[ad_1]

Vlada Sjeverne Makedonije raspisala je za 5. srpnja parlamentarne izbore koji su se trebali održati ranije, ali su odgođeni zbog epidemije koronavirusa, što osporava desna oporba pozivajući se na porast broja zaraženih u toj malenoj balkanskoj zemlji.

U Sjevernoj Makedoniji vlast već šest mjeseci obnaša tehnička vlada koja obavlja tekuće poslove nakon raspuštanja parlamenta i ostavke bivšeg socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva u siječnju.

Parlamentarni izbori su se trebali održati 12. travnja, ali su odgođeni zbog zdravstvene krize. Od tada se stranke svađaju oko datuma izbora.

Socijaldemokrati (SDSM) koji ističu da zemlja odavno nema pravih institucija, žele izbore što prije. Desna oporba (VMRO-DPMNE) to ne želi zbog pogoršanja stanja epidemije covida-19 koja se prije tri tjedna ponovo razmahala.

“Nijedna demokratska zemlja ne može si dopustiti da tako dugo bude bez parlamenta”, rekla je zamjenica predsjednika vlade Radmila Sekerinska u srijedu navečer.

“Odluka o vremenu održavanja izbora nije ničija samovolja”.

“Umjesto da se bave izborima (socijaldemokrati) trebali bi razmišljati o tome kako suzbiti epidemiju”, navodi se u priopćenju VMRO-DPMNE-a objavljenom u četvrtak. “Zdravlje i život građana moraju biti na prvom mjestu”.

Stranke će ovih dana održati neformalne sastanke pa nije isključena ni nova odgoda izbora, misle analitičari. Predsjednik bi usto mogao produljiti izvanredno stanje, što bi opet imalo za posljedicu odgodu izbora.

Zoran Zaev je dao ostavku pošto je Europska unija u listopadu 2019. odbila otvoriti pristupne pregovore s njegovom zemljom. Bruxelles je poslije promijenio odluku.

Nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom u veljači, Sjeverna Makedonija, koja ima manje od 2 milijuna stanovnika, zabilježila je 3.364 oboljela i 164 umrla.[ad_2]