[ad_1]

Inicijativu platforme Možemo, koja je u utorak na Trgu bana Jelačića započela s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže da predsjednik Zoran Milanović, sukladno svojim ustavnim ovlastima, odmah nakon konstituiranja novog saziva Sabora zatraži izvanredno zasjedanje, u Uredu predsjednika smatraju promašenom.

Izvor s Pantovčaka prenosi kako je Milanoviću nezamislivo da bi se nakon izbora konstituirao novi saziv Sabora i da bi potom odmah otišli na ljetnu stanku, koja je prema Ustavu predviđena do 15. rujna.

Dočekat će zimu

– Čak i da nema potrebe za donošenjem zakona koji će regulirati obnovu Zagreba i okolice nakon potresa, nezamislivo je da novi Sabor ode na godišnji odmor prije nego što je uopće počeo raditi – prenosi naš sugovornik stav šefa države.

Sudeći prema izjavama iz HDZ-a i SDP-a, čini se da je predsjednik Republike ipak malo preoptimističan. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kaže da bi Sabor svakako izvanredno zasjedao kako bi donio nekoliko zakona, no iz njegove izjave proizlazi da to ne bi bilo cijelo ljeto.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner ne predviđa čak ni to, nego kaže da su to hipotetska pitanja na koja je besmisleno odgovarati, a inicijativu platforme Možemo smatra manevrom za skupljanje političkih bodova.

Tomislav Tomašević, jedan od čelnika Možemo!, rekao je kako od predsjednika traže da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da odu na dvomjesečnu stanku prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi. Naglasio je da su prošla puna dva i pol mjeseca bez zakona. 

– Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima. To je nedopustivo! – rekao je Tomašević.

– Ako bi bilo prijedloga zakona koje Sabor treba raspraviti sukladno Poslovniku i Ustavu, vjerojatno bi se našli i prije 15. rujna, ali gledajući dinamiku, a to je da se izbori provode 5. srpnja i da će Sabor biti konstituiran krajem srpnja, za očekivati je da će prije izglasavanja povjerenja vladi, na izvanrednoj sjednici biti raspravljeno nekoliko zakona – kaže Bauk.

Zakon o Vladi

Nastavlja kako, da bi se potvrdila vlada u konfiguraciji koju utvrdi većina (SDP, a sada i HDZ obećavaju manje ministarstava) na izvanrednoj sjednici se mora promijeniti Zakon o vladi. Bauk kaže da je moguće da još neki zakoni budu uvjet za izglasavanje povjerenja vladi.

– A kad se vlada formira, treba joj neko vrijeme da počne raditi i proizvoditi zakonske prijedloge – kazao je Bauk.

Peticija platforme Možemo nazvao je dijelom izbornog folklora.

– Da bi se nešto raspravilo, mora postojati prijedlog. A kada mi formiramo većinu, za izvanrednu sjednicu neće trebati predsjednik Republike. Mi ćemo imati prijedlog Zakona o obnovi od potresa i usvojiti ga – kazao je Bauk.

– To su hipotetska pitanja o kojima nema smisla razgovarati. Pred izborima smo, treba ih obaviti, konstituirati Sabor, a onda možemo razgovarati o svemu. Sada to uopće nije pitanje, nego se samo uklapa u predizbornu promidžbu – kaže HDZ-ov Reiner i dodaje da o Zakonu o obnovi od potresa treba ozbiljno razgovarati, a ne radi skupljanja predizbornih poena.

Na Pantovčaku kažu kako je stav predsjednika Milanovića o obnovi Zagreba poznat te da je i on tražio da se taj zakon donese prije nego što se raspustio Sabor.

– Nezamislivo je da nova vlada, neovisno o tome hoće li je formirati HDZ ili SDP, ne počne odmah s radom i ne stavi taj zakon na dnevni red Sabora – kažu u Uredu predsjednika Milanovića.[ad_2]