[ad_1]

Desetljećima proučavam zdravu seksualnost. Najveća briga mojih pacijenata i mojih studenata je nizak libido. To stanje bih definirala kao nedostatak spontane želje za seksom, uključujući seksualne misli i fantazije. Globalna studija seksualnih stavova i ponašanja pokazala je da 26 do 43 posto žena širom svijeta ima nisku seksualnu želju. Kao liječnik i kao žena smatram da je to alarmantno, rekla je dr. Rachel Carlton Abrams, autorica knjige “BodyWise” i nabrojala osam razloga zašto žene izbjegavaju seks.
POGLEDAJTE VIDEO (Seks je i fizička potreba):

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Radi se o ozbiljnim razlozima koje ne treba ignorirati.
1. Obitelj je potiskivala seksualnost
– Najraniji utjecaji na našu seksualnost događaju se upravo u obitelji te u društvu koje nameće određene seksualne norme. Ukoliko ste odgajani u okruženju u kojem se seks smatrao nečim lošim, možda zbog vjerskih ili kulturnih razloga, moguće je da ste zato potisnuli svoju seksualnost i danas imate problema – objašnjava dr. Rachel Carlton Abrams.
Raniji strahovi vezani za seksualnost ljude prate tijekom cijeloga života, teško ih se riješiti. Ponekad pomaže terapija ili prijatelj, partner u kojeg imate povjerenja.
2. Nema samopouzdanja zbog izgleda
Važno je cijeniti svoje tijelo i shvatiti da smo svi različiti i lijepi na svoj način. Društvene norme “lijepog i ružnog” itekako mogu narušiti nečije samopouzdanje, a time i seksualni život. Čovjek koji sumnja u svoj izgled teško će se opustiti tijekom vođenja ljubavi, osjećat će nelagodu i želju da se sakrije, da se njegovo tijelo ne vidi.
Na samopouzdanje negativno može utjecati i obitelj tijekom odrastanja ako je previše bila orijentirana na fizički izgled i definiranje onoga što je seksi, a što nije. I mediji tu imaju snažan utjecaj.

Foto: Dreamstime

Trebate zapamtiti, kada vas netko iskreno voli, voljet će vas zbog vas samih i upravo takvih kakvi jeste. 
Imali, recimo, viška kilograma ili ne, u seksu možete uživati punom parom. Studije koje su se pozabavile ženskom seksualnošću došle su do toga da punije žene itekako znaju uživati u seksu ako im ne nedostaje samopouzdanja, ništa manje od onih vitkog tijela.
Imate li problema s prihvaćanjem svojeg tijela, stanite pred ogledalo goli, pogledom prelazite po dijelovima tijela i glasno izgovarajte zašto vam se neki dio sviđa, što volite kod njega, zašto je dobro da ga imate… Ako se negativne misli i pojave u glavi, samo ih pustite da prođu i nastavite sa stvaranjem pozitivne energije.
3. Iskusila je traumu vezanu za seks
Bilo kakve traume vezane za seks imaju ogroman utjecaj na osjećaj vlastite seksualnosti. Većina žena nakon neke takve traume počne drugačije doživljavati svoje genitalije i sam seks – potisnu osjećaje i počnu na to gledati negativno, srame se, a samim time sklone su izbjegavati bilo kakvu fizičku bliskost. 
Dr. Rachel Carlton Abrams savjetuje da se seks u takvim situacijama ne forsira već da se pričeka da tijelo ponovno bude spremno za intimu – tada će se pojaviti i želja.
4. Seks je previše bolan
Najčešći razlog za pojavu boli kod odnosa su hormonalne promjene. Žene mogu ući u preuranjenu menopauzu i nakon kirurškog uklanjanja jajnika ili/i maternice. Razlog može biti i kemoterapija ili zračenja tijekom liječenja raka. 

SVATKO JE MOŽE IMATI

Krenite sad! 10 super vježbi za seksi i podignutu guzu do ljeta

Dr. Rachel Carlton Abrams kaže kako briga o djetetu zna izazvati stanje u hormonalnoj ravnoteži slično menopauzi. Niža razina estrogena rezultira suhoćom vagine te stanjivanjem njezinog tkiva. U takvom slučaju seks bez adekvatnog podmazivanja može dovesti do boli i ozljeda na ženskom spolovilu.
5. Nedostaje joj testosterona
– Možda jedan od najvažnijih fizioloških utjecaja na libido su dostupnost estrogena i testosterona. Estrogen je zaslužan za seksualnu osjetljivost, a testosteron je glavni pokretač libida kod žena – povećava želju, uzbuđenje u genitalijama i zaslužan je za dobro podmazivanje – objašnjava dr. Rachel Carlton Abrams.

Foto: AS-photo

Kada je razina testosterona kod žene niska, libido je manji kao i osjećaj zadovoljstva tijekom seksa. Postoje flasteri s testosteronom za žene kojima je libido nizak. Kolika je razina ovog hormona u tijelu može se saznati analizom krvi.
6. Ima zdravstvene probleme
Bilo kakvi problemi sa zdravljem mogu utjecati na libido – kronične bolesti, problemi u radu štitnjače, kronični bolovi, karcinom i njegovo liječenje, uzimanje određenih lijekova (oralnih kontraceptiva, antidepresiva i onih za krvni tlak)…
Dr. Rachel Carlton Abrams savjetuje obavljanje testova kod liječnika kako bi se vidjelo je li libido pogođen zdravstvenim stanjem – radi li štitnjača kako treba, kolika je razina spolnih hormona, ulazite li u menopauzu…

ASTRO UZBUĐENJA

Najdraža seks poza: Škorpion voli sve, a Blizanci na nogama

7. Pod stresom je
Žene često znaju biti previše zauzete za seks ili biti pod tolikom dozom stresa, zbog nagomilanih obveza, da želju za intimom jednostavno nemaju.

Foto: Dreamstime

Da bi se to promijenilo važno je pronaći vremena za sebe, opustiti se, biti aktivan – šetati, voziti bicikl, igrati badminton… Važno je i dovoljno se naspavati te hraniti se zdravo. A poželjno je i pokušati više razmišljati o intimnim trenucima s partnerom, tada će se pojaviti i želja.
8. Nema povjerenja u partnera
– Seks je zrcalo odnosa i nakon desetljeća rada s parovima, doista vjerujem da je to slučaj. Ako se ne želite seksati sa svojim partnerom jer ste ljuti na njega, to nema nikakve veze s vašim zdravljem, odmorom ili nedovoljno testosterona. To ima veze s vašim odnosom – kaže dr. Rachel Carlton Abrams.

‘NORMAL PEOPLE’

Snimili scenu seksa u seriji pa ‘završili’ na stranici za odrasle

Nedostatak povjerenja nikako ne može imati dobar utjecaj na seksualni život. Povjerenje je jedan od ključnih sastojaka sretne ljubavne veze, a time i dobrog libida.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

[ad_2]