Prije 35 godina osnovana je grupa Neki to vole vruće. Silvestar Dragoje Šomi (59) i Miroslav Stanić Đimi i ranije su svirali, no tad su se udružili u bend. Ovih dana krenuli su s kompilacijom, najveće hitove otpjevat će u unplugged verziji. Prva pjesma “Teška vremena” već je izašla.
Zbog situacije ste namjerno krenuli s ovom pjesmom?
Istina, iako pjesma ne govori baš o današnjim vremenima koja su nas snašla, no teška su u svakom slučaju, objasnio nam je Šomi.
Kako je uopće došlo do ideje za ovakav projekt?
Pa to je zapravo za našu ‘novu’ publiku. Vidjeli smo na koncertima da imamo publika koja ima 20, 30 godina, ali znaju pjesme od riječi do riječi. Željeli smo njima dati nešto novo, naše pjesme u drugačijem aranžmanu. Bit će novih instrumenata i vokala, bit će malo drugačije.
Znači slijede za nove generacije obrade hitova poput ‘Teška vremena’, ‘Jeans generacija’, ‘Zagrli me nježno’, ‘Reci da’, ‘Bojler’…?
Vidjeli smo da je na našim koncertima publika od 20 godina pa sve do iznad 60 godina. No svima je zajedničko da znaju naše pjesme. Bili smo i u Močvari prije nekolika godina, alternativni klub. Uoči koncerta sam rekao da to možda ipak nije za nas i naš pop-rock. No znali su sve pjesme i pjevali ih s nama. Pa ih sad donosimo u novom ruhu.
Kao i svi u ovo zadnje nemilo doba, za prvu pjesmu ste sve napravili od kuće?
Vidio sam ono što je Lady GaGa napravila, humanitarni koncert, i bilo mi je to jako simpatično. Rekao sam da zašto i mi ne bismo probali. Snimili smo to u formi ‘Sam u kući’.
Prije 35 godina snimili ste prvi veliki hit ‘California’?
Nismo ni ime još imali. Došli smo u Saloon i pjesmu je pustio DJ Fistra, a vlasnik Albert Papo ju je čuo i rekao da mu je dobra. Pitao nas je kako se zovemo, rekli smo Đimi i Šomi. A mislio je na ime benda. Onda je tražio da pjesmu puste još jednom i došao s prijedlogom da se zovemo Neki to vole vruće. Tako je i bilo. No godinama su prvo taj naziv povezivali s legendarnim filmom.
Saloon je kasnije postao inspiracija?
Pa u blizini je Tuškanac, dobar prostor gdje se može otići automobilom. Pa je nastalo ‘Reci da i spustit ćemo sjedala’. No naše pjesme imaju uvijek priču. Album ‘Ljubavne priče’ radili smo s Gibonnijem, koji tad još nije bio popularan. Mi smo svirali, a on pisao tekstove. Sjećam se da ni ‘Bojler’ na prvu nije legao, ali je on rekao da će to biti veliki hit. I jest.