[ad_1]

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV objasnio je kako će izgledati predizborna kampanja. Rekao je da je hodogram za izbore dogovoren s DIP-om, no još neke stvari treba “ubaciti” u postojeći epidemiološki okvir.

– Sad se upravo razgovara o izbornim skupovima – kazao je Capak i najavio da bi i te preporuke mogle biti gotove u ponedjeljak te da će ih objaviti DIP. No, pravila su dobro poznata – i na skupovima će vrijediti upute za održavanje fizičke distance, higijenu i dezinfekciju.

Mnogi političari koji su već sad u kampanji krše preporuke, na skupovima se rukuju, tapšaju građane. Capak ima poruku za njih. – Iako imamo izvanrednu epidemiološku situaciju, kakvu bi mnogi poželjeli, još ne preporučujem takav tip kontakta, rukovanje s nepoznatim ljudima. Preporučujem da to bude neki drugi tip pozdrava. Kao na primjer kratki naklon i pozdrav ili dodir laktovima – kazao je Capak.

Mnogi se boje da bi turisti koji su počeli pristizati u Hrvatsku mogli donijeti zarazu. Capak kaže da je to realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je situacija lošija nego kod nas. – Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista – kazao je.

Rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista. Bio je krizni sastanak na tu temu. – Još imamo nekih prijepora oko toga tko bi točno trebao dolaziti u objekt smještaja provjeriti ima li osoba simptome i mogu li oni biti povezani s koronavirusom. Očekujem da će te preporuke biti objavljene u petak – najavio je Capak.

Kazao je da će malo popustiti mjere vezane uz državnu maturu. Kad su radili prve, situacija je bila nešto lošija. – Išli smo s velikim oprezom. Sada razmišljamo da neke stvari popustimo. Na primjer, za osobe koje imaju kronične bolesti, dijete koje ima astmu, za koju smo rekli da treba biti ili s maskom ili u izdvojenom prostoru, mislimo da u ovom trenutku to neće biti potrebno jer u Hrvatskoj trenutno nema ni jednog zaraženog maturanta – kazao je Capak.

Dodao je da su u preporukama stavili mogućnost da maturanti iz samoizolacije pišu maturu jer je riječ o zdravoj djeci. Nisu bolesni, nego su u povećanom riziku. Capak kaže da uz određeni stupanj zaštite mogu pisati maturu. Ali je rekao da u državi nema ni maturanata iz samoizolacije. Komentirao je i slučaj zaraze u školi u Mariboru. Rekao je da nema dojava o takvim slučajevima u Hrvatskoj.

Objasnio je i kako napreduju serološki testovi.

– Mi smo obećali tih 1100 testova koji će nam dati presjek. Imamo napravljenih 650 anketa i oko 500 uzoraka. Broj pozitivnih je očekivano nizak, do dva posto – kazao je.

Dodatno je objasnio kada će se proglasiti kraj epidemije.

– Kada prođe 14 dana, maksimalan period inkubacije, bez novih autohtonih slučajeva. Iako mi u međuvremenu možemo imati još uvijek ljude koji su nositelji virusa tako da je bolje da to bude dvostruko trajanje najduže inkubacije, ali tu treba imati u vidu još nekoliko faktora, a to je da je epidemiju proglasio WHO. Jedina zemlja koja je proglasila kraj je Slovenija i kod njih je to bilo vezano uz neke gospodarske aspekte. Prema našim zakonima, nama proglašenje epidemije predstavlja mogućnost da koristimo infrastrukturu Stožera civilne zaštite i da imamo mogućnost mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa u samome zdravstvu što mislimo da nam za sada još uvijek treba – kazao je Capak u Dnevniku Nove TV.[ad_2]