[ad_1]

Dr. Susie Gronski, urologinja iz Sjeverne Karoline kaže da bi većina osoba trebala izdržati bez problema dva do tri sata između svakog mokrenja. “Ženama sa stresnom inkontinencijom preporučuju se Kegelove vježbe, ali one su učinkovite ‘samo’ za jačanje mišića dna zdjelice. Međutim, anatomija je mnogo složenija, pa nisu samo navedeni mišići odgovorni za zadržavanje mokraće. Porođaj ili porođaji, hormonalne promijene, starenje sve to utječe na slabljenje mišića i ligamenata, uslijed čega dolazi do spuštanja maternice. Dodatni napori poput trčanja, kašljanja, smijanja mogu izazvati popuštanje mjehura.”

Koliko često je uobičajeno mokriti u jednom danu?
 | Author: Guliver/Shutterstock

Foto: Guliver/ShutterstockIznenađujući uzroci stresne inkontinencije

Gronski je objasnila da do stresne inkontinencije ne dolazi samo zbog slabosti mišića zdjelice, nego i zbog umora mišića. “Neke žene imaju jake mišiće, ali su im iz različitih razloga (razni oblici stresa) u stalnoj napetosti te dolazi do njihova zamora i popuštanje u neželjenom trenutku te uzrokuju jednak problem kao i kod žena s oslabljenim vaginalnim mišićima – stresnu inkontinenciju.”

Pročitaj više o ovom problemu

Napravi test!

Doktorica kaže da su neki od pokazatelja da se radi o umornim, a ne slabim mišićima povremena bol pri spolnom odnosu ili problem prilikom umetanjem tampona. A postoji i jednostavan test: “Stavi dva prsta u vaginalni otvor i stisni ih. Trebala bi osjetiti kao da se krug zatvara. Opusti mišiće i pritisak bi trebao popustiti. Ako se ništa ne dogodi kad opustiš mišiće, to je znak da su preaktivni i da bi umjesto Kegelovih vježbi trebaš vježbati tehnike opuštanja.”
 | Author: Guliver/Shutterstock

Foto: Guliver/ShutterstockIzbjegavanje tekućine nije rješenje

Muškarci znatno rjeđe imaju problema s inkontinencijom zahvaljujući anatomskoj građi urogenitalnih organa, osim u slučaju operacije prostate kad može doći do “curenja mokraće”. Situacija se pogoršava ako se muškarac bavi biciklizmom ili previše sjedi zbog prirode posla. Vježbe opuštanja mogu pomoći i olakšati tegobe.

“Većina osoba s problemom inkontinencije nastoji riješiti problem tako da konzumiraju manje vode, ali to nije rješenje”, kaže Gronski i pojašnjava: “Dehidracija povećava koncentraciju urina, što u konačnici iritira mjehur. Stoga je nužno paziti da organizmu ne nedostaje tekućine. Stoga je dobro piti vodi češće u malim gutljajima. Također valja imati na umu da je mjehur ‘biće navike’, odnosno da ga se može trenirati.”

Trening za povećanje izdržljivosti mokraćnog mjehura[ad_2]

Source link