[ad_1]

Marijana Petir, nezavisna kandidatkinja koja će se na parlamentarnim izborima natjecati na listi HDZ-a, gostovala je u N1 Studiju uživo i objasnila što očekuje od izbora te zašto je u razgovorima s Andrejem Plenkovićem i Miroslavom Škorom odabrala upravo Plenkovićevu opciju.

– Svoju ideju, programe i vrijednosti mogu zastupati kao nezavisna, ovo je prijeloman trenutak za Hrvatsku, zbog stabilnosti koja nam je potrebna, ekonomskog i gospodarskog oporavka važno je ne ulaziti u nikakve eksperimente, nego imati funkcionalnu vladu koja poznaje sustav i može ponuditi rješenja te da ne rasipamo glasove od centra prema desno. Na prvom mjestu mi je dobrobit Hrvatske, a treba nam stabilnost i gospodarski oporavak – objasnila je Petir zašto se nije učlanila u HDZ, iako je u nekim prijašnjim razgovorima to bio uvjet.

– To je nešto što je iza nas, sa svih strana se osjeti da je kriza unijela velike promjene i da iznad stranačkih boja treba staviti stručnost, sposobnost i domoljublje. Drago mi je da smo kroz naše razgovore apostrofirali da su ruralni razvoj i poljoprivreda važni i da to treba biti strateška grana.

Što se dogovora o takozvanoj ulaznoj poziciji u Sabor tiče, Petir kaže da su o tome razgovarali, no nju posebno zanima rješavanje neriješenih pitanja u poljoprivredi.

– Naša sela zaslužuju poštovanje, nitko se ne može baviti poljoprivredom ako nema zemljište, to se mora riješiti. Ako želimo plasirati hrvatski proizvod, moramo naći kako zakonski urediti i propisati kvalitetu proizvoda i doskočiti da ono što dolazi iz uvoza ne može tako lako proći na tržištu.

Premijer Plenković joj je, kaže, potvrdio da će poljoprivreda i ruralni razvoj biti važna tema i vjeruje mu na riječ jer je na nju ostavio dojam osobe koja razumije da je to nužno i potrebno, piše N1.

Na pitanje zašto je odabrala opciju Andreja Plenkovića umjesto Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Petir kaže da su pozivi došli s obje strane, a pregovori su bili korektni.

– Poštujem Škoru, no način kako on vidi realizaciju određenih projekata i prioriteta je u nekim segmentima različit od toga kako ja to vidim, rekla sam svoje prioritete i jako mi je važno da se to realizira i da ljevica ne dođe na vlast jer ne mogu zamisliti nekog poput Jakovine iz SDP-a da vodi resor poljoprivrede, to je bila devastacija hrvatskog sela – rekla je Petir.

– Škoro i ja smo u dijaloškom ozračju završili pregovore i želim mu svako dobro, vjerujem da će opcija na kojoj kao nezavisna nastupam osvojiti većinu mandata, ne želim da glasovi koji budu dani meni odu u korist lijeve koalicije pa da mi Beljak i ekipa harače po državi kao što harače po HSS-u – izjavila je Petir, a dodala je i kako Istanbulska konvencija nije prijepor između nje i HDZ-a.[ad_2]