C.


03:24 – AP je povukao dva okruga u Nebraski koje je ranije proglasio za Trumpa i sada ih vode kao neodlučene.


03:17 – Trump je preuzeo vodstvo u Teksasu, ali utrka je iznimno tijesna.


03:13 – Fox News javlja da je John Hickenlooper, demokratski kandidat za Senat u državi Colorado, pobijedio republikanskog kandidata i aktualnog senatora Coryja Gardnera. To je prvo mjesto u Senatu koje su večeras okrenuli demokrati, ako to naprave još dva puta i ne izgube ni jedno svoje mjesto, imat će većinu u Senatu.

Prema dosadašnjim podacima AP-a demokrati imaju dobre izglede da osvoje većinu u Senatu.


03:03 – Zatvorena su birališta u 14 država. AP je za Trumpa proglasio Wyoming (3 elektorska glasa), Sjeverfna Dakota (3) i Južna Dakota (3), svih pet okruga u Nebraski (5), Louisiana (8).

Za Bidena su New York (29) i New Mexico (5).


02:54 – AP je proglasio Trumpa pobjednikom u Indiani koja nosi 11 elektorskih glasova.


02:45 – Prema dosadašnjim rezultatima Biden vodi u Teksasu – za slučaj da tamo zaista pobijedi to bi bio dramatičan obrat koji bi demokratskog kandidata odveo bliže pobjedi.


02:38 – Prema AP-u Trump vodi u Ohiju i Sjevernoj Karolini. Ako Biden zaista i osvoji Ohio, Trumpov put prema pobjedi bit će gotovo nemoguć, ističu analitičari. No, prebrojano je tek nešto više od 50 posto biračkih mjesta tako da je zaista teško prognozirati pobjednika.


02:32 – AP je proglasio Arkansas za Trumpa. Ta država nosi 6 elektorskih glasova.


02:30 – Trump vodi na Floridi s prednošću od 230.000 glasova, čini se da Biden ima zaista minimalne šanse da preokrene zaostatak.


02:12 – Trump stvara sve veću prednost u Floridi, nakon prebrojanih više od 10,1 milijun glasova vodi sa skoro 160.000 glasova.

Mitch McConnell, dosadašnji lider republikanske većine u Senatu potvrdio je još jedan mandat kao senator iz savezne države Kentucky.


02:04 – AP je upravo proglasio pobjede u nizu država. Za Trumpa je proglasio Oklahomu (7 elektorskih glasova), Tennessee (11), Mississippi (6), Alabamu (9). Za Bidena su proglasili Illinois (20 elektorskih glasova), Maryland (10), Delaware (3), New Jerseya (14), Connecticut (7), Rhode Island (4), Massachusetts (11).


01:58 – AP je proglasio Južnu Karolinu za Trumpa. Ta država nosi 9 elektorskih glasova. Prema AP-u, Trump je upravo preuzeo vodstvo na Floridi, razlika je manja od 20.000 glasova.


01:50 – The New York Times trenutno Trumpu daje 95 posto izgleda da će osvojiti Floridu, jednu od ključnih država na ovim izborima koja nosi čak 29 elektorskih glasova. Prema AP-u razlika između dva kandidata je trenutno minimalna, s 40.000 glasova više za Bidena. Prebrojano ih je više od 9,5 milijuna.


01:42 – Biden i dalje vodi na Floridi s 50,4 naprema 48,7 posto glasova, a prebrojano ih je više od 9,2 milijuna.


01:37 – AP je proglasio pobjedu Bidena u Virginiji koja nosi 13 elektorskih glasova. Ta se pobjeda za Bidena i očekivala.


01:35 – Vodi se tijesna utrka za Floridu u kojoj Biden i dalje vodi s 50 naprema 49 posto, prema AP-u. Prebrojano je više od 7,8 milijuna glasova.


01:30 – Zatvaraju se birališta u još nekoliko država – Ohiju, Sjevernoj Karolini i Zapadnoj Virginiji.

AP je pak proglasio pobjedu Trumpa u Zapadnoj Virginiji koja donosi 5 elektora.


01:28 – Prema AP-u Biden na Floridi i dalje vodi s 50 posto glasova naprema 49 posto za Trumpa, a prebrojano je više od 6,7 milijuna glasova.


01:21 – Biden je trenutno preuzeo vodstvo na Floridi s 51,1 posto naprema 48,0 posto glasova za Trumpa, prema CNN-u. Prebrojano je skoro 4 milijuna glasova.


01:03 – Prema prvim rezultatima s Floride Trump osvaja 55,8 posto glasova, a Biden 43,3 posto glasova. Florida se smatra jednom od ključnih država koje bi mogle odlučiti ukupni rezultat izbora.

Prema AP-u Biden pak osvaja Vermont i njegova 3 elektorska glasa.


01:00 – Portal Axios je ukratko razradio tri scenarija za razvoj ovih izbora, a jedan od njih je doslovno iz “noćne more”.


01:02 – Prema procjenama CNN-a Trump osvaja 11 elektorskih glasova Indiane. AP pak javlja da je Trump odnio i pobjedu u Kentuckyju te tamo osvaja 8 elektorskih glasova. Trenutni rezultat u elektorima je Trump 19 – Biden 0.


00:54 – Prema najnovijim rezultatima Trump vodi u Kentuckyju  s 49,4 posto glasova naprema 49,0 posto za Bidena. No, predsjednik zato u Indiani uvjerljivo vodi s 62,9 posto glasova naprema 35,1 za Bidena.


00:48 – Republikanski nacionalni komitet prebacio je svoj izborni stožer iz centra Wsahington D.C.-a  zbog straha od izbijanja nemira, javlja portal Axios. Nije poznato gdje će stožer biti.


00:45 – Sedam saveznih država u istočnom dijelu SAD-a zatvorit će svoja birališta u jedan sat po srednjoeuropskom vremenu, kad se i očekuje objava prvih projekcija o utrci između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Indiana, Kentucky, Florida, Georgia, Južna Karolina, Virginia i Vermont prvih je sedam država koje zatvaraju birališta.

Prema predviđanjima, Donald Trump će bez problema osvojiti Indianu, Kentucky i Južnu Karolinu, a Biden Virginiju i Vermont.

Florida i Georgia dvije su države iz kategorije neizvjesnih pa se vjerojatno u njima pobjednik neće predviđati odmah.

Trideset minuta kasnije birališta se zatvaraju u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiu, a u dva sata po srednjoeuropskom vremenu glasanje će završiti u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania.

Do pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena će biti sva birališta osim na Aljasci.

Amerikanci danas osim predsjednika biraju i 35 senatora i cijeli saziv Zastupničkog doma.

Ekonomija i pandemija koronavirusa najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača koji su u utorak glasali na predsjedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Research 30 posto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 posto pandemiju koronavirusa, prenio je Reuters.

Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju “vrlo loše”, odnosno da se zemlja nije na dobar način suočila s pandemijom.

Pandemija je odnijela više od 230.000 života u SAD-u, gdje je zaraza potvrđena kod više od 9,4 milijuna ljudi.

Polovica birača kaže da im je važnije da se suzbije epidemija, čak i ako to šteti ekonomiji.

Birači su u utorak, ali i prethodnih dana glasanjem unaprijed, odlučivali hoće li predsjednik SAD-a Donald Trump ostati još četiri godine u Bijeloj kući ili će ga zamijeniti kandidat Demokratske stranke Joe Biden.

Unaprijed je glasalo više od 100 milijuna ljudi, što je 72 posto ukupne izlaznosti na prethodnim izborima 2016. godine.

Izlazne ankete se zasnivaju na ispitivanju birača po izlasku s biračkog mjesta.


00:38 – Pristižu novi rezltati iz Kentuckyja. Nakon 10 posto prebrojenih glasova, Biden vodi s 55,3 posto glasova, dok Trump ima 43,1 posto glasova.

Nakon tri posto prebrojenih glasova u Indiani, Trump vodi s 68,1 posto, a Biden ima 30,2 posto glasova.


00:29 ​​- Nakon prvih rezultata na Twitteru se oglasio Donald Trump.

– Stojimo dobro diljem zemlje. Hvala vam – napisao je Trump.


00:16 – Stigli su prvi rezultati iz savezne države Indiane, Trump nakon nešto više od 7000 prebrojanih glasova vodi s 68,3 posto glasova naprema 29,7 posto Bidena.

Riječ je o krajnje malom uzorku iz države u kojoj se očekuje pobjeda Trumpa. Indiana je ujedno i država iz koje dolazi njegov potpredsjednik Mike Pence.

Stigli su i prvi rezultati iz Kentuckyja, a također se radi o manjem uzorku iz države za koju je gotovo sigurno da će u njoj pobijediti Donald Trump. Nakon 45 tisuća prebrojanih glasova Trump vodi s čak 65,7 posto glasova, dok je Biden bio izbor za 32,7  posto birača.


00:12 – Prve izlazne ankete pokazale su koji su prioriteti birača, a prema tome Trump ima razloga za zadovoljstvo.


00:00 – Zatvorila su se neka birališta u Indiani i Kentuckyju, a uskoro se očekuju i prvi rezultati.

Sat vremena kasnije zatvara se većina birališta u Floridi, jednoj od ključnih država za pobjedu na izborima, ali i Sjevernoj Karolini, Virginiji i Georgiji.

Očekuje se da bi glasovi u Floridi mogli biti relativno brzo prebrojani budući da se glasovi tamo broje već danima.


23:48 – Predsjednik SAD-a Donald Trump pratit će rezultate izbora u Istočnom krilu Bijele kuće, a s njim će biti bliski suradnici, savjetnici i članovi obitelji, piše CNN.

Direktorica komunikacija za Bijelu kuću Alyssa Farah kaže da je Trump “dobro raspoložen”.


23:35 – Stigli su i prvi rezultati iz Amerike – naime, prebrojani su glasovi iz dvaju zaselaka u New Hampshireu. U jednom je dominirao Biden, u drugom Trump.


23:18 – Glasanje u SAD-u bliži se kraju, a američki mediji već su počeli objavljivati izlazne ankete. No, nemojte da vas to zavara jer se ne radi o projekcijama rezultata za savezne države, nego o istraživanju stavova birača u pogledu određeni pitanja poput toga je li predsjednik Trump dobro reagirao na pandemiju koronavirusa.

Kao ključnu stvar kojom se vode prilikom glasanja na izborima najviše anketiranih birača, njih čak 34 posto, navelo je ekonomiju. Dosad su birači u anketama preferirali Trumpa nad Bidenom kad se postavljalo pitanje tko je kompetentniji za vođenje ekonomije.

Prijavljene su i neke nepravilnosti na izborima, poput navodnih poruka biračima u nekoliko saveznih država u kojima se starijim osobama poručuje da ne izlaze na izbore. FBI te navode istražuje.

Nadalje, objava prvih rezultata u Sjevernoj Karolini, potencijalnoj “swing državi” bit će odgođena za 45 minuta zbog toga što se na četiri lokacije jutros kasnilo s otvaranjem biračkih mjesta.

Trump i Biden iskoristili su dan izbora da upute zadnje poruke svojim biračima da glasaju – Trump je bio u Arlingtonu, Virginia, dok je Biden otišao u svoj rodni grad – Scranton u Pennsylvaniji.

Budući da je već prije samog izbornog dana glasalo 101,1 milijun Amerikanaca, mnogi očekuju rekordnu izlaznost na izborima u proteklih stotinjak godina.


23:15 – Novinar Jutarnjeg lista Inoslav Bešker piše da bi američka politička nacija nakon izbora mogla biti razderanija nego ikada prije.


23:14 –  Lidere država diljem svijeta muči pitanje kada čestitati pobjedniku američkih izbora. Bivši predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker za njih ima koristan savjet.


22:15 – Samo dvojica anketara najavljuju drugi mandat Donalda Trumpa, a jedan od njih je prije četiri godine rezultat pogodio ‘u elektora‘.


20:35 – Najavni tekst

Amerikanci su kao skupina kreirana na protestantskim osnovama skloni štednji. I zato kod njima nema izbora svako malo, nacionalni, pa predsjednički, pa regionalni, lokalni. Svake četiri godine se bira predsjednik, to su veliki izbori.

Tad se bira i cijeli Zastupnički dom Kongresa (donji dom), u kojem je 435 zastupnika i trećina Senata (100 članova), njih 35. Na polovici predsjedničkog mandata se opet bira Zastupnički dom i dio Senata.

Iz čega je jasno vidljivo da u američkom parlamentarnom sustavu Senat ipak ima, u određenoj mjeri, veću važnost od Zastupničkog doma.

Svaka savezna država daje dva senatora, bez obzira na veličinu, dok broj zastupnika ovisi o broju stanovnika. Mandat senatora je šest godina, triput više od zastupnika.

Sustav je zamišljen tako da se Zastupnički dom i Senat dogovaraju o svakom zakonu i traže konsenzus, ali Senat ima određene ovlasti koje zastupnici nemaju, primjerice oni potvrđuju suca/sutkinju Vrhovnog suda, u tome zastupnici ne igraju nikakvu ulogu.

Idealna je situacija da stranka osvoji sve tri ključne točke vlasti, mjesto predsjednika, Zastupnički dom i Senat. To je imao Barack Obama u prve dvije godine svog mandata, kao i Donald Trump.

Lošija situacija, ali i dalje povoljna za stranku je kontrola nad predsjedništvom i Senatom, što je Trump imao druge dvije godine svog mandata (pa je mogao imenovati novu sutkinju u Vrhovni sud i to po brzinskom postupku).

Lošija je opcija kad predsjednik ima samo Zastupnički dom jer mu tada opozicija u Senatu može blokirati većinu zakonskih inicijativa. Najgora, gotovo blokada, je predsjednik bez ijednog kongresnog doma.

Popunjavanje mjesta

U utorak postoji samo jedna poznata poznanica: demokrati će sačuvati Zastupnički dom. Što je pokazatelj da većina stanovništva daje podršku toj političkoj opciji. Situacija na izborima je zbog toga izuzetno zanimljiva i neizvjesna gotovo kao i predsjednička.

Dosad su republikanci ima senatsku većinu 53:47. Na izborima je čak 35 senatorskih mjesta zbog specijalnih izbora u Arizoni i Georgiji. Naime, John McCain je 2016. godine osvojio senatsko mjesto, ali je tijekom mandata umro i sada se to mjesto popunjava. Velike izglede za pobjedu ima demokrat Mark Kelly, bivši astronaut. U Georgiji se pobjednik iz 2016. godine povukao zbog zdravstvenih razloga.

Republikanci brane 23 senatorska mjesta, a demokrati 12. I stoga se procjenjuje da demokrati imaju veliku šansu osvojiti Senat: dovoljno je da oni sačuvaju svojih 12, a da republikanci izgube tri mjesta. Tada bi bili izjednačeni, a u tom slučaju odlučuje glas potpredsjednika – potpredsjednice Kamale Harris ako pobijedi Joe Biden.

Associated Press prenosi kako će ishod biti tjedan u Sjevernoj Karolini, gdje bi republikanci mogli izgubiti, a situacija nije sigurna niti na Aljasci. U Južnoj Karolini je na teškim mukama Lindsey Graham, senator koji je bio veliki Trumpov protivnik dok je John McCain bio živ, a zatim se pretvorio u jednog od najgorljivijih “trumpoida”. Birači mu tu preobrazbu ne opraštaju tako lako.

Sivi vukovi

Ne stoji sjajno ni Susan Collins u Maineu iako je jedina glasala protiv imenovanja Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda. Upravo taj trenutak, glas za brzinsko popunjavanje Vrhovnog suda, navode američki izvori kako ključni trenutak koji bi mogao okrenuti klatno, kad je riječ o izborima za Senat, u korist demokrata.

Ako Trump i pobijedi, bez ikakvog utjecaja na Kongres bit će gotovo bespomoćan. Što je izuzetno loše jer otvara veliki prostor njegovom samovoljnom ponašanju, vladanju predsjedničkim uredbama i sličnim manevrima.

Bira se i 11 guvernera za koje smo tijekom javnozdravstvene krize vidjeli da mogu vrlo široko koristiti svoje ovlasti. A bira se i 5000 zastupnika u parlamentima saveznih država.

Na biračkim će listićima biti i razne druge teme važne za lokalnu zajednicu. U Mississippiju će odlučivati prihvaćaju li novu zastavu, bez konfederacijskih simbola, u Rhode Islandu će opet (2010. nije prošlo) glasati o promjeni službenog imena “Država Rhode Island i Plantaže Providence” koje ima robovlasničke konotacije. U Kaliforniji će odgovarati na pitanje jesu li vozači Ubera i Lyfta zaposlenici ili samostalni radnici?

Tu su još i pitanja poput prava na plaćeno bolovanje, dok će u Koloradu birači odlučivati treba li vratiti sive vukove koji su odande nestali još 1940-ih godina. Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe već je redovito pitanje, ove godine u Arizoni, Montani, New Jerseyu i Južnoj Dakoti.

U Oregonu će birači odlučiti mogu li se neke halucinogene gljive koristiti za liječenje mentalnih bolesti kao što je depresija, a birači u Washingtonu (saveznoj državi) mogli bi dekriminalizirati njihovo korištenje.

Stanovnici Louisiane mogli bi potvrditi amandman na ustav svoje države koji glasi: “Da bi se zaštitilo ljudski život, ništa u ovom ustavu ne može se tumačiti kao da omogućuje ili štiti pravo na pobačaj ili nameće financiranje pobačaja”. Ta država tzv. Biblijskog pojasa priprema se za mogući preokret u Vrhovnom sudu SAD-a, koji je 1973. odlučio da Amerikanke imaju pravo na pobačaj, poznat kao slučaj Roe vs Wade.


Kako se bira američki predsjednik?

Za razliku od gradonačelnika, guvernera, zastupnika i senatora, koje građani biraju direktno, predsjednik SAD-a bira se indirektno.

Naime, glasajući za svog predsjedničkog kandidata, građani zapravo glasaju za elektore koji potom u prosincu biraju predsjednika SAD-a. Drugi članak američkog Ustava definira broj elektora koji je namijenjen svakoj pojedinoj saveznoj državi s obzirom na broj njezinih stanovnika prema posljednjem popisu.

Ukupni broj elektora u svakoj saveznoj državi odgovara zbroju njihovih izaslanika u američkom Kongresu. Kalifornija kao najmnogoljudnija savezna država ima 55 elektora (53 zastupnika i dva senatora), dok ih Aljaska, Montana, Wyoming i Delaware kao najslabije naseljene države imaju samo tri (jedan zastupnik i dva senatora).

Od 1964. godine o izboru predsjednika odlučuje ukupno 538 elektora, što također odgovara zbroju 435 delegata Zastupničkog doma, 100 senatora i tri elektora iz Washingtona D.C. koji nema status savezne države, a time nema ni izaslanike u Kongresu. Kandidat koji osvoji najmanje 270 elektorskih glasova postaje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Valja napomenuti da se u 48 od ukupno 50 saveznih država elektori moraju voditi maksimom apsolutnog pobjednika. Kandidat koji osvoji 50 posto plus jedan glas, tako, osvaja apsolutni broj elektora namijenjen toj saveznoj državi. Upravo zato su izuzetno važni elektori u tzv. swing saveznim državama, osobito onima koje imaju velik broj elektora (Florida, Ohio i Pennsylvania).

Ponekad se može dogoditi da jedan kandidat osvoji veći broj tzv. popularnih glasova, ali ne uspije osvojiti potrebni broj elektora zbog čega izgubi izbore. Upravo to se dogodilo 2016. Hillary Clinton koja je osvojila čak tri milijuna glasova više od svog protukandidata Donalda Trumpa, ali i Alu Goreu 2000. kada je zbog samo nekoliko stotina glasova razlike na Floridi izgubio utrku za Bijelu kuću.

Glavni kritičari elektorskog koledža kao metode biranja predsjednika SAD-a upozoravaju da se na taj način favoriziraju države s puno elektorskih glasova. Teoretski, moguće je osvojiti samo 12 od ukupno 50 saveznih država i pobijediti na izborima, ali se to nikad nije dogodilo.

S druge strane, apologeti elektorskog načina biranja predsjednika tvrde da se tom metodom poštuje stroga federalizacija zemlje, ali i uvažava mišljenje malih saveznih država poput Rhode Islanda, Vermonta, Kansasa i Iowe, čije bi interese bilo koji drugi sustav biranja u potpunosti zanemario.

Što su “plave” države?

Savezne države koje već nekoliko uzastopnih izbornih ciklusa glasaju za Demokratsku stranku najčešće se zovu “plavim” državama. Kalifornija, New York, Washington, Oregon i Massachusetts samo su neki od primjera.

Što su “crvene” države?

Savezne države koje već nekoliko uzastopnih izbornih ciklusa glasaju za Republikansku stranku zovu se “crvenim” državama. Mississippi, Alabama, Idaho, Wyoming, Kansas i Oklahoma samo su neki od takvih primjera.

Što su “swing” države?

Savezne države koje iz ciklusa u ciklus mijenjaju stranačku preferenciju, tj. u kojima obje stranke imaju jednaku šansu osvojiti ukupni broj elektora, nazivaju se “swing” državama. Najpoznatiji primjeri “swing” saveznih država su Florida (29), Ohio i Pennsylvania, ali će se ove godine najveća bitka za elektore voditi i u državama poput Teksasa (38), Arizone, Colorada, Wisconsina, Michigana, Južne Karoline i Georgije.

Bira li se 3. studenoga samo predsjednik?

Ne. Unatoč tome što su predsjednički kandidati zaplijenili svu pozornost svjetskih medija, građani koji 3. studenoga izađu na izbore birat će i novi sastav cijeloga Zastupničkog doma koji broji 435 delegata, ali i trećinu Senata, tj. 33 senatora.

O sastavu Zastupničkog doma, u kojem od 2018. godine većinu imaju demokrati na čelu s Nancy Pelosi, Amerikanci odlučuju svake dvije godine. S druge strane, senatore, izaslanike gornjeg doma američkog Kongresa, građani biraju svakih šest godina, ali u fazama, tako da se u svakom izbornom ciklusu odlučuje o trećini tog tijela.

Kada će se znati rezultati?

Donald Trump je 2016. pobjednički govor održao u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu. No, ove godine zbog povećanog korištenja dopisnog glasanja, do kojeg će doći zbog pandemije koronavirusa, nije realno očekivati da će se rezultati saznati tijekom izborne noći. Većina političkih analitičara najavljuje da bi se konačni rezultati predsjedničkih izbora mogli saznati tek krajem studenoga.

Tko se može kandidirati za američkog predsjednika?

Prema Ustavu SAD-a, svaki američki državljanin stariji od 35 godina koji je u SAD-u živio najmanje 14 godina može se kandidirati za Bijelu kuću.

Predsjednički izbori u SAD-u održavaju se svake četiri godine, a iako to nije definirano Ustavom, kandidati zbog logistike i financiranja najčešće traže podršku jedne od dvije vodeće stranke. Predsjednički kandidati biraju se na stranačkim predizborima, a pobjednici nominaciju stranke prihvaćaju na stranačkim konvencijama koje se najčešće održavaju tijekom ljetnih mjeseci.

Tko može glasati?

Američki državljani stariji od 18 godina koji su se pravodobno registrirali za sudjelovanje na predsjedničkim izborima. U SAD-u je trenutačno više od 224 milijuna građana koji 3. studenoga mogu iskoristiti svoje pravo glasa.

Međutim, statistika dokazuje da u prosjeku samo 60 posto Amerikanaca ispuni svoju građansku dužnost tijekom predsjedničkih izbora. Još manje ih sudjeluje na izborima za Zastupnički dom koji se održavaju svake dvije godine.

Istraživanje Pew istraživačkog centra iz siječnja 2019. godine najavilo je da će biračko tijelo na izborima 2020. biti najrazličitije i najmlađe u povijesti američke demokracije. Čak deset posto birača pripadat će tzv. generaciji Z (dobna skupina od 18 do 23), a manjine će činiti trećinu ukupnoga biračkog tijela, što je najviše u povijesti SAD-a.

Kada se održavaju izbori?

Točni termin održavanja američkih izbora možda nije ustavno definiran, ali je Kongres davne 1945. donio zakon kojim je “prvi utorak nakon prvog ponedjeljka u studenome” u izbornim godinama rezerviran za političku participaciju građana s pravom glasa.

Početak studenoga odabran je kao optimalni termin održavanja izbora zbog nekoliko povijesnih razloga. Naime, kako se većina stanovnika s pravom glasa u 19. stoljeću bavila poljoprivredom, početkom studenoga nije bilo neodgodivih obveza oko obrade polja jer se posljednja sjetva odradila tijekom listopada.

Istodobno, početkom studenoga još uvijek nije bilo suviše hladno za dug, ponekad čak i višednevni put do biračkih mjesta na koja bi se građani najčešće zaputili još u ponedjeljak, nakon što su u nedjelju sudjelovali u bogoslužju.